Eventuala revizuire a actualelor plafoane de prețuri finale pentru consumatorii de energie și gaze, creșterea pragurilor de venituri până la care consumatorii de energie sunt considerați a fi ″vulnerabili″, adică eligibili pentru ajutoare de la stat, și construirea de mini-reactoare nucleare (SMR) pe amplasamentele tuturor fostelor termocentrale pe cărbune sunt măsurile noi în domeniul energetic din Programul de guvernare al viitorului Guvern ce va fi condus de premierul desemnat Marcel Ciolacu.
În documentul citat, analizat de Profit.ro, se notează că prețurile plafonate din prezent se vor aplica până la finalul anului 2023, deși legislația în vigoare stipulează că plafoanele sunt valabile până la 31 martie 2025.
″Se vor face trimestrial analize cu privire la eventuale adaptări legislative, ținând cont de evoluțiile prețurilor gazelor și energiei electrice în Europa″, se afirmă în Program.
În privința consumatorului vulnerabil de energie, în document se menționează ″creșterea nivelurilor de venituri″ până la care românii vor fi eligibili pentru ajutoare specifice.
Ministrul Energiei încă în funcție, Virgil Popescu, pe care PNL vrea să îl înlocuiască cu Sebastian Burduja, a declarat recent, la Maratonul Energiei de la Profit News TV, că nu a existat o discuție în Guvern despre eventuala reducere a plafoanelor maxime ale prețurilor finale facturate de furnizori consumatorilor de energie și gaze, însă s-ar putea lua în calcul o scădere a prețului angro maxim de 1.300 lei/MWh pe care statul îl decontează furnizorilor de electricitate pentru achizițiile lor, iar la gaze prețul ar putea fi mai mic pentru populație, dacă întreg consumul casnic ar fi acoperit de producția internă, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) efectuând în prezent verificări pe această temă.
″Pe fostul amplasament al termocentralei de la Doicești se amplasează un prim SMR. De asemenea, se urmărește ca, prin noua Strategie Energetică a României, pe vechile amplasamente ale termocentralelor din țară să se monteze astfel de SMR-uri. Utilizarea noului tip de tehnologie SMR va contribui la întărirea profilului energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și cu țintele de decarbonizare asumate″, mai prevede Programul.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Băncile scad dobânzile la depozitele în lei și scumpesc creditele ipotecare noi. Cresc și dobânzile la împrumuturile în euro. Ce se întâmplă cu ROBOR și IRCCCapitolul despre Energie din Programul de guvernare constă în proporție covârșitoare în enumarea de măsuri deja luate sau aflate în curs de implementare sau în menționarea de proiecte investiționale bine cunoscute.
″Obiectiv 7: Proiectele de exploatare a gazelor naturale offshore din Marea Neagră. • A fost demarat proiectul BSOG; • Proiectul Neptun Deep (Romgaz - OMV) – accelerarea implementării pentru scăderea dependenței de gazul rusesc″, scrie, de exemplu, în document.
CITEȘTE ȘI CEO-ul OpenAI, Sam Altman, spune că nu poate dormi de grijă că a făcut ceva rău prin lansarea ChatGPTAcolo se mai declară că ″Investim masiv în energie verde pentru facturi ZERO la utilități pentru spitale, școli și grădinițe, ferme agricole, IMM-uri″, cu precizarea că este vorba de ″Montarea unor panouri fotovoltaice pe acoperișurile instituțiilor publice, școli, spitale″.
Ideea este reluată ulterior, menționându-se ca intenții ″Inițierea unui program în urma căruia acoperișurile instituțiilor publice să poată fi acoperite de panouri fotovoltaice, în vederea dobândirii independenței energetice pentru fiecare instituție în parte″, precum și ″Inițierea unui program pentru condominii (blocuri sau locuințe colective), în urma căruia acoperișurile acestor clădiri să poată fi acoperite cu panouri fotovoltaice, în vederea dobândirii independenței energetice pentru fiecare clădire în parte″.