Cum vrea Guvernul Orban să modifice OUG 114 pe energie și gaze

Cum vrea Guvernul Orban să modifice OUG 114 pe energie și gaze
scris 14 dec 2019

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a prezentat la finalul ședinței de Guvern principalele modificări care vor fi aduse OUG nr. 114/2018, între acestea fiind eliminarea plafonelor de prețuri la energie electrică și gaze și eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri impusă companiilor din energie, transmite News.ro. ”Prin proiectul de modificare a OUG 114, dorim să ajungem, în 2021, la o piață liberă, la o piață care să nu mai aibă distorsiuni”, a declarat Virgil Popescu, precizând că în ședința de Guvern a fost o primă lectură a proiectului de lege pe care Guvernul își va angaja răspunderea.

”Am prezentat Cabinetului principalele modificări pe care dorim să le facem și care dorim să fie promovate în piață, astfel încât efectele dezastruoase pe care Ordonanța 114 le-a avut asupra domeniului energetic să fie ridicate”, a declarat Virgil Popescu, vineri seară, la finalul ședinței de Guvern.
Ministrul a explicat că se propune eliminarea plafoanelor de prețuri la energie electrică și gaze, pentru gazele naturale la 1 iulie 2020 și pentru energia electrică la 31 decembrie 2020.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, s-a discutat despre eliminarea taxei de 2% impusă companiilor din energie pe cifra de afaceri, ”o taxă care a crescut inutil factura românilor”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul a semnat majorarea salariului minim CITEȘTE ȘI Guvernul a semnat majorarea salariului minim

”O taxă în urma căreia s-au strâns peste 600 de milioane de lei în conturile ANRE, bani care stau în conturi și nu produc absolut nimic. Am propus Guvernului ca cu acești bani să se poată efectua proiecte în zona de energie, proiecte în zona de eficiență energetică și să îi putem folosi și pentru consumatorul vulnerabil, pentru că, tot în cursul anului 2020, vom defini consumatorul vulnerabil și schema de finanțare a acestuia”, a mai spus ministrul Economiei.

Virgil Popescu a explicat că, prin OUG 114, ”independența reglementatorului a fost afectată, iar Parlamentul și Guvernul au intervenit și au impus o rată a rentabilității de 6,9% la companiile de distribuție din energie electrică și gaze naturale”.

”O rată nu poate fi impusă de Guvern și Parlament și trebuie calculată în baza unor norme de către ANRE. Am ridicat și această barieră și am redat independența reglementatorului, urmând ca, în 90 de zile de la 1 ianuarie, să creeze noul cadru de reglementare pentru această rată de rentabilitate. Aici avem de examinat, ori cu 31 martie, ori cu 1 iulie, să ridicăm această rată a rentabilității de 6,9%”,a mai afirmat ministrul.

Ministrul Muncii: Inspecția Muncii și inspectoratele teritoriale de muncă nu mai au fonduri pentru plata salariilor aferente lunii noiembrie. Precizările Inspecției Muncii CITEȘTE ȘI Ministrul Muncii: Inspecția Muncii și inspectoratele teritoriale de muncă nu mai au fonduri pentru plata salariilor aferente lunii noiembrie. Precizările Inspecției Muncii

”Prin toate aceste măsuri pe care le luăm prin proiectul de modificare a Ordonanței 114, dorim să ajungem în 2021 la o piață liberă, la o piață care să nu mai aibă distorsiuni, o piață în care prețul la consumatorul casnic să nu crească și vă spun cu fermitate că nu vom avea creșteri de preț de la 1 ianuarie, o piață în care prețul la consumatorul casnic reglementat de ANRE să nu fie mai mare decât prețul pe piața concurențială”, a mai afirmat Virgil Popescu.

Ministrul a explicat că Guvernul își va angaja răspunderea pentru modificarea OUG 114.

”Toate repercusiunile pe care 114 le-a făcut în piață vor fi înlăturate prin aceste măsuri pe care le vom lua săptămâna viitoare. Eu cred că, după ce se va fi aprobat acest proiect de lege prin asumarea răspunderii, piața va reveni ușor, ușor la normal, iar România va reveni acolo unde este locul, o țară independentă din punct de vedere al energiei electrice și a gazelor naturale”, a încheiat ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
oug 114/2018
plafonare pret energie
plafonare pret gaze
liberalizare pret energie
liberalizare pret gaze
taxa 2% anre cifra de afaceri energie
rata rentabilitate distribuitori energie gaze
virgil popescu ministrul economiei si energiei