Criza energetică din China riscă să perturbe pe termen lung lanțurile de aprovizionare

Criza energetică din China riscă să perturbe pe termen lung lanțurile de aprovizionare
scris 18 oct 2021

Criza energetică din China riscă să perturbe pe termen lung lanțurile de aprovizionare, cumpărătorii din Europa și Statele Unite fiind nevoiți să aștepte mai mult mărfurile din cauza reducerii producției de către fabricile chineze, relatează Financial Times.

Proprietarilor de fabrici din China și clienților lor din întreaga lume li s-a spus să se pregătească ca întreruperea alimentării cu energie electrică să devină o parte a vieții, în condițiile în care președintele Xi Jinping vrea să reducă dependența celei de-a doua mari economii a lumii de cărbune, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Lipsa carburanților a redus electricitatea furnizată gospodăriilor din nord-estul Chinei și a provocat întreruperi ale activităților la fabricile din toată țara.

Cererea de energie crește însă în continuare, pe fondul cererii record pentru exporturile chineze, iar problemele vor fi agravate de perspectiva temperaturilor scăzute în timpul iernii.

În pofida valului de intervenții ale guvernului condus de premierul Li Keqiang, producătorii chinezi și multinaționalele au fost îndemnate să sporească eficiența energetică în fabricile lor și să accelereze investițiile în energie regenerabilă.

Instrumente pentru o muncă remote eficientă CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă

Trueanalog Strictly OEM, o fabrică care produce difuzoare lângă Guangzhou, este emblematică pentru criza care deja lovește exportatorii din cauza întreruperilor frecvente ale furnizării de electricitate.

Proprietarul Philip Richardson a spus că compania sa se află într-o permanentă cursă de recuperare. ”Este efectul domino atunci când tăiați energia electrică: afectează direct adezivul folosit în linia de producție, trebuie să resetăm, elimină 20-30% din productivitate din zi. . . Este într-adevăr o bătaie de cap ", a spus el.

Will Jones, directorul operațional al British Home Enhancement Trade Association, a declarat că o treime dintre membrii săi din sectorul bricolajului și grădinăritului au raportat că furnizorii și-au extins termenele de livrare.

Efectul, a spus Jones, a fost o presiune inflaționistă suplimentară și o gamă mai largă de produse care lipsesc.

”Acest lucru are un impact asupra unei situații deja foarte dificile pentru furnizorii cu constrângeri legate de disponibilitatea spațiului pe navele portcontainere și costuri în spirală”, a spus Jones.

Guvernul chinez a adoptat o abordare pragmatică pe termen scurt pentru a aborda deficitul de energie, revenind la combustibili mai poluanți, în pofida promisiunilor sale pe termen lung de a reduce utilziarea cărbunelui.

În ultima săptămână, guvernul a ordonat extinderea rapidă a minelor de cărbune. De asemenea, a decretat reforme radicale ale pieței, obligând toți generatorii de energie pe cărbune să vândă pe piața angro, permițând creșterea prețurilor la electricitate cu până la 20% și ridicând plafoanele de preț pentru unii mari utilizatori.

Reformarea pieței este un ”pas uriaș” spre liberalizarea sectorului energetic, a declarat David Fishman, analist energetic la Grupul Lantau.

Cu toate acestea, nu se preconizează că acțiunile guvernului vor pune capăt imediat întreruperilor alimentării cu energie electrică. Pe lângă tensiunile din sectorul imobiliar, lipsurile au adăugat o doză mare de incertitudine privind creșterea economiei chineze în trimestrul al treilea.

Comparativ cuexpansiunea puternică de 7,9% în al doilea trimestru, prognozele economiștilor chestionați de Bloomberg variază de la un maxim de 5,8% la un minim de 4,5%.

Multe dintre companii au fost cu adevărat surprinse de intensitatea ”penuriei ” de electricitate, a declarat Thomas Luedi expert în energie  la firma de consultanță Bain în Shanghai.

Luedi a adăugat că creșterea prețului energiei i-ar obliga rapid pe unii producători să reducă producția.

"Producătorii ineficienți s-ar putea prăbuși", a spus el, dând ca exemplu producătorii siderurgici la scară mai mică.

În Guangdong, cel mai mare centru de producție din China, oficiali de rang înalți au declarat că aproape 150.000 de companii au fost afectate luna trecută de lipsa de energiei.

Oficialii din Guangdong au avertizat în privat că raționalizările vor persista probabil. De asemenea, au încurajat companiile să își folosească propria producție de energie electrică, ceea ce înseamnă probabil o utilizare și mai mare a motorinei pentru producerea de energie electrică.

O mulțime de companii se vor întoarce în aceste condiții la utilizarea de generatoare, dintre care unele sunt ilegale.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
energie