DOCUMENT Marii consumatori industriali de energie, în frunte cu Alro Slatina și Liberty Galați, pot fi scutiți parțial de subvenționarea regenerabilelor încă 8 ani

DOCUMENT Marii consumatori industriali de energie, în frunte cu Alro Slatina și Liberty Galați, pot fi scutiți parțial de subvenționarea regenerabilelor încă 8 ani
scris 8 nov 2023

Ajutorul de stat constând în exceptarea marilor consumatori industriali de energie electrică de la o parte din cota obligatorie de achiziție de certificate verzi destinate subvenționării producătorilor de energie regenerabilă, în vigoare din 2014 și care expiră la finalul lui 2023, urmează să fie prelungit cu 8 ani, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

″Marii consumatori din sistemul energetic național pot și trebuie să beneficieze de toate instrumentele permise de reglementările europene. Aproximativ 200 de companii din industria românească vor beneficia de o reducere de 75%-85% privind plata certificatelor verzi, un sprijin real pentru păstrarea locurilor de muncă și pentru productivitatea economiei naționale. Concret, am inițiat demersurile pentru prelungirea ajutorului acordat sub forma exceptării unor consumatori finali de la aplicarea legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie pe o perioadă de 8 ani, începând cu ianuarie 2024 până la sfârșitul anului 2031″, a declarat Burduja.

Urmărește-ne și pe Google News
Un candidat surpriză și în mare parte necunoscut pentru a prelua Manchester United este acum interesat de Inter Milano CITEȘTE ȘI Un candidat surpriză și în mare parte necunoscut pentru a prelua Manchester United este acum interesat de Inter Milano

Potrivit ministrului, în urma consultărilor cu Consiliul Concurenței și cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a fost definitivată forma finală a schemei de ajutor de stat, aceasta aflându-se actualmente pe circuitul intern de avizare și urmând a fi publicată în consultare publică, în cel mai scurt timp.

Burduja a mai precizat că schema de ajutor de stat va avea un buget total de 750 milioane euro, iar ajutoarele acordate nu vor depăși 150 milioane euro pe an.

VIDEO Acord Guvern cu reprezentanții băncilor - comisioanele nu vor mai crește. La depuneri de numerar, comisioanele vor fi zero, fără plafon CITEȘTE ȘI VIDEO Acord Guvern cu reprezentanții băncilor - comisioanele nu vor mai crește. La depuneri de numerar, comisioanele vor fi zero, fără plafon

Hotărârea de Guvern de instituire a ajutorului de stat a fost adoptată în 2014, iar aplicarea ei nu a fost lipsită de controverse și chiar de litigii, după cum a relatat Profit.ro aici sau aici. ″Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat este de 10 ani″, stipulează HG-ul, ceea ce înseamnă că aceasta expiră la sfârșitul lui 2023, dacă nu este prelungită printr-un nou act normativ.

Anul trecut, de sprijin au beneficiat un număr de 88 de companii, a căror listă completă poate fi citită aici. Cele mai mari ajutoare individuale, cuprinse între 10 și 30 milioane euro, au fost acordate celor de la Alro Slatina și Liberty Galați, cei mai mari consumatori industriali de energie din România și cu cea mai mare pondere a costurilor cu electricitatea în totalul cheltuielilor.

BCE: Companiile multinaționale și-ar putea muta producția pentru a minimaliza riscurile din China CITEȘTE ȘI BCE: Companiile multinaționale și-ar putea muta producția pentru a minimaliza riscurile din China

Din Consiliul de Administrație al Alro Slatina face parte și Marinel Burduja, tatăl ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

În 2016, premierul de atunci, Dacian Cioloș i-a acordat unui secretar de stat din Ministerul Economiei, Claudiu Vrînceanu, atribuții de aplicare a normelor legale privind exceptarea marilor consumatori industriali de energie electrică de la o parte din cota obligatorie de achiziție de certificate verzi destinate subvenționării energiei regenerabile, pentru a fi evitat riscul ca ministrul Economiei de la acel moment, Costin Borc, să fie considerat în conflict de interese, ca urmare a faptului că condusese anterior activitățile din România ale grupului CRH (fost Lafarge), două companii din grup fiind beneficiare ale acestui ajutor de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
exceptare certificate verzi mari consumatori industriali energie
certificate verzi energie regenerabilă
sebastian burduja
alro slatina
liberty galați