Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a avizat vânzarea activului funcțional al CET Galați, fosta centrală pe gaze de 375 MW din municipiul dunărean, către Remat București Sud SRL, una dintre cele mai importante companii de reciclare și procesare de deșeuri din România, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Remat București Sud a câștigat în ianuarie anul acesta licitația de adjudecare a centralei, cu un preț oferit de 12,5 milioane euro plus TVA, însă contractul de vânzare-cumpărare cu falimentara Electrocentrale Galați, controlată indirect de Ministerul Energiei, nu a putut fi semnat din cauza lipsei avizului de conformitate din partea CSAT. Din această cauză, termenul de plată a restului de preț, rămas după achitarea avansului, a tot fost prelungit de la începutul anului încoace.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Legislația infrastructurilor critice stipulează că, ″La încheierea oricăror acte privind înstrăinarea prin vânzare-cumpărare, precum și prin orice altă modalitate, a unor elemente de ICN/ICE (infrastructură critică națională/europeană – n.r.) sau a unor obiective ce dețin calitatea de ICN/ICE, având capital de stat sau mixt, proprietarii/operatorii/administratorii respectivi au obligația să solicite, cu 60 de zile înainte, prin intermediul autorității publice responsabile, avizul de conformitate al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (...)″.
Pentru sectorul energetic, autoritate publică responsabilă cu infrastructurile critice este ministerul de resort.
Conducerea Electrocentrale Galați a fost informată recent că a fost emis avizul de conformitate de către CSAT, astfel că vânzarea CET Galați poate continua, potrivit unui document analizat de Profit.ro. Termenul de plată a diferenței de preț este 22 noiembrie 2024, însă sursa citată arată că ″întrucât au fost îndeplinite toate prevederile legale privind valorificarea activului, în perioada următoare se vor încheia procesul verbal final de adjudecare și contractul de vânzare-cumpărare″.
Activul funcțional este compus din centrala propriu-zisă, terenuri de circa 23 de hectare, construcții administrative și industriale, instalații, stocuri, un ansamblu de termoficare și o stație de tratare chimică a apei.
CITEȘTE ȘI Ungaria a anunțat că va solicita exceptarea de la respectarea normelor de migrație și azil ale Uniunii EuropeneCumpărătorul Remat București Sud SRL este parte a grupului specializat în reciclare RematHolding. Asociați ai grupului sunt, cu câte 50% din capital, Mihai-Emilian Sofian și compania austriacă Scholz Recycling GmbH, la rândul său controlată de conglomeratul chinez Chiho Environmental Group.
La finalul lunii iulie, Remat București Sud SRL a primit autorizație de înființare din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru un proiect de parc fotovoltaic de circa 2,4 MW, amplasat în zona Berceni a Capitalei și beneficiar de finanțare nerambursabilă PNRR.
În perioada în care a funcționat, CET Galați a alimentat atât sistemul centralizat de termoficare din municipiul dunărean, cât și combinatul siderurgic Sidex Galați, actualmente Liberty, furnizând totodată servicii tehnologice de sistem către Transelectrica.