Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavodă, vrea să contracteze consultanți externi pentru echipa de conducere a centralei, care să facă cu membrii acesteia ″coaching și mentorat în activități manageriale privind procesele și activitățile CNE Cernavodă″, relevă date analizate de Profit.ro.
Mișcarea este pregătită în perspectiva retehnologizării reactorului 1 din cadrul centralei, care va fi oprit în acest scop la sfârșitul lui 2026.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
″CNE Cernavodă, similar altor centrale nucleare, se confruntă cu îmbătrânirea personalului și o pierdere a cunoștințelor necesare noii generații. În acest moment, aproximativ 80% din personalul de conducere al CNE Cernavodă are mai puțin de 2 ani de experiență pe poziția actuală. Suplimentar, la nivelul organizației sunt aproximativ 500 de nou angajați care trebuie integrați în activitățile curente într-o perioadă optimă de timp, având în vedere că la finalul anului 2026 va începe oprirea de lungă durată pentru retehnologizarea Unității 1, o activitate complexă și care nu a mai fost executată în CNE Cernavodă. Această nouă generație de manageri, deși are o experiență tehnică complexă, are nevoie de îndrumare și coaching pentru dezvoltarea abilităților de leadership și luare a deciziilor″, se arată într-un document al SNN.
În acest scop, compania a lansat o licitație pentru a încheia un acord-cadru pe 4 ani, cu valoare totală estimată la peste 17 milioane dolari plus TVA (20,3 milioane dolari cu tot cu taxă, adică peste 90 milioane lei).
Experții care vor fi contractați drept consultanți vor lucra pe amplasamentul centralei Cernavodă, vor fi integrați în programul și activitățile zilnice ale acesteia și vor interacționa cu personalul centralei, ″pentru a înțelege mai bine cultura și a evalua activitatea CNE Cernavodă″, se menționează în documentația de atribuire.
SNN estimează că va fi nevoie de un număr minim de 6 astfel experți, care să lucreze în echivalent normă întreagă.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Prețul mediu de vânzare al iPhone-urilor se apropie de 1.000 de dolariÎn luna iunie a anului trecut, Nuclearelectrica a atribuit un contract pe un an de peste 191.000 euro plus TVA de ″asistență specializată în dezvoltarea cadrului procedural de knowledge-transfer și dezvoltare a liderilor, în mod unitar la nivelul întregii societăți, pentru asigurarea unor politici performante în domeniul resurselor umane, specifice particularităților industriei nucleare și know-how-ului acumulat la nivel internațional″. Contractorul este compania spaniolă de inginerie nucleară Tecnatom.
Anterior, către finalul lui 2021, SNN anticipa o criză de instructori autorizați să pregătească la simulator personal înalt calificat pentru operarea centralei de la Cernavodă, respectiv operatori nucleari principali de cameră de comandă (ONPCC) și dispeceri șefi de tură (DST), și a organizat o licitație pentru a aduce astfel de instructori din afara companiei. Procedura de achiziție a fost însă anulată, singura ofertă depusă fiind neconformă cu caietul de sarcini.
CITEȘTE ȘI Pionierul inteligenței artificiale Geoffrey Hinton spune că aceasta ar putea fi un pericol mai mare decât schimbările climaticeProiectul de retehnologizare a unității 1 de la Cernavodă avansează, SNN selectând în martie anul acesta compania Candu Energy, membră a grupului canadian SNC-Lavalin, pentru a efectua lucrări suplimentare de pre-proiect pentru reactor, înainte de prelungirea duratei de viață a acestuia.
În cadrul acordului pe doi ani, în valoare de aproximativ 65 de milioane de dolari, SNC-Lavalin va efectua servicii de inginerie de lungă durată și de inginerie front-end, în vederea pregătirii viitorului proiect de retehnologizare a unității 1 CNE Cernavodă. Retehnologizarea va prelungi durata de funcționare a reactorului cu încă 30 de ani, până în 2060.
Extras din documentația de atribuire