DOCUMENT Notificări de scumpire masivă a prețului la electricitate, peste posibilul plafon, trimise acasă

DOCUMENT Notificări de scumpire masivă a prețului la electricitate, peste posibilul plafon, trimise acasă
scris 25 oct 2021

Până la eventuala adoptare finală și intrare în vigoare a măsurilor de plafonare a prețurilor și de compensare a scumpirilor la energie electrică anunțate de autorități sunt trimise notificări de scumpire clienților casnici cu contracte concurențiale ale căror perioade cu preț fix garantat se apropie de sfârșit. Scumpirile anunțate sunt masive.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De exemplu, Enel Energie Muntenia din grupul italian omonim, unul dintre principalii furnizori din piață, a trimis notificări consumatorilor săi casnici cu contracte încheiate pe baza ofertei concurențiale "Enel Simplu Anual" în care aceștia sunt anunțați că, de anul viitor, prețul energiei-marfă (fără tarife reglementate, taxe și acciză) va fi de 0,956 lei/kWh, potrivit unei astfel de document, analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

"Oferta prevede avantajul unui preț fix și invariabil pe intervale orare, pentru o perioadă de 12 luni începând de la data de 30.01.2022, care va proteja clientul de modificări neprevăzute ale acestuia. Prețul energiei, care va rămâne neschimbat pe perioada de aplicare a condițiilor economice, este egal cu 0.956 lei/kWh (fără accize și taxe)", scrie în notificare.

În cazul analizat, asta înseamnă o majorare cu 145% a prețului energiei, față de cel din prezent, de 0,390 lei/kWh, aplicat începând cu 30 ianuarie 2021. Notificarea și majorarea respectă prevederile contractului și pe cele ale legislației în vigoare.

Instrumente pentru o muncă remote eficientă CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă

"În situația în care, până la data de 20.11.2021, nu recepționăm din partea dumneavoastră nicio notificare, conform art. 23.3 din contractul de furnizare, vom considera noile condiții economice acceptate", se mai specifică în document. În caz că sunt nemulțumiți și găsesc oferte mai bune, clienții pot schimba oricând fie tipul de contract, fie furnizorul de energie, cu o simplă notificare prealabilă de 21 de zile.

Prețul energiei-marfă anunțat de Enel Energie Muntenia începând cu ianuarie 2022, de 0,956 lei/kWh, este cu 82% mai mare decât plafonul de 0,525 lei/kWh, pe care autoritățile vor să-l impună furnizorilor de energie în relația cu clienții casnici, prin modificarea OUG nr. 118/2021 privind compensarea pe facturi a scumpirilor la energie și gaze, care a fost adoptată recent de Senat și trimisă la Camera Deputaților, cameră decizională.

ULTIMA ORĂ Furnizorul de servicii petroliere Petro Welt Technologies, una din cele mai mari companii, renunță la afacerea din România, la câteva luni de la lansarea oficială. Compania dă vina pe restricțiile din pandemie CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Furnizorul de servicii petroliere Petro Welt Technologies, una din cele mai mari companii, renunță la afacerea din România, la câteva luni de la lansarea oficială. Compania dă vina pe restricțiile din pandemie

Dacă măsura de plafonare va intra în vigoare în această formă de la 1 noiembrie 2021, așa cum s-a anunțat anterior, plafonul de 0,525 lei/kWh pentru energia-marfă (și cel de 1 leu/kWh pentru prețul final facturat) se va aplica indiferent de prevederile contractelor încheiate de consumatori cu furnizorul. Prețul final facturat include tarifele reglementate de transport și distribuție, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuția de cogenerare de înaltă eficiență, abonamentul, acciza și TVA.

Prețul notificat de 0,956 lei/kWh al energiei ar putea fi însă utilizat ca reper în raport cu care furnizorul să fie compensat de către Guvern, dat fiind că forma actuală a Legii de aprobare a OUG prevede că diferențele dintre prețurile medii la energie și gaze din perioada 1 aprilie 2021 - 31 martie 2022 și plafoanele de preț impuse vor fi compensate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziție distinctă de cheltuieli bugetare.

FOTO Imagini din curțile spitalelor Pantelimon și Floreasca, devenite neîncăpătoare pentru ambulanțe: \ CITEȘTE ȘI FOTO Imagini din curțile spitalelor Pantelimon și Floreasca, devenite neîncăpătoare pentru ambulanțe: "Peste tot e dezastru"

Această compensare de la buget este, de altfel, un motiv de îngrijorare pentru furnizori.

"Legislația, inclusiv în varianta OUG 118/2021 adoptată în Senat, este destul de imprecisă, având în vedere că nu se prevede foarte clar de unde și când se recuperează sumele compensate. În plus, reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) au declarat că este imposibil ca angajații ANRE să reușească să verifice, în fiecare lună, aproximativ 7 milioane de facturi, o condiție esențială pentru recuperarea sumelor de către furnizori. O prelungire a termenelor în care se pot recupera banii poate avea consecințe absolut nefaste: furnizorii ar putea avea probleme cu lichiditățile, ceea ce ar putea conduce la imposibilitatea plății facturilor către distribuitorii, transportatorii și producătorii de energie electrică și gaze naturale, precum și către bugetul statului (TVA și accize). Un blocaj financiar în plină iarnă ar fi devastator pentru siguranța sistemului energetic național", a transmis, recent, Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

DOCUMENT Notificări de scumpire masivă a prețului la electricitate, peste posibilul plafon, trimise acasă
DOCUMENT Notificări de scumpire masivă a prețului la electricitate, peste posibilul plafon, trimise acasă

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
plafonare pret energie
compensare facturi energie
enel energie muntenia oferta