Creștere de două cifre a prețului gazelor în Europa după rebeliunea din Rusia

Creștere de două cifre a prețului gazelor în Europa după rebeliunea din Rusia
scris 26 iun 2023

Cotațiile de referință la gazele naturale pe piața din Europa au sărit luni dimineața, în condițiile în care nervozitatea față de rebeliunea din Rusia a agravat îngrijorările cu privire la aprovizionare pe o piață și așa volatilă, transmite Bloomberg.

În jurul orei 9:25, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în creștere cu 13%, până la 36,80 euro pentru un Megawatt-oră, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Producția de cărbune a scăzut cu 8,2% în primele patru luni din 2023. Importurile s-au redus cu 59,1% CITEȘTE ȘI Producția de cărbune a scăzut cu 8,2% în primele patru luni din 2023. Importurile s-au redus cu 59,1%

Pe parcursul acestei luni, prețul gazelor naturale în Europa a crescut cu peste 30%, în condițiile în care opririle prelungite de producție în Norvegia au contracarat cererea redusă. Fluctuațiile de preț s-au agravat în luna iunie, iar rebeliunea armată care a avut loc în week-end în Rusia nu va face decât să perturbe și mai mult piețele.

"Riscurile geopolitice în Rusia sunt acum semnificativ mai mari decât înainte de week-end. Incertitudinea cu privire la ceea ce ar putea să se întâmple în săptămânile următoare în interiorul Rusiei, mai degrabă decât situația din Ucraina" este ceea ce împinge cotațiile la gaze în sus, susține Tom Marzec-Manser, analist la ICIS.

Chiar dacă Europa și-a redus în mod semnificativ dependența de gazele rusești livrate prin conducte, Moscova rămâne un mare furnizor de gaze lichefiate. De asemenea, continentul european obține cantități mari de gaze lichefiate din partea altor producători, precum SUA, iar acest tip de combustibil a jucat un rol crucial în asigurarea aprovizionării în timpul crizei energetice.

Depozitele la bănci ale populației și firmelor au crescut CITEȘTE ȘI Depozitele la bănci ale populației și firmelor au crescut

Există și alți factori care creează noi presiuni pe piață. Livrările de gaze naturale din Norvegia rămân limitate în condițiile în care se efectuează lucrări de mentenanță la mai multe facilități.

În Rusia, există semnale că situația începe să se calmeze. Autoritățile de la Moscova au ridicat regimul contra-terorist introdus sâmbătă iar Bursa de valori de la Moscova operează în mod normal.

"Per total, la fel ca și pentru alte materii prime concentrate pe Rusia, pentru moment, impactul este limitat", spune Ole Sloth Hansen, analist la Saxo Bank A/S. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret
europa