Cei trei operatori de distribuție a energiei electrice din România preluați de grecii de la Public Power Corporation (PPC) de la grupul italian Enel au primit o singură ofertă la licitația demarată în prima parte a anului, prin care vor să achiziționeze sute de mii contoare inteligente pentru măsurarea consumului și producției consumatorilor și prosumatorilor din portofoliu.
Aceasta a venit, conform datelor Profit.ro, de la o companie deținută 50% chiar de către italienii de la Enel, foștii acționari majoritari ai distribuitorilor români.
Unicul ofertant de la licitația organizată de Rețele Electrice Muntenia, Rețele Electrice Dobrogea și Rețele Electrice Banat este compania italiană Gridspertise, specializată în furnizarea de servicii pentru operatorii de rețele, în special pentru automatizarea și digitalizarea infrastructurilor energetice.
Până la finalul lui 2022, Gridspertise a fost o subsidiară controlată 100% de grupul Enel. Atunci, italienii au cedat 50% din acțiuni unui fond de investiții administrat de asset-managerul private equity CVC, contra sumei de circa 300 milioane euro.
Gridspertise are de circa 2 ani și jumătate o sucursală românească de comerț angro cu componente și echipamente electrice și de telecomunicații, cu profit net de 9,86 milioane lei și venituri de peste 39 milioane lei în 2022, conform celor mai recente date publice disponibile.
Cantitatea maximă vizată de cele 3 companii de distribuție din România ale PPC, în cadrul licitației, este de circa 303.000 de contoare, din care peste 254.000 monofazate și în jur de 46.000 trifazate direct. În plus, distribuitorii vor și până la aproximativ 3.700 de concentratoare complet echipate.
CITEȘTE ȘI Ciolacu se revoltă împotriva comercianților și merge după modelul Franței cu „shrinkflation” la raft: O scumpire „camuflată”, o formă de înșelăciune. Să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj!La cantități maxime, valoarea totală a achiziției este estimată la 24,25 milioane euro plus TVA. Fiecare dintre cei 3 operatori de distribuție vrea să încheie câte un acord-cadru, cu durata de 12 luni. Procedura de achiziție se află încă în derulare.
Rețele Electrice Muntenia, Rețele Electrice Dobrogea și Rețele Electrice Banat au anunțat recent că, până la finalul anului în curs, numărul total de contoare inteligente instalate de cele trei companii va ajunge la aproximativ 1,7 milioane, cel mai mare volum atins de vreun operator de distribuție de energie electrică din România.