Producătorul de aluminiu Alro Slatina, una dintre cele mai mari unități de producție industrială din România și cel mai mare consumator noncasnic de energie electrică din țară, a elaborat, printr-una din firmele sale afiliate, Conef SA, pe care o controlează în proporție de peste 99%, planul urbanistic zonal (PUZ) pentru construirea unei noi centrale de producție de energie în ciclu combinat pe bază de gaze naturale la Slatina, cu putere instalată de 470 MW, proiect anunțat în premieră de Profit.ro, și așteaptă acum aprobarea documentației de către autoritățile locale.
La această capacitate, centrala cu ciclu combinat a Alro ar fi mai mare decât cea de 430 MW pe care compania de stat Romgaz nu a reușit încă să o finalizeze la Iernut.
Potrivit documentului, noua centrală va avea ca funcție și compensarea intermitenței producției de energie regenerabilă din regiune, aflată în plină dezvoltare.
Primăria Slatina ar putea aproba PUZ-ul pentru noua centrală până cel târziu în a doua jumătate a lunii august.
Denumirea oficială a proiectului este "Eficientizarea energetică a alimentării cu energie electrică a Alro SA și asigurarea unei rezerve sigure și continue pentru reglajul de sistem de către operatorul rețelei electrice al noilor surse de energie regenerabilă în sud-vestul Olteniei, prin instalarea unei centrale cu ciclu combinat de 470 MW în imediata vecinătate a Alro SA".
Centrala va fi construită pe un teren de circa 4 hectare, aflat în proprietatea Alro și situat în incinta platformei industriale a companiei.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a împrumutat 1,75 miliarde de dolari de pe piețele externe, a treia ieșire din acest an"Prezența Alro în Slatina aduce o importantă contribuție la dezvoltarea economică, atât pe plan local, cât și național, iar cantitatea semnificativă de energie electrică necesară pentru susținerea lucrărilor plasează Alro în topul celor mai mari consumatori de energie electrică din România. Ca parte a unui plan de dezvoltare pe termen lung, Alro analizează oportunitatea introducerii unei surse de alimentare electrică în stația de la Slatina, care va produce energie independent față de rețeaua de distribuție de electricitate la care este racordată", se menționează în PUZ.
Potrivit sursei citate, implementarea sursei alternative de energie va avea ca rezultat asigurarea electricității necesare pentru procesele tehnologice ale Alro SA, cu obținerea următoarelor beneficii suplimentare: impact pozitiv asupra decarbonării sectorului energetic în România prin înlocuirea combustibililor fosili cu combustibil pe bază de gaz natural și eficientizarea conversiei energetice a combustibililor,ajungându-se, astfel, la o reducere a emisiilor de CO2, contribuție la atingerea obiectivelor la nivel național ale României de diminuare a emisiilor în atmosferă și reducere a încălzirii globale, flexibilizarea rețelei naționale, posibilitatea ca România să elimine capacitățile de producție de energie care se bazează pe resursele echivalente de cărbune și lignit, obținerea unor dezechilibre minime în rețeaua națională prin oferirea unei surse sigure și continue în reglementarea sistemului surselor de energie regenerabilă în Oltenia de sud-vest, printr-o legătură directă între producerea de electricitate pe bază de gaz natural și consumatorul final, asigurarea unei surse sigure și fiabile de curent electric pentru industrie și îmbunătățirea condițiilor de competitivitate industrială pe plan internațional și pe termen lung, crearea de noi locuri de muncă pe plan local și asigurarea unor noi oportunități în industria de servicii locală, cât și impactul pozitiv asupra alimentarii cu enegie electrică a platformei Alro, cât și asupra dezvoltării economice si sociale a municipiului Slatina.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Terenul fabricii Tutunul Românesc, râvnit pentru potențialul său imobiliar, a fost vândutPentru funcționarea obiectivului, Conef SA va construi branșamente noi, respectiv branșament electric de la stațiile de 220 kV și 110 kV existente în vecinătatea amplasamentului în partea de vest, racord de gaze naturale de înaltă presiune de la rețeaua națională a Transgaz, existentă în vecinătatea amplasamentului pe laturile de nord și vest, precum și racord la canalizarea existentă pe amplasamentul Alro și branșament de apă potabilă de la rețelele existente în apropiere, pe laturile de sud și vest ale amplasamentului.
Proiectul constă în achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei instalații de producere energie electrică în ciclu combinat de 470 MW, compusă din turbină pe gaz, generator, turbină pe abur, cazane recuperatoare de căldură pentru producere abur, cu mai multe nivele de presiune, condensator, prevăzut cu sistem de răcire apă, linii electrice, stație de transformare si distribuție energie electrică, instalație de filtrare pentru admisie aer, compresor de gaz combustibil, sistem de răcire cu apă, echipamente electrice și de comandă, sistem de control al instalației, sisteme de aer comprimat și ulei de lubrifiere și echipamente de comandă și comutare pentru conectarea electrică la Sistemul Energetic Național (SEN).
CITEȘTE ȘI ANAF, pentru Profit.ro: Ce se întâmplă cu banii încasați de cei care găzduiesc refugiați ucraineni. Pot trece și de 2.000 de lei pe lună de persoanăLa finalul anului trecut, Alro a anunțat oficial că își reduce producția de aluminiu cu 60% din cauza scumpirilor și penuriei de pe piețele energetice, prin păstrarea a doar 2 hale de electroliză dintr-un total de 5. Compania și-a redus semnificativ pierderile în primul trimestru din 2022, față de perioada similară a anului trecut, de la 51,1 la 14,37 milioane lei, în timp ce veniturile consolidate din contractele cu clienții au avansat cu peste 48%, la 1,1 miliarde lei, ca urmare a avansului galopant al cotațiilor aluminiului primar la London Metal Exchange, la 3.280 dolari/tonă, față de 1.184 dolari/tonă în T1 2021.
"În decembrie 2021, grupul a încheiat un contract derivat swap pentru energie, de tipul fixed-for-floating, cu un comerciant. Scopul acestui contract a fost asigurarea cantității de 10.795 MWh la un preț fix împotriva creșterii imprevizibile a prețului de achiziție energie electrică în perioada ianuarie – martie 2022. Contractul a fost decontat în numerar și denominat în euro, iar pentru decontare s-a folosit un preț orar variabil valabil pe platforma OPCOM (Piața Zilei Următoare - PZU). (…) Societatea-mamă a semnat și o facilitate de finanțare non-cash cu EximBank pentru emiterea de scrisori de garanție, în sumă de 168 milioane lei. Această facilitate, cu scadență în 31 ianuarie 2024, este menită a fi utilizată în principal pentru achizițiile de energie și este acordată cu o garanție de stat care acoperă 80% din valoare", se arată în cel mai recent raport trimestrial al Alro.