Curtea de Conturi a obligat Romgaz, producătorul de gaze naturale controlat de statul român cu peste 70% din acțiuni, să-și dea în judecată principalul concurent, OMV Petrom, și pe alți 3 producători mici de gaze, Amromco, Raffles și Stratum, pentru recuperarea unui presupus prejudiciu, calculat estimativ de Curte la aproape 178 milioane lei.
Prejudiciul ar fi survenit, potrivit Curții de Conturi, ca urmare a faptului că Romgaz ar fi vândut pe piața reglementată, în perioada 2013-2015, o cantitate mai mare de gaze decât era obligată de legislația în vigoare, deci la un preț mai mic decât cele pe care le-ar fi putut obține pe piața liberă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acțiunea în pretenții a Romgaz a fost deja declanșată împotriva OMV Petrom, Amromco Energy, Raffles Energy și Stratum Energy.
Extras din Decizia nr. 26 din 1.06.2016 a Curții de Conturi
Procesul a fost intentat de Romgaz ca urmare a unei decizii obligatorii a Curții de Conturi din 2016. Decizia Curții a fost contestată în instanță de Romgaz, iar procesul cu Curtea de Conturi este în curs de judecată. Totuși, contestația nu a înlăturat obligația de conformare a Romgaz, care avea termen până pe 29 iunie 2018 pentru a lua măsuri de recuperare a prejudiciului.
"Printre măsurile dispuse de Curtea de Conturi prin Decizia nr. 26/2016 este prevăzută: “Identificarea cantităților de gaze naturale livrate pe piața reglementată peste cantitatea care era obligată să o livreze conform datelor comunicate către DOPGN1, pentru fiecare client, stabilirea întinderii prejudiciului rezultat din diferența dintre prețul de vânzare de pe piața reglementată și cel de pe piața liberă, aferent cantității de gaze livrate în plus pe piața reglementată și recuperarea acestuia”. Conducerea Romgaz, prin structurile de specialitate, a stabilit întinderea presupusului prejudiciu (Decizia Curții este contestată în instanță), după care a dispus măsuri de recuperare a acestuia. În acest context, Romgaz SA a formulat și depus la instanța competentă acțiune împotriva celorlalți producători de gaze din România, care se consideră că nu și-au respectat obligațiile impuse de Ordinul ANRE nr.161/2014, în vederea recuperării prejudiciului estimat de către Curtea de Conturi", a transmis Romgaz Bursei de Valori București.
CITEȘTE ȘI GDPR bancar, Kafka styleDin comunicatul Romgaz și din decizia din 2016 a Curții rezultă că, în opinia Curții de Conturi, ceilalți producători de gaze, dați acum în judecată de Romgaz, ar fi vândut pe piața reglementată, destinată consumatorilor casnici și CET-urilor producătoare de energie termică pentru populație, cantități mai mici de gaze din producția proprie decât ar fi fost obligați prin Metodologia ANRE, iar Romgaz ar fi compensat diferența, cu gaze vândute la preț reglementat, inferior celor de pe piața liberă, în cantitate mai mare decât îi impuneau prevederile legale.
Romgaz și OMV Petrom domină autoritar piața locală a gazelor naturale, având în decembrie anul trecut o pondere cumulată de peste 96% din totalul producției de gaze din România destinată consumului.
Cota Romgaz era de 53,07%, iar cea a OMV Petrom – de 43,37%, potrivit datelor ANRE. Ponderea cumulată a Amromco Energy, Raffles Energy și Stratum Energy era de sub 3%.