Cumpărătorii greci ai Enel România și-au majorat puternic profitul. Achiziția românească, printre factori. Ușoară deterioare a calității distribuției

Cumpărătorii greci ai Enel România și-au majorat puternic profitul. Achiziția românească, printre factori. Ușoară deterioare a calității distribuției
scris 20 mai 2024

Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică din Grecia, la care statul elen este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, și care a finalizat toamna trecută preluarea principalelor operațiuni din România ale grupului italian de energie și utilități Enel, a raportat un profit net de 86 milioane euro pe primul trimestru al anului, în creștere cu peste 68% față de perioada similară din 2023 (51,1 milioane euro).

Profitul brut înainte de impozitare s-a cifrat la 122 milioane euro, comparativ cu 73 milioane euro în T1 2023, în principal ca urmare a îmbunătățirii profitabilității operaționale și contribuției operațiunilor din România″, a transmis PPC, care a făcut o mențiune similară la România și la raportarea rezultatelor pe anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Un român va conduce operațiunile europene ale gigantului american ThredUp CITEȘTE ȘI Un român va conduce operațiunile europene ale gigantului american ThredUp
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Veniturile totale ale companiei au scăzut cu 2,8%, la 1,936 miliarde euro, cele din vânzări de energie electrică diminuându-se cu 17,7%, la 1,488 miliarde euro, ca urmare a scăderii prețurilor.

Cheltuielile totale ale PPC au scăzut însă mai accentuat, cu 5,5%, la 1,814 miliarde euro, cele cu achiziții de energie comprimându-se cu 51,4%, la 350,4 milioane euro, tot de la coborârea cotațiilor pe piața angro de profil. Și costurile cu certificatele CO2 s-au diminuat semnificativ, cu 16,4%, la 192,8 milioane euro.

″PPC a început anul cu o performanță solidă, ceea ce ne oferă încrederea de a ne crește previziunile pentru 2024. Ne-am accelerat investițiile în energie regenerabilă și distribuție, în conformitate cu obiectivul nostru de a deveni un lider în domeniul energiei curate și al infrastructurii critice în regiunea Europei de Sud-Est, menținând în același timp o poziție financiară solidă. Rămânem concentrați pe executarea planului strategic pe care l-am prezentat la Capital Markets Day din ianuarie, mizând pe modelul nostru integrat, care ne oferă rezistență în perioade de volatilitate, dar și oportunități de a ne dezvolta în continuare activitățile și de a crea valoare pentru acționarii noștri″, a declarat CEO-ul companiei, Georgios Stassis.

Lanțul de simigerii Luca iese în premieră în afara României CITEȘTE ȘI Lanțul de simigerii Luca iese în premieră în afara României

Emisiile de carbon ale PPC au scăzut cu 18%, ca urmare a reducerii cu 27% a producției de lignit. Intensitatea emisiilor în producția de energie (cantitatea de CO2 emisă pe MWh produs) s-a îmbunătățit cu 24%, de la 0,65 la 0,5 tone/MWh.

Totalul investițiilor a ajuns la 501 milioane euro, incluzându-le aici pe cele din România, cu o majorare semnificativă înregistrată pe segmentele de distribuție de energie și producție de energie regenerabilă, în linie cu strategia PPC de a crește ponderea energiei regenerabile în mixul de generare și de a-și digitaliza rețelele de distribuție. Investițiile în activitățile de producție de energie regenerabilă și de distribuție au avansat la 420 milioane euro, înregistrând o creștere de 123% față de T1 2023, incluzând aici și contribuția operațiunilor din România″, a mai menționat PPC.

Creșterea datoriilor și a deficitelor SUA provoacă îngrijorare cu privire la amenințările la adresa economiei și a piețelor financiare CITEȘTE ȘI Creșterea datoriilor și a deficitelor SUA provoacă îngrijorare cu privire la amenințările la adresa economiei și a piețelor financiare

Compania greacă mai arată că, în Româna, cererea de electricitate a crescut cu 1,9% în primele 3 luni ale anului, cotația de piață a PPC pe segmentul de furnizare de energie fiind de 16,4%, iar pe cel de producție din surse regenerabile – de 14%. PPC a racordat la rețea unități noi de producție de 60 MW în România în T1 2024, față de 70 MW în intervalul similar din 2023.

Deși s-a înregistrat o ușoară deteriorare a anumitor indicatori de performanță în distribuția de energie în T1 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, asta nu semnalează o schimbare a trendului pozitiv deja existent, dat fiind investițiile semnificative pe care le implementăm în vederea modernizării rețelelor noastre, atât în Grecia, cât și în România. În România, durata medie a întreruperilor în alimentare (SAIDI) a scăzut la 18 minute (de la 20 de minute), iar în Grecia a crescut la 26 de minute (de la 24 de minute). Frecvența medie a întreruperilor (SAIFI) a rămas stabilă în Grecia, la 0,3, și a crescut marginal în România, la 0,6 (de la 0,5)″, se afirmă în raportul trimestrial al PPC.

Justiția britanică îi acordă lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, permisiunea de a face apel împotriva extrădării în SUA CITEȘTE ȘI Justiția britanică îi acordă lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, permisiunea de a face apel împotriva extrădării în SUA

PPC mai spune că rata de penetrare a contoarelor inteligente de măsurare a consumului este deja destul de mare în România și continuă să crească (48%), în timp ce în Grecia se situează la doar 11%, fiind însă așteptat ca ea să-și accelereze avansul. 

Potrivit PPC, portofoliul de puncte de încărcare de mașini electrice din România al companiei a crescut la 400 în primul trimestru al anului, de la 292.

viewscnt
Afla mai multe despre
ppc enel
ppc profit
ppc investiții
ppc rezultate