Cotațiile la țiței înregistrau cel mai sever declin din ultimii patru ani, în timp ce cotațiile unor materii prime, inclusiv metalele de bază, au scăzut, pe fondul intensificării războiului comercial dintre China și SUA, transmite Reuters.
Piețele bursiere din Asia și cele din America de Nord și-au extins scăderea, în condițiile în care taxele vamale combinate impuse de SUA la importurile din China au ajuns la 104%, sporind temerile privind o recesiune mondială, scrie Agerpres.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
'Cotațiile la țiței scad în continuare, pe fondul semnelor de escaladare a războiului comercial. Cotațiile la cupru s-au redus cu aproape 10%, după ce președintele Trump a anunțat noi taxe vamale', au apreciat analiștii de la ANZ. De asemenea, OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații) a anunțat în mod neașteptat că va continua cu planurile de a majora producția de țiței.
Marți, SUA au anunțat că taxele vamale mai ridicate la importurile din China vor intra în vigoare imediat după miezul nopții, chiar dacă oficialii de la Washington se grăbesc să înceapă discuții cu alți parteneri comerciali afectați de tarife.
Temerile privind reducerea cererii de petrol, alimentate de extinderea războiului comercial dintre China și SUA, primele două economii mondiale, și majorarea perspectivelor privind aprovizionarea au dus la cel mai sever declin din ultimii patru ani al cotațiilor la țiței.
'Măsurile de retorsiune agresive ale Chinei diminuează șansele unui acord rapid între cele mai mari economii mondiale, sporind temerile privind o recesiune globală', a explicat Ye Lin, vicepreședinte în cadrul Rystad Energy.
Analiștii se așteptau ca cererea de petrol a Chinei să crească cu până la 100.000 de barili pe zi (bpd) dar 'aceste previziuni sunt acum incerte, din cauza războiului comercial, deși măsurile solide de stimulare a consumului intern ar putea atenua pierderile', a adăugat Ye Lin.
Din 2 aprilie, când SUA au anunțat taxe vamale mai ridicate asupra partenerilor comerciali, cotațiile la țiței au pierdut aproximativ o cincime din valoare, cel mai sever declin timp de cinci zile din martie 2022 până în prezent.

La Shanghai Futures Exchange cotațiile la metalele de bază au scăzut, în special la cupru și minereu de fier, pe fondul temerilor privind o recesiune globală. China este cel mai mare consumator de metale din lume.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' cu livrare în luna mai a scăzut marți cu 1,12 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 59,58 dolari. La bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a scăzut marți cu 1,39 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 62,82 dolari.