Teiuș.Solar, companie de aparține danezilor de la Eurowind Energy, dezvoltator și operator de proiecte eoliene, solare și hibride, anunță lansarea proiectului Parc Fotovoltaic Teiuș – Putere maximă instalată 60,2 MW, implementat în orașul Teiuș, județul Alba. Valoarea totală a proiectului este de 47.155.440 euro (54.987.957 euro cu TVA).
Cu o putere maximă instalată de 60,2 MW, acest parc fotovoltaic reprezintă un pas major în eforturile grupului Eurowind Energy de a promova sustenabilitatea și utilizarea energiei regenerabile.
Totodată, parcul fotovoltaic Teiuș vizează nu doar producerea a 103.592 de MWh anual, ci și o reducere semnificativă a emisiilor de carbon, cu 37.125 de tone pe an. Aceste obiective subliniază angajamentul companiei față de o economie eficientă din punct de vedere al resurselor, ecologică și competitivă.
„Aprobarea Parcului Fotovoltaic Teiuș reprezintă un moment important în strategia noastră de dezvoltare durabilă și de combatere a schimbărilor climatice”, a declarat Adrian Dobre, Country Manager România, Eurowind Energy.
Pe lângă aspectele tehnice și ecologice, Parcul Fotovoltaic Teiuș va avea un impact pozitiv și asupra comunității locale, oferind noi oportunități de dezvoltare și creștere economică. De asemenea, va transforma peisajul energetic al regiunii și va contribui la realizarea obiectivelor naționale și internaționale de sustenabilitate.
Proiectul a beneficiat de un ajutor din partea statului în valoare de 15.000.000 euro, conform Contractului de finanțare nr. 183/30.12.2023, cod RUE 643, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 6 Energie, Măsura de investiții I.1 Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară.
Proiectul a început la 1 iulie 2022 și este prevăzut să se finalizeze la 30 iunie 2024, marcând un moment important în calendarul proiectelor de energie verde din România.
În 2023, compania a început construcția parcului eolian cu putere instalată de 48 MW de la Pecineaga, proiect preluat anul trecut, după cum a relatat Profit.ro.
Proiectul presupune o investiție de 79 de milioane de euro din partea Eurowind Energy A/S, prin intermediul WEP Technology Investment SRL. După finalizarea construcției, Eurowind Energy va păstra în proprietatea sa parcul eolian. Eurowind Energy a devenit asociat unic al dezvoltatorului WEP Technology Investment SRL, după ce a achiziționat deținerea de 71,71% a fostului acționar majoritar, societatea Iros Brave 21 SRL a omului de afaceri sibian Nicolae Bârsan, relevă datele analizate de Profit.ro. Danezii au intrat inițial în proiect la finalul anului 2019, când au preluat o deținere minoritară, de sub 6%, la WEP Technology Investment. Inițiativa de construire a parcului eolian este mai veche, primul PUZ pentru amplasament fiind emis în 2015.
Eurowind Energy este un important dezvoltator și operator danez de proiecte eoliene, solare și hibride, cu sediul în Hobro, Danemarca. Cu peste 560 de angajați în 15 țări europene și în SUA, obiectivul companiei este acela de a crea un viitor alimentat doar cu energie regenerabilă, prin investiții în proiecte de acest fel. Eurowind Energy este prezent pe piața din România din anul 2011.