CONFIRMARE VIDEO Podul de la Brăila, "Golden Gate-ul României", nu va fi inaugurat până la finalul acestui an. Pe cine este aruncată vina

CONFIRMARE VIDEO Podul de la Brăila, "Golden Gate-ul României", nu va fi inaugurat până la finalul acestui an. Pe cine este aruncată vina

Foto CNAIR

scris 12 dec 2022

Pe podul de la Brăila nu au mai rămas multe lucruri de făcut, a afirmat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu.

Întrebat despre situația podului de la Brăila, după terminarea dezbaterilor din comisiile parlamentare reunite de specialitate pe proiectul de buget pe 2023 al ministerului, Grindeanu a reiterat că nu va accepta niciodată soluții care să scurteze termenele realizării unui proiect, dar care să nu se regăsească în documentul licitat, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Renault intră pe piața NFT-urilor cu o colecție de mașini de epocă R5 CITEȘTE ȘI FOTO Renault intră pe piața NFT-urilor cu o colecție de mașini de epocă R5

,,Legat de podul de la Brăila, eu am spus că niciodată nu o să accept - nici eu, nici colegii de la CNAIR - anumite soluții care să țină loc de termene mai scurte, dar care să nu se regăsească în proiectul tehnic licitat și care a fost parte a contractului despre care vorbim. Pe parcursul acestei perioade s-a venit cu tot felul de soluții care, unele dintre ele minore, au fost acceptate de colegii de la CNAIR, iar altele nu, pentru că schimbau în mod radical o anumită zonă de proiectare în defavoarea proiectului licitat. Asta schimbă anumiți parametri, nu i-a acceptat CNAIR, și i-am încurajat să nu accepte, pentru că vorbeam de altceva. Există claim-uri în acest moment. Instanța poate să decidă într-o formă sau alta. Faptul că nu se țin de termene, să știți că înseamnă penalități și sunt lucruri pentru care vor plăti", a avertizat șeful de la Transporturi.

Oficialul a adăugat că ,,vor fi certificate negative, nu mai e loc de nuanțe".

FOTO Mașina Anului în Japonia - un vehicul electric mai mic decât Dacia Spring, cu doar 120 km autonomie CITEȘTE ȘI FOTO Mașina Anului în Japonia - un vehicul electric mai mic decât Dacia Spring, cu doar 120 km autonomie

,,Am mai spus și în urmă cu una-două luni când am fost ultima dată la Brăila că nu accept chestiuni care să pară că 'da, trebuie să dăm neapărat drumul la sfârșitul anului 2022, dar acceptați voi de la CNAIR anumite soluții'. Așa ceva în primul rând nu e legal, iar în al doilea rând nu poate să fie acest mod de șantaj un mod de lucru", a precizat Sorin Grindeanu.

Ce termene anunță ministrul

În privința noilor termene de dare în folosință a podului, ministrul a vorbit de lunile aprilie - mai pentru varianta Măcin.

,,Multe lucruri pe pod efectiv, fără a vorbi de drumurile adiacente, nu au mai rămas de făcut. În schimb, pe zona de descărcări, sunt lucruri care mai sunt de făcut. Pe varianta Măcin în continuare mai este de lucru. De asemenea, descărcarea pe zona de Brăila intră direct în drumul expres Galați-Brăila, care și el ar trebui dat în folosință anul viitor și eu cred că undeva, cu tot cu vremea de iarnă, undeva în aprilie - mai ar putea fi dat în circulație pe varianta Măcin în județul Tulcea și undeva în august - septembrie pe zona Jijila", a spus Grindeanu.

Dacia înregistrează o nouă creștere a vânzărilor în Germania CITEȘTE ȘI Dacia înregistrează o nouă creștere a vânzărilor în Germania

Lungimea podului este de 1.974 metri, din care 1.120 de metri reprezintă deschiderea centrală, la care se adaugă două deschideri laterale de 489 de metri pe malul dinspre Brăila și 364 de metri pe malul dinspre Tulcea. La momentul finalizării, va fi al treilea pod din Europa din punctul de vedere al deschiderii centrale și al lungimii.

Podul peste Dunăre de la Brăila, „Golden Gate de România”, pare că nu va fi inaugurat până la finalul acestui an, nici măcar pe o parte din drumurile de legătură, a relatat anterior Profit.ro.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) susține că vina este a constructorului italian, indicat că ar fi în întârziere.

Reacția CNAIR vine și după ce Curtea de Apel a admis un apel al asocierii We Build - IHI Infrastructure, decizie prin care a obligat statul român să plătească circa 29 milioane de lei „reprezentând valoarea pierderilor și a profitului nerealizat” și să admită constructorului o „extensie a perioadei de execuție de 193 de zile”.

Dacia lansează Spring pe prima piață din afara UE CITEȘTE ȘI Dacia lansează Spring pe prima piață din afara UE

Acum, CNAIR transmite că „constructorul podului suspendat peste Dunăre de la Brăila și-a luat angajamentul public de mai multe ori ca până la finalul acestui an se va putea circula pe pod între județele Brăila și Tulcea”.

„Constructorul podului suspendat peste Dunăre de la Brăila și-a luat angajamentul public de mai multe ori ca până la finalul acestui an se va putea circula pe pod între județele Brăila și Tulcea.

Din păcate, ritmul de lucru și mobilizarea lasă încă de dorit, ceea ce face ca terminarea lucrărilor la acest obiectiv să fie în întârziere, deși termenul contractual de finalizare era sfârșitul anului 2021.

Precizăm că în acest moment nu sunt finalizate nici lucrările de construcție a podului propriu-zis, iar cele de la drumurile de legătură sunt la un stadiu fizic de aproximativ 40%.

FOTO Totul despre trenul metropolitan promis de Nicușor Dan: pe ce rute va circula în prima etapă, cât costă și unde se fac stațiile CITEȘTE ȘI FOTO Totul despre trenul metropolitan promis de Nicușor Dan: pe ce rute va circula în prima etapă, cât costă și unde se fac stațiile

Menționăm că angajamentul antreprenorului a fost să dea în trafic podul suspendat (inclusiv testarea și echiparea) împreună cu aproximativ 11 km din  drumurile de legătură la sfârșitul anului 2022.

Chiar cu extensia de timp de 193 de zile acordată pentru finalizarea lucrărilor prin decizia intanței de apel, constructorul este în continuare în întârziere pe întregul proiect. În plus, această extensie (obținută ca urmare a acțiunii în instanță a WEBUILD S.P.A) se poate referi doar la o secțiune a obiectivului (partea de pod) și nu la întregul contract.

CNAIR așteaptă motivarea instanței pentru a putea stabili exact ce presupune extensia de timp în cauză”, susține CNAIR.

Profit.ro a anunțat anterior că constructorul italian Astaldi al podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, denumit "Golden Gate-ul României", și-a luat angajamentul ca înainte de Crăciun cu o săptămână, respectiv  la 17 decembrie, să finalizeze lucrările la pod, precum și o parte din drumurile de legătură, astfel încât podul să fie deschis circulației.

”Antreprenorul, conform unei adrese din luna septembrie a.c., precum și a propriilor declarații din luna octombrie a.c., și-a luat angajamentul ca până pe data de 17.12.2022finalizeze lucrările la Podul suspendat peste Dunăre, precum și o parte din drumurile de legătură, astfel încât acest obiectiv strategic de infrastructură să poată fi exploatat”, arată ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, în documenul care datează de la finalul lunii octombrie.

CONFIRMARE VIDEO Podul de la Brăila,

DOCUMENT Puterea vrea să oblige toți comercianții să accepte cel puțin un instrument de plată fără numerar. Instituțiile publice nu vor mai accepta numerar. Salariile, plătite doar în cont CITEȘTE ȘI DOCUMENT Puterea vrea să oblige toți comercianții să accepte cel puțin un instrument de plată fără numerar. Instituțiile publice nu vor mai accepta numerar. Salariile, plătite doar în cont

Conform sursei citate, în ceea ce privește stadiul fizic al întregului proiect, acesta este raportat lunar de către personalul antreprenorului în șantier, iar progresul total al proiectului, la sfârșitul lunii septembrie, era de 80,53%.

Ministrul arată că, până în prezent, singurul program de execuție aprobat a avut ca termen de finalizare data de 21.12.2021.

”În data de 30.06.2022, Antreprenorul a actualizat programul de execuție și a înaintat data de 03.03.2025 pentru terminarea lucrărilor. Precizăm că această variantă nu a fost aprobată de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. în calitate de Beneficiar”, mai arată ministrul Transporturilor.

DECIZIE Clarificare legislativă în Codul fiscal: Condițiile de îndeplinit pentru locuințele cu o cotă a TVA de 5% CITEȘTE ȘI DECIZIE Clarificare legislativă în Codul fiscal: Condițiile de îndeplinit pentru locuințele cu o cotă a TVA de 5%

Sorin Grindeanu declara recent că reprezentanții firmei care construiește podul de la Brăila parcă ar avea ”dublă personalitate”, deoarece când sunt vizite pe șantier constructorul afirmă de fiecare dată că obiectivul va fi finalizat până la sfârșitul anului, dar apoi trimite înștiințări că acesta va fi gata peste trei ani.

”Când discut de Brăila parcă vorbesc de persoane cu dublă personalitate. Când merg acolo eu sau directorul general CNAIR sau primul ministru, ne spun că până la sfârșitul anului e dat în folosință. Luați declarațiile constructorilor, chiar și imaginile. Apoi ne trimite hârtii. Una spune de fiecare dată când mergem acolo, apoi trimit hârtii în care ne spun că termină peste 3 ani”, afirma Sorin Grindeanu, adăugând că, după părerea sa, este un ”tertip” făcut de constructor.

DOCUMENT Guvernul divulgă că știe de un an că Blue Air nu a mai putut achita împrumutul garantat de stat și plătește de atunci ratele și dobânzile în locul companiei. Date trimise ANAF pentru executare CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul divulgă că știe de un an că Blue Air nu a mai putut achita împrumutul garantat de stat și plătește de atunci ratele și dobânzile în locul companiei. Date trimise ANAF pentru executare

La începutul lunii octombrie, Astaldi a început asfaltarea bretelelor de acces la pod, ținta fiind încheierea lucrării până la finele anului.

Lungimea totală a podului suspendat peste Dunăre este de 1.974,30 metri, iar deschiderea centrală este de 1.120 metri. Comparativ, celebrul pod Golden Gate din San Francisco are o lungime de 1.970 de metri și o deschidere centrală de 1.280 de metri.

VIDEO Radu Aramă

VIDEO Raducu P Drum

viewscnt
Afla mai multe despre
podul de la brăila
sorin grindeanu
terminare
luc5rari
ciculatie
deschidere
finalizare
decembrie