Cum vom folosi în apartamente electricitatea produsă pe acoperișul blocului

Energie   
Cum vom folosi în apartamente electricitatea produsă pe acoperișul blocului

Fenomenul prosumatorilor a luat o mare amploare în România.

Astăzi putem folosi energia pe care ne-o producem singuri doar dacă locuim la casă.

Urmărește-ne și pe Google News

La bloc, însă, legislația actuală prevede că electricitatea produsă pe acoperiș poate fi utilizată doar în spațiile comune, adică pentru iluminatul scării și lift.

Evenimente
FOTO Premieră în România - Fabrică de reciclare a panourilor fotovoltaice CITEȘTE ȘI FOTO Premieră în România - Fabrică de reciclare a panourilor fotovoltaice

Ministerul Energiei a inițiat acum un proiect de ordonanță pentru înființarea comunităților de energie, ceea ce le va permite și oamenilor care locuiesc la bloc să beneficieze de energie fotovoltaică dacă se organizează într-o astfel de comunitate.

În Uniunea Europeană există peste 9.000 de comunități de energie și aproape 1 milion de oameni care fac parte din acestea, scrie Hotnews.ro.

Tariful de 20% impus de Trump amenință viitorul vinurilor italiene în SUA: Prosecco și Brunello, în pericol CITEȘTE ȘI Tariful de 20% impus de Trump amenință viitorul vinurilor italiene în SUA: Prosecco și Brunello, în pericol

„Vedem că participanții beneficiază de facturi mai mici la energie, de încălzirea și răcirea locuințelor cu energie regenerabilă și totodată o întreagă economie se dezvoltă în jurul acestor comunități”, a declarat Cristina Prună, vicepreședinta Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, în cadrul unei dezbateri pe tema comunităților de energie.

România a rămas în urmă la acest capitol și Comisia Europeană a demarat o acțiune de infringement împotriva țării noastre pentru că nu am preluat în legislația națională o directivă care include și înființarea comunităților de energie.

La mijlocul lunii martie, Ministerul Energiei a publicat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență în acest sens.

„Ministerul Energiei va promova două tipuri de comunități de energie, cele legate de condominiu și comunitățile în zonele rurale zilate, acolo unde nu există acces la rețea și unde poate fi formată o microrețea. Acestea sunt prioritățile identificate de noi. Dar vom putea discuta din nou când apar alte modele”, spune Sorin Elisei, director în cadrul Ministerului Energiei.

Deoarece aceste comunități vor beneficia de anumite facilități fiscale, discuțiile cu Ministerul Finanțelor sunt greoaie.

„Pentru proiectul de OUG pe care l-am inițiat avem doar 4 avize din 13 de la ministere. Încercăm să urgentăm, dar când vorbim de scutiri, facilități, derogări, avem discuții cu Ministerul Finanțelor pentru a nu afecta echilibrul bugetar”, a precizat Elisei.

ANUNȚ Circulația pe autostrada A7, între Dumbrava și Mizil, închisă până pe 25 mai CITEȘTE ȘI ANUNȚ Circulația pe autostrada A7, între Dumbrava și Mizil, închisă până pe 25 mai

El a arătat că vor fi exceptate de la obligațiile de licențiere o serie de comunități de energie, precum cele din zonele rurale cu sistem de distribuție închis, condominiile și comunitățile de energie sub formă de ONG, asociații și fundații fără scop patrimonial.

ANRE: Ansamblurile rezidențiale vor să devină comunități de energie, însă nu au o bază legală

La rândul său, Viorel Alicuș, director în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), a precizat că România ar trebui să se grăbească cu legiferarea acestor comunități de energie nu doar pentru că există obligația de a prelua directiva până în luna mai, dar și pentru că există deja comunități de energie care vor să se dezvolte însă nu au un cadru legal.

„Deși în Europa sunt 9.000 de comunități de energie regenerabilă, problema noastră este că, acum, în România, nu sunt foarte multe, le putem număra pe degetele de la o mână și, prin urmare, ar trebui făcut ceva”, a spus Alicuș.

El a arătat cât de rapid se dezvoltă acest sector, amintind că în 2018 prosumatorii nici nu aveau bază legală pentru a funcționa, iar acum există peste 200.000 de astfel de mici producători.

Rompetrol Rafinare vrea să-și reducă pierderile la o valoare de zece ori mai redusă decât cea din 2023 CITEȘTE ȘI Rompetrol Rafinare vrea să-și reducă pierderile la o valoare de zece ori mai redusă decât cea din 2023
  • „La fel, există comunități de energie care nu sunt definite prin lege. Și vă dau un exemplu: investitori care construiesc zone rezidențiale, panouri fotovoltaice până la 1 MW care apoi alimentează pompe de căldură și livrează căldura în apartamente. Și ne întreabă pe noi cum să factureze căldura la respectivii consumatori și constatăm că nu există bază legală suficientă. Ar trebui introdusă, pentru că avem comunități, aceasta este o comunitate de energie regenerabilă pe care nici măcar nu o avem în evidență.
  • Și pierdem MW pentru care riscăm să plătim penalizări pentru neîndeplinirea cotei de regenerabile, așa cum scrie în directivă. E păcat. De aceea cred că trebuie făcuți pași, chiar dacă mici. Cred că într-o primă fază trebuie să încurajăm comunitățile la bloc, pentru că este mai simplu.

Asociațiile de proprietari vor putea deveni prosumatori cu bani de la stat

În paralel, Ministerul Energiei a inițiat proiectul „Urban Up” care ar trebui să demareze în acest an, un fel de Casa Verde Fotovoltaice pentru asociațiile de proprietari de la bloc.

Prin intermediul acestui program, asociațiile de proprietari vor putea primi 100.000 de lei pentru a-și monta panouri fotovoltaice pe acoperișul blocurilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
apartamente
electricitate