Întreprinderile mici și mijlocii, firmele din industria alimentară, spitalele, unitățile de învățământ, creșele, furnizorii de servicii sociale și instituțiile publice în general, consumatori noncasnici de energie electrică ce beneficiază în continuare de plafonarea prețului final facturat la 1 leu/kWh (unii cu limită de consum, alții fără) au la dispoziție o lună pentru a depune cereri la furnizorii lor de curent, pentru a beneficia de plafon, însoțite de declarații pe proprie răspundere că au drreptul să primească acest beneficiu.
Potrivit actului normativ de modificare a OUG nr. 27/2022 adoptat joi de Guvern, spitalele, unitățile de învățământ, creșele și furnizorii de servicii sociale (fie că sunt entități de stat sau private) beneficiază de plafon de preț de 1 leu/kWh fără limită de consum lunar.
IMM-urile, firmele din industria alimentară și instituțiile publice (altele decât cele enumerate mai sus) au preț plafonat de 1 leu/kWh doar ″pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021″.
″Pentru a beneficia de facilitățile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență a Guvernului începând cu data de 1 septembrie 2022, beneficiarii (…) au obligația de a depune către furnizorul de energie electrică o solicitare însoțită de o declarație pe propria răspundere, în termen de maxim 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. (…) Beneficiarii care se încadrează (…), dar care nu au depus solicitarea însoțită de o declarație pe propria răspundere în termenul prevăzut, precum și cei nou înființați după data de 1 septembrie 2022, beneficiază de prevederile prezentei ordonanțe de urgență începând cu data de 1 a lunii următoare depunerii solicitării însoțită de o declarație pe propria răspundere către furnizor″.
Modele de cerere și de declarație pe proprie răspundere pot fi consultate aici și aici.
Pe forma în vigoare până în prezent a OUG nr. 27/2022, toți consumatorii noncasnici de energie electrică aveau preț plafonat de 1 leu/kWh, fără limită de consum și fără nici un efort birocratic, cu excepția celor mai mari consumatori industriali precum Alro Slatina sau Liberty Galați, care beneficiază de subvenționarea de la bugetul de stat a costurilor cu certificatele CO2 obligatoriu de achiziționat potrivit legislației UE și naționale.
CITEȘTE ȘI Rusia invită Bucureștiul să recunoască public că trimite arme Kievului. ''În loc de această rușine falsă, autoritățile ar trebui să mărturisească totul''Potrivit legislației în vigoare, sunt definite drept IMM-uri firmele cu cifre de afaceri anuale nete de sub 50 milioane euro, active totale mai mici de 43 milioane euro și mai puțin de 250 de salariați.
Codurile CAEN pentru industria alimentară pot fi consultate aici.