Profitul Electrica SA a scăzut cu 22% în urma creșterii cheltuielilor cu creditele de acoperire a costului plafonării prețurilor, din cauza întârzierii compensațiilor de la stat

Profitul Electrica SA a scăzut cu 22% în urma creșterii cheltuielilor cu creditele de acoperire a costului plafonării prețurilor, din cauza întârzierii compensațiilor de la stat
scris 15 nov 2023

Compania de furnizare, distribuție și producție de energie Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român, cu peste 48% din capital, a raportat un profit net de 418 milioane lei pe primele 9 luni ale anului, în scădere cu 22% față de perioada similară din 2022.

Profit.ro organizează pe 27 noiembrie, cu transmisiune în direct inclusiv la PROFIT NEWS TV, cea de-a șasea ediție a Profit Financial.forum, cu lideri ai piețelor financiare și autorităților din domeniu, respectiv din conducerea Băncii Centrale, Guvernului, Ministerului de Finanțe, Autorității de Supraveghere Financiară, ca și cu manageri de top din bănci comerciale, companii din piața de capital, asigurări și administratori de fonduri

Evenimentul va fi organizat cu sprijinul Alpha Bank, Banca Transilvania, CITR, Nordis Group, Philip Morris România, UniCredit Bank - DETALII AICI

Atât veniturile, cât și cheltuielile operaționale ale Electrica SA au scăzut cu câte 3%, la 9,89 miliarde lei, respectiv 9,17 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Cerealele ucrainiene și operațiunile portuare aduc o creștere explozivă pentru profitul net al TTS. Majorare semnificativă a cheltuielilor cu salariile a unei companii care reclama că nu găsește macaragiu CITEȘTE ȘI Cerealele ucrainiene și operațiunile portuare aduc o creștere explozivă pentru profitul net al TTS. Majorare semnificativă a cheltuielilor cu salariile a unei companii care reclama că nu găsește macaragiu

Profitul operațional EBITDA a avansat cu 14%, la 1,253 miliarde lei, în principal grație creșterii cu peste 27% (aproape 674 milioane lei) a veniturilor pe segmentul de distribuție a energiei, ca urmare a majorării tarifelor reglementate (compensată doar parțial de reducerea volumelor distribuite cu peste 6%), precum și a măririi volumului de investiții în rețele recunoscut de reglementator.

Pe de altă parte, scăderea profitului net s-a datorat creșterii cu peste 100% a cheltuielilor financiare, de la 109,7 la 234,6 milioane lei.

PPF Group, care deține și PRO TV și s-a arătat interesat în România și de Telekom, își va concentra investițiile în Europa de Sud-Est, inclusiv pe piața românească. „Pentru ei suntem occidentalii buni.\ CITEȘTE ȘI PPF Group, care deține și PRO TV și s-a arătat interesat în România și de Telekom, își va concentra investițiile în Europa de Sud-Est, inclusiv pe piața românească. „Pentru ei suntem occidentalii buni."

Creșterea semnificativă a costurilor cu dobânzile aferente anului 2023 față de anul 2022 reprezintă un efect direct al neîncasării în termenele stabilite de lege a sumelor de la Ministerul Energiei și Agenția Naționala pentru Plăți și Inspecție Socială, ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a prețurilor energiei electrice și gazelor naturale, conform legislației aplicabile″, se precizează în raportul trimestrial al Electrica SA.

La 30 septembrie, Electrica SA avea de încasat de la stat compensații restante pentru plafonare în valoare de aproape 1,2 miliarde lei.

FOTO Incendiu la un celebru târg de Crăciun din Viena CITEȘTE ȘI FOTO Incendiu la un celebru târg de Crăciun din Viena

După cum a relatat Profit.ro, cel mai mare furnizor de curent electric din piață, Electrica Furnizare, parte a grupului Electrica SA, a ajuns să ipotecheze în favoarea Alpha Bank mai multe cereri de decontare a costurilor plafonării adresate statului, drept garanții suplimentare pentru un credit contractat toamna trecută.

Recent, au avut loc mai multe discuții între bănci și furnizorii de energie, sub coordonarea Ministerului Energiei, în scopul de a se conveni încheierea unor contracte de factoring, prin care instituțiile de credit să acorde împrumuturi furnizorilor, care să le acopere acestora deficitul de lichiditate până când primesc de la stat sumele datorate pentru compensarea diferențelor dintre costurile de achiziție din piețe și prețurile plafonate finale facturate clienților.

România a depășit Ungaria la numărul de companii mari în Europa Centrală și de Est. Unde se află în TOP companii ca Dedeman și Dacia CITEȘTE ȘI România a depășit Ungaria la numărul de companii mari în Europa Centrală și de Est. Unde se află în TOP companii ca Dedeman și Dacia

Volumul de energie electrică vândut de Electrica Furnizare pe piața cu amănuntul a scăzut cu 10%, la 5,7 TWh, pe fondul tendinței generale de reducere a consumului.

″Grupul Electrica urmărește în continuare extinderea portofoliului în domeniul producției de energie electrică, în special din surse regenerabile, având la acest moment proiecte în diferite faze de execuție cu o capacitate de aproximativ 300 MW″, se mai menționează în raport.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa
electrica furnizare
profit electrica sa; plafonare prețuri energie
compensații plafonare prețuri energie