Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a comandat un studiu de fezabilitate pentru dublarea capacității de producție a fabricii sale de combustibil nuclear (FCN) de la Pitești, în perspectiva construirii noilor reactoare 3 și 4 ale centralei, a căror punere în funcțiune este preconizată pentru anii 2030-2031.
Intenția SNN este mai veche, fiind anunțată în premieră de Profit.ro.
În prezent, fabrica de la Pitești are o capacitate de producție anuală autorizată de 12.000 de fascicule de combustibil nuclear, care asigură consumul unităților existente 1 și 2 ale centralei Cernavodă. SNN vrea dublarea acestei capacități, la 24.000 de fascicule pe an.
″Dublarea capacității de producție a FCN Pitești (...) reprezintă o activitate complexă, care necesită lucrări de reabilitare a spațiilor tehnologice și clădirilor, în scopul adaptării lor la modernizarea și extinderea fluxului tehnologic, de construcție de spații tehnologice noi și mărirea numărului de echipamente, precum și recalibrarea structurii de personal″, se arată în documentația de atribuire a licitației inițiate de Nuclearelectrica, pentru ″Studiu de fezabilitate în vederea dublării capacității de producție a fasciculelor de combustibil nuclear de tip CANDU-6″.
Scenariul optim identificat în urma elaborării studiului de fezabilitate va cuprinde soluția tehnică de dublare a capacității de producție a FCN Pitești, principalii indicatori tehnico-economici, avizele, autorizațiile, studiile specifice necesare pentru realizarea investiției și strategia de implementare.
Contractul scos la licitație este estimat la 630.000 euro plus TVA.
În decembrie anul trecut, Guvernul a aprobat un pas cheie al Nuclearelectrica și al acționarului său majoritar, Ministerul Energiei, pentru proiectul construirii în România a unei uzine de procesare a minereului de uraniu ce va reîncepe să fie extras pe plan local, dintr-o exploatare minieră nouă.
Strategia energetică a României pentru perioada 2025-2035 prevede reluarea producției interne de uraniu brut, prin demararea exploatării miniere a zăcământului ″virgin″ de profil din perimetrul Tulgheș Grințieș, din județul Neamț. Pentru procesarea sub formă de concentrate tehnice a uraniului brut ce va fi extras din Neamț, Nuclearelectrica intenționează să construiască o uzină nouă, tot în comuna Feldioara din județul Brașov.
Extras din documentația de atribuire