Creditorii ELCEN au acceptat ca producătorul de energie termică să-și plătească datoriile fiscale cu bani pe care Primăria Capitalei îi are de încasat de la bugetul de stat

Creditorii ELCEN au acceptat ca producătorul de energie termică să-și plătească datoriile fiscale cu bani pe care Primăria Capitalei îi are de încasat de la bugetul de stat
scris 7 dec 2020

Creditorii Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire din București, companie în insolvență controlată de Ministerul Economiei, au aprobat în ședință actele și procedurile necesare pentru ca societatea să își achite prin compensare datoriile fiscale cu bani pe care Primăria Capitalei îi are de încasat de la bugetul de stat pentru a îi achita ca subvenție către operatorul de termoficare Termoenergetica, doi miniștri-cheie ai Guvernului promițând anterior că, prin această metodă, ELCEN va ieși din insolvență.

Fiscul este cel mai mare creditor al ELCEN, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București din cadrul ANAF deținând cumulat creanțe totale de 1,05 miliarde lei asupra companiei, care reprezintă peste 58% din totalul masei credale, de circa 1,8 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Cele două Direcții din ANAF au votat "pentru", alături de Romgaz, Distrigaz Sud Rețele, Transgaz, Alpha Bank și First Bank. Banca de stat CEC Bank, care deține 1,74% din creanțele ELCEN; a cerut prorogarea deciziei.

Austria frânează turismul introducând carantina obligatorie CITEȘTE ȘI Austria frânează turismul introducând carantina obligatorie

Recent, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că ELCEN va beneficia de tăierea penalităților acumulate la datoriile sale bugetare neplătite, în condițiile OUG nr. 69/2020.

Aceasta prevede că dobânzile, penalitățile și toate accesoriile aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, se anulează, dacă sunt îndeplinite cumulativ mai multe condiții, cea mai importantă fiind stingerea datoriilor principale prin orice modalitate prevăzută de Codul de procedură fiscală. Acestea sunt plata, compensarea, executarea silită, scutirea, anularea, prescripția, darea în plată și "alte modalități prevăzute expres de lege", potrivit actului normativ citat.

Popescu a explicat că ELCEN își va recupera prin compensare o parte din banii pe care i-i datorează sistemul de termoficare din București, din cauza neplății de către Primăria Capitalei a subvenției menite să acopere diferența dintre costurile operatorului sistemului și prețul redus facturat populației.

O nouă lună de creștere ușoară a pieței de autoturisme din România. După 11 luni, scăderea este însă de peste 25%. Proiecția pentru decembrie CITEȘTE ȘI O nouă lună de creștere ușoară a pieței de autoturisme din România. După 11 luni, scăderea este însă de peste 25%. Proiecția pentru decembrie

"În ordonanța de rectificare a bugetului de stat este un articol prin care sunt alocați 800 milioane lei disponibili pentru swap. Swap înseamnă că se pot face compensări pe datorii pe care o companie le are către bugetul de stat cu alte creanțe pe care aceasta le are de încasat și pe care datornicul acestor creanțe, în cazul de față Primăria Capitalei, le are la rândul său de încasat de la bugetul de stat", a arătat Popescu.

Ordonanța de rectificare a bugetului de stat prevede alocarea sumei de 839,33 milioane lei, defalcată din TVA, pe județe și municipiului București, pentru stingerea obligațiilor fiscale restante ale entităților care prestează serviciul public de producere, transport și distribuție a energiei termice în sistem centralizat și a furnizorilor lor de bunuri, servicii și lucrări.

În plus, planul de reorganizare a ELCEN prevede că ANAF va restitui companiei o sumă totală de aproape 500 milioane lei, reprezentând TVA de rambursat în urma falimentului RADET, aferent facturilor neachitate de fostul operator al sistemului centralizat de termoficare din București. Pe de altă parte, ELCEN a folosit o parte din această creanță asupra ANAF pentru a-și plăti facturi la gaze către furnizorul Romgaz.

Un tânăr antreprenor român sponsorizează Juventus Torino CITEȘTE ȘI Un tânăr antreprenor român sponsorizează Juventus Torino

În weekendul trecut, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat într-o conferință de presă susținută alături de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, că autoritățile "au găsit soluția procedurală și financiară" pentru a scoate compania ELCEN din starea de insolvență.

La rândul său, Nicușor Dan, a afirmat că ELCEN va putea beneficia de ștergerea penalităților dacă plătește datoriile către stat până pe 15 decembrie. În acest context, Dan a anunțat că Primăria va plăti datoria pe care o are către Termoenergetica, pentru ca banii să ajungă la ELCEN, în cele din urmă, iar compania să poată plăti debitele pe care le are.

"Până la sfârșitul lunii decembrie vom compensa acea datorie de 400 de milioane lei pe care Primăria Capitalei o are către RADET și Termoenergetica și pe care RADET și Termoenergetica o au către ELCEN. Compensând această datorie, ELCEN-ul își plătește către ANAF datoria principală și beneficiază de acea scutire de penalități și iese din insolvență, astfel încât, de la anul, să poată atât Termoenergetica și Primăria Capitalei împreună, cât și ELCEN, să acceseze fonduri europene", a declarat Nicușor Dan.

ULTIMA ORĂ Piețele vor fi redeschise CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Piețele vor fi redeschise

Răspunzând unei întrebări, ministrul Finanțelor a precizat că ELCEN ar putea ieși din insolvență până la finalul lunii decembrie.

Tot recent, ministrul Economiei a anunțat că ELCEN a depus trei proiecte pentru a beneficia de fonduri UE prin Fondul de Modernizare, pentru retehnologizarea și creșterea randamentelor centralelor CET Progresu, CET Grozăvești și CET Sud, în valoare de 370 milioane euro, adăugând că, după implementarea acestora, eficiența în exploatare va crește la 98% și prețul de cost al gigacaloriei va scădea.

Fondul de Modernizare reprezintă un program UE de sprijinire a investițiilor în reducerea emisiilor de carbon ale producătorilor de energie, prin bani nerambursabili proveniți din vânzarea de către statele care participă la program a certificatelor CO2 care li se alocă gratuit. Creditorii ELCEN au aprobat recent demararea de către companie a unei proceduri de solicitare de servicii de consultanță privind atragerea de fonduri nerambursabile necesare finanțării proiectelor de investiții. Potrivit propriilor sale estimări, ELCEN are nevoie de investiții totale în valoare de circa 515 milioane euro până în 2030 pentru a putea să continue să funcționeze în condițiile actualei legislații europene privind mediul.

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen iesire din insolventa
datorii bugetare elcen
termoenergetica datorii elcen
caldura apa calda nicusor dan