FOTO Prima localitate rurală din România care are încălzire cu apă geotermală

Energie   
FOTO Prima localitate rurală din România care are încălzire cu apă geotermală

Comuna timișeană Lovrin este prima localitate rurală din România care folosește apa geotermală pentru încălzire, iar printr-un proiect cu finanțare europeană se va realiza extinderea, astfel încât să fie localitatea din România încălzită integral 100% cu ape geotermale, a declarat primarul comunei Lovrin, Marius Graur.

Aproape jumătate din suprafața județului Timiș are un potențial geotermal de peste 100 de grade Celsius, fiind posibilă funcționarea centralelor geotermale pentru 8.000 de ore pe an.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO LPP a depășit borna de 2 miliarde lei în România CITEȘTE ȘI FOTO LPP a depășit borna de 2 miliarde lei în România
Evenimente

Apa geotermală este folosită cel mai eficient, în momentul de față, de comuna Lovrin, unde s-a construit și un ștrand cu apă geotermală, dar și pentru încălzirea a 250 de gospodării, care plătesc facturi cu aproape o treime mai mici decât dacă ar folosi energia electrică sau gazul, potrivit primarului comunei Lovrin, Marius Graur.

'La un apartament cu trei camere, facturile la încălzire în sezonul de iarnă ajung la circa 250 de lei lunar, în comparație cu până la 800 de lei lunar, dacă foloseau curentul electric. În anii '80, localnicii foloseau apa geotermală la sere, pentru că avem nouă sonde de apă geotermală, care aparțineau de Foradex București. Forajele erau săpate la adâncimi de aproximativ 3.600 de metri, dar exploatarea era la 1.600-1.800 de metri, cu temperaturi foarte ridicate, în jur de 95 de grade Celsius. Acum funcționează o singură sondă, pentru încălzire și pentru ștrandul termal', spune Marius Graur.

Edilul anunță că Foradex are un amplu proiect, în care au inclus toate celelalte opt sonde, pentru ca, în parteneriat cu o firmă olandeză, să încălzească până la 30 hectare de sere cu tomate și legume. Spre deosebire de sistemul cu panouri solare, care pot fi utilizate doar prin încărcarea în zilele însorite, apa geotermală poate fi utilizată nonstop.

FOTO Prima localitate rurală din România care are încălzire cu apă geotermală

Primăria Lovrin are în derulare un proiect cu finanțare europeană care se va finaliza în următoarele trei luni și care urmărește tocmai folosirea acestei surse naturale și inepuizabile de energie, pentru asigurarea energiei termice.

Grupurile comerciale avertizează că tarifele impuse de Trump vor face ca pantofii sport, blugii și aproape tot ceea ce poartă americanii să coste mai mult CITEȘTE ȘI Grupurile comerciale avertizează că tarifele impuse de Trump vor face ca pantofii sport, blugii și aproape tot ceea ce poartă americanii să coste mai mult

'Și în anii '80, apa geotermală era folosită pentru încălzirea serelor și a solariilor. După 1990, s-au desființat serele și a rămas o singură sondă care funcționa pentru încălzire. În urmă cu doi ani, noi am conceput un proiect pe fonduri europene, pe care îl terminăm în trei luni. Suntem prima localitate rurală din România care folosim apa geotermală pentru încălzire. Am luat experiența orașelor; avem o centrală nouă și un sistem de încălzire nou cu care încălzim aproximativ 250 de numere de case actualmente. Acesta este axul principal și ulterior depunem un proiect de extindere, pentru că vrem să fim localitatea din România încălzită integral 100% cu ape geotermale. (...). Apa geotermală este folosită doar pentru calorifere, pentru încălzire, în sezonul rece. Apa are în jur de 65 de grade Celsius. Apa în piscină (ștrand, n.r.) este de 38-42 de grade Celsius. Noi avem forajul de apă geotermală cu două circuite: unul pentru încălzirea locuințelor, iarna, iar returul merge la piscină și la ștrandul termal, pe perioada de vară', explică edilul comunei Lovrin.

Spitalul Județean Timișoara va construi în Lovrin, ca secție externă, un centru de recuperare a pacienților care rămân cu atrofii musculare sau paralizii în urma unor afecțiuni grave, accidente vasculare cerebrale, traumatisme severe la orice nivel, folosind apele geotermale.

'Apele geotermale nefolosite nu dispar, ci rămân acolo. Ca și apa potabilă. Sunt straturi de apă geotermală la diferite adâncimi. Cu cât sunt adâncimile mai mari, cu atât e apa mai caldă și are calități mai bune. Depinde în ce filon nimerești. La noi în zonă, sondele care au fost forate au fost folosite la adâncimi destul de mari, iar acum sunt conservate. Oricare sondă care a fost conservată și a fost folosită în urmă cu 20-30 de ani poate fi repornită. Ele funcționează artezic, cu un compresor foarte puternic ce aduce aer în instalație și apa țâșnește de acolo. (...). Apele geotermale, după cum spun specialiștii, se pot transforma și în gaz. Economiile prin folosirea apelor geotermale sunt însemnate. Pentru un apartament cu trei camere, facturile sunt de 250 de lei lunar, în timp ce încălzirea cu curent electric ar fi constat până la 800 de lei', arată primarul Marius Graur.

Potrivit studiilor efectuate, cele mai importante resurse de energii regenerabile din județ sunt apele geotermale, energia solară, biomasa și biogazul, mai puțin eficiente părând a fi energia hidro, deoarece este un județ de câmpie, fără căderi de apă, iar cea eoliană a fost identificată de câteva studii private în vestul județului.

Pe energia geotermală, județul are 42 de puțuri.

În altă ordine de idei, muncitorii care lucrau la șantierul din zona Podului Michelangelo în anul 2013 au descoperit un izvor forat cu ape termale, la o adâncime de 600 de metri, a căror temperatură ajunge la 80-85 de grade Celsius. Forajul a fost exploatat înainte de 1990.

FOTO Prima localitate rurală din România care are încălzire cu apă geotermală

Primăria Municipiului Timișoara a prospectat în ultimii ani mai multe posibilități de surse alternative de încălzire a orașului. În cele din urmă, pare să prindă contur soluția apei geotermale - 'proiectul Geotermal'.

DECIZIE Cea mai veche fabrică din România, în faliment. Afacerea a fost preluată de Hidroelectrica CITEȘTE ȘI DECIZIE Cea mai veche fabrică din România, în faliment. Afacerea a fost preluată de Hidroelectrica

Proiectul Geotermal este un parteneriat între Primăria Municipiului Timișoara și o companie privată din domeniul energiei pentru evaluarea posibilităților de încălzire a orașului cu energie geotermală.

'Realizarea acestui proiect geotermal ar fi un pas important în istoria sistemului de termoficare spre retehnologizare și energie verde. După un proces de analiză care a durat peste doi ani, suntem în punctul în care încheiem acest protocol cu una dintre cele mai puternice firme de energie de pe piața europeană. Cred în viitorul sistemului de termoficare al Timișoarei', declara, în toamnă, primarul Dominic Fritz.

Parteneriatul se bazează pe o tehnologie inovatoare, care captează căldura din stratul de roci. 

viewscnt
Afla mai multe despre
apă geotermală
lovrin