Cea mai bună ofertă primită de compania de stat Oil Terminal, operatorul terminalului petrolier din Portul Constanța, la procedura de selecție a unui potențial investitor interesat să se asocieze cu compania în proiectul construirii unei noi facilități de bitum, cea venită din partea firmei de trading, transport și logistică de țiței, gaze și produse petroliere Euronova Energies, prevede că aceasta ar urma să suporte integral costurile investiționale ale proiectului, relevă date analizate de Profit.ro.
Euronova Energies a propus să plătească cheltuielile aferente investiției și să și le recupereze în etape, prin reduceri aplicate facturilor emise de operatorul român pentru serviciile prestate partenerului.
″Finanțarea este considerată plată în avans pentru prestații. Recuperează investiția prin tranșe din costurile de manipulare (propune 15% din factura lunară de servicii). Perioada de rambursare va fi stabilită în funcție de valoarea investiției″, este arătat.
Euronova Energies era al patrulea cel mai important client al Oil Terminal după primele 9 luni ale anului trecut, cu facturi emise de 26,4 milioane lei, reprezentând peste 9% din total. În 2022, volumul de business cu Euronova al operatorului român s-a ridicat la aproape 30 milioane lei, conform rapoartelor financiare ale Oil Terminal.
Propunerea prevede un acord pe 10 ani, cu trafic garantat de 100.000 de tone pe an. Ar urma să fie construit un rezervor de 6.000 de tone, 2 puncte de încărcare auto și 6 până la 8 puncte de încărcare feroviare. Oil Terminal va fi proprietarul și operatorul noului terminal de bitum.
Conform celor mai recente date disponibile, Euronova Energies a terminat anul 2022 cu profit net de peste 7 milioane dolari, la vânzări totale de circa 1,26 miliarde dolari.