Producătorul de energie și abur industrial Electrocentrale Galați, controlat indirect de Ministerul Energiei prin societatea Electrocentrale Grup, a câștigat definitiv procesul cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în care solicita Fiscului să îi ramburseze aproape 46 milioane lei, reprezentând TVA plătit la stat aferent facturilor neachitate emise pentru agentul termic livrat operatorului serviciului centralizat de încălzire din Galați, Apaterm, Electrocentrale Galați renunțând mai demult la a urmări încasarea facturilor respective.
ANAF respinsese solicitarea de rambursare în 2018, după care compania a contestat respingerea în instanță și a avut câștig de cauză, însă Fiscul a făcut recurs. Ultimul cuvânt a aparținut Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a dat dreptate definitiv producătorului gălățean.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"ANAF, DGRFP Galati-AJFP Galați, a emis decizia de rambursare a taxei pe valoarea adăugată (…) pentru suma de 45.742.571 lei. Suma a fost încasată în contul de insolvență în data de 01.02.2021. După întocmirea tabelului definitiv consolidat de creanțe și reținerea cheltuielilor de procedură aferente acestei sume încasate, lichidatorul judiciar va proceda la distribuirea diferenței către creditorii înscriși în tabel", se arată într-un document al administratorului judiciar al Electrocentrale Galați, analizat de Profit.ro.
În noiembrie anul trecut, instanța de judecată a dispus intrarea în faliment a Electrocentrale Galați, după respingerea de către creditori a planului de reorganizare a societății. Planul prevedea vânzarea activelor principale și a operațiunilor companiei contra unei sume de minimum 91,8 milioane lei, principalii potențiali cumpărători vizați fiind Romgaz, cel mai mare creditor al Electrocentrale Galați, și combinatul siderurgic Liberty Steel, client de bază al producătorului gălățean de energie, cele două companii înțelegându-se deja de principiu să construiască o nouă centrale pe gaze la malul Dunării.
CITEȘTE ȘI Experții THC.RO estimează o creștere solidă a mediului e-commerce în România și în 2021Producătorul de gaze controlat de stat deține creanțe totale de 140 milioane lei asupra Electrocentrale Galați, din care 82,451 milioane lei garantate și 57,472 milioane lei chirografare, generate de gaze livrate și neplătite. Totalul datoriilor de la masa credală a companiei gălățene se ridică la 157,54 milioane lei. După decizia de intrare în faliment a fost întocmit un tabel suplimentar de creanțe, cu datorii totale recunoscute de 79,74 milioane lei, creditorii fiind Romgaz (65,65 milioane lei), Transgaz (12,63 milioane lei) și Primăria Galați (1,44 milioane lei).
CITEȘTE ȘI Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internaționalăÎntre timp, Electrocentrale Galați a făcut apel la decizia de intrare în faliment, prin administratorul său special, Sinan Mustafa. Acesta a argumentat, în cererea sa de apel, că decizia de faliment a instanței a fost ilegală întrucât a fost luată și la cererea Romgaz, care nu ar fi avut dreptul să o formuleze în modalitatea în care a făcut-o. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 17 martie.