Livrarea și instalarea de pompe de căldură, panouri fotovoltaice și panouri solare termice vor beneficia de reducerea cotei TVA la 5%, conform unui proiect legislativ aprobat de Parlament prin votul final al deputaților.
Autorii proiectului propuseseră inițial ca măsura să fie aplicată pentru 5 ani, până la data de 30.06.2027, începând de la 1 octombrie 2022, dar în forma adoptată a proiectului prevederea nu mai este temporară. Mai mult, noua lege va intra în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
De ce este important: În prezent, cota redusă de 5% a TVA se aplică, printre altele, livrării de energie termică în sezonul rece, destinată populației, spitalelor publice și private, unităților de învățământ publice și private, organizațiilor neguvernamentale, unităților de cult, furnizorilor de servicii sociale, publici și privați.
CITEȘTE ȘI O nouă sinecură? Agenția pentru Investiții Străine din subordinea lui Ciucă va avea peste 250 de angajați, din care 76 în străinătate, și 125 de mașini la dispoziție. Ministerul Antreprenoriatului, ciuntitProiectul a fost inițiat de deputații USR Cristina Prună și Adrian Wiener, dar fost susținut inclusiv de actuala putere, în special de PSD, prin liderul deputaților social-democrați Alfred Simonis.
Autorii proiectului arată că deși prețurile la energie și gaze naturale sunt plafonate, sunt necesare alte măsuri concrete pentru a crește oferta de energie în piață, prin dezvoltarea de capacități noi de producție.
”Pe de altă parte, se poate acționa pentru reducerea consumului de energie, prin creșterea eficienței energetice. Dacă niciuna dintre aceste măsuri nu vor fi luate, vom asista din nou la prețuri foarte mari atunci când piața va fi dereglementată, creând o presiune imensă pe consumatorii finali și pe întreaga economie”, afirmă inițiatorii proiectului.
Potrivit acestora, proiectul de lege vine să sprijine românii pentru a accelera investițiile în eficiență energetică. Astfel, prin reducerea TVA-ului pentru livrările de pompe de căldură, panourilor fotovoltaice și a panourilor solare termice, se stimulează reducerea consumului de energie electrică cât și a dependenței consumatorilor față de volatilitatea pieței de energie.
CITEȘTE ȘI Codul rutier va fi schimbat: Sancțiunile pentru vitezomani, spre înăsprire radicală, până la confiscarea mașiniiPrin urmare, forma finală a proiectului, modificată în Camera Deputaților, prevede aplicarea unei cote reduse de 5% a TVA pentru
- livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficiență care se încadrează în valorile de referință pentru emisiile de PM stabilite în anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1189 al Comisiei din 28 aprilie 2015 de punere în aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele de proiectare ecologică aplicabile cazanelor cu combustibil solid și în anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1185 al Comisiei din 24 aprilie 2015 de punere în aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele în materie de proiectare ecologică aplicabile aparatelor pentru încălzire locală cu combustibil solid și cărora li s-a atribuit o etichetă energetică a UE pentru a demonstra întrunirea criteriului menționat la art. 7 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetică și de abrogare a Directivei 2010/30/UE, destinate locuintelor, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a soluțiilor complete, după caz;
- livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficiență care se încadrează în valorile de referință pentru emisiile de PM stabilite în anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1189 al Comisiei și în anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1185 al Comisiei și cărora li s-a atribuit o etichetă energetică a UE pentru a demonstra întrunirea criteriului menționat la art. 7 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a soluțiilor complete, după caz, destinate clădirilor administrației publice centrale sau locale, clădirilor entităților aflate în coordonarea/subordonarea acestora, cu excepția societăților comerciale.