Antreprenorii turci Savaș Günata și Huseyin Karali, fondatorii companiei de construcții Synergy Construct, cu proiecte de dezvoltare imobiliară rezidențială în zona Petrom City din București, vor să preia activul funcțional al Electrocentrale Galați, producătorul de energie electrică, agent termic și abur industrial controlat indirect de Ministerul Energiei, prin Electrocentrale Grup, conform datelor Profit.ro. Centrala pe gaze de 375 MW a Electrocentrale Galați, care cu ani în urmă alimenta atât sistemul centralizat de termoficare din municipiul dunărean, cât și combinatul siderurgic Sidex Galați, actualmente Liberty, a fost scoasă din funcțiune oficial în 2021, iar societatea de stat a intrat în faliment în același an, după 7 ani de insolvență.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Günata și Karali au înaintat o ofertă de cumpărare a activului funcțional CET Galați prin altă firmă controlată de ei, Sinergy Land Development, relevă date analizate de Profit.ro. Oferta este condiționată de un rezultat pozitiv al procedurii de due diligence.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Turcii au oferit pe CET Galați suma de 12,5 milioane euro plus TVA - în total aproape 14,9 milioane euro.
În urmă cu circa un an, activul a fost scos la licitație de lichidatorul judiciar al Electrocentrale Galați la un preț total de pornire de 21,22 milioane euro plus TVA (25,25 milioane euro cu tot cu taxă), însă nu s-a prezentat niciun ofertant. Între timp, prețul a fost redus la sub 17 milioane euro plus TVA (20,2 milioane euro în total).
Oferta de acum a Sinergy Land Development a fost supusă aprobării de principiu a adunării creditorilor Electrocentrale Galați, însă momentan nu a fost luată nicio decizie. Asta deoarece creditorul majoritar Romgaz a solicitat și obținut amânarea discuției "la o dată ulterioară ce va fi comunicată de către creditorul majoritar". Între timp, va fi continuată actuala strategie de valorificare a CET Galați, urmând să fie organizată o nouă licitație, cu scăderea prețului de pornire.
Activul funcțional CET Galați, aflat în incinta combinatului Liberty, este compus din centrala electrică și termică pe gaze de 375 MW, terenuri de circa 23 de hectare, construcții administrative și industriale, instalații, stocuri, un ansamblu de termoficare și o stație de tratare chimică a apei.
CITEȘTE ȘI China a șters 1,4 milioane de postări pe rețelele de socializare, în urma unei anchete privind dezinformarea și alte fapte ilegaleOfertanții Savaș Günata și Huseyin Karali au două proiecte de dezvoltare rezidențială în zona Petrom City din București și dețin un parc de retail în Pipera, Lemon Retail Park. În 2020, într-un interviu acordat Profit.ro, ei spuneau că analizează oportunitatea achiziției de terenuri pentru dezvoltarea unei rețele naționale de mici parcuri de retail, precum și ideea unei eventuale extinderi pe rezidențial în afara Bucureștiului.
Prin Synergy Construct, Günata și Karali au mai fost implicați, de-a lungul timpului, în edificarea de proiecte rezidențiale (Belvedere Residences, GVI Town, Estic Park sau Rose Garden), clădiri de birouri (America House, Nova Office Building sau HQ Victoriei) și centre comerciale (Fashion House Outlet Center, Liberty Shopping Center sau Mega Mall). Compania, cu profit net de 29,6 milioane lei și cifră de afaceri de peste 169 milioane lei în 2021, a construit și fabrica de dulciuri ETI de la Craiova.
CITEȘTE ȘI Twitter iese din Codul UE împotriva dezinformării online, anunță comisarul european Thierry Breton. ”Puteți fugi, dar nu vă puteți ascunde”Planul de reorganizare al Electrocentrale Galați din vara lui 2020, a cărui respingere de către creditori a dus la falimentul societății, prevedea vânzarea activelor principale și a operațiunilor companiei contra unei sume de minimum 91,8 milioane lei. Potențialii cumpărători cărora li se "adresa primordial" ideea acestui transfer de afacere erau Romgaz, principalul creditor al Electrocentrale Galați, cu creanțe totale de circa 200 milioane lei, și combinatul siderurgic Liberty.
În martie 2020, Liberty Steel, Electrocentrale Galați și Romgaz au încheiat o minută din care reieșea că atât Liberty, cât și Romgaz sunt interesate de realizarea unei investiții pe amplasamentul Electrocentrale Galați.
CITEȘTE ȘI Kaufland depășește afaceri de 16 miliarde lei în România"Transferul de afacere, vânzarea bunurilor se vor adresa primordial către creditorul garantat Romgaz SA, către proprietarul platformei unde se află amplasate bunurile debitoarei, Liberty Galați, în cazul în care aceștia își manifestă acordul, sau către orice altă entitate identificată în sectorul de activitate energetic. Nu este în intenția administratorului judiciar dezafectarea patrimoniului debitoarei, aceasta fiind o ultimă soluție în procedura falimentului", se arăta în planul de reorganizare al Electrocentrale Galați.
În iunie 2020, la un eveniment public desfășurat la Galați la care au participat președintele companiei-mamă a Liberty, Sanjeev Gupta, și premierul de atunci, Ludovic Orban, a fost anunțată încheierea unui memorandum între Liberty și Romgaz pentru înființarea unei societăți de tip „joint venture”, în perspectiva dezvoltării unor proiecte de investiții de tip greenfield („de la zero”), printre care dezvoltarea unei unități de producere a energiei electrice pe bază de gaze naturale („CCGT”).