CONFIRMARE TABEL Scumpire considerabilă a carburanților de Anul Nou

CONFIRMARE TABEL Scumpire considerabilă a carburanților de Anul Nou

Inquam Photos / Octav Ganea

scris 1 ian 2023

Benzina s-a scumpit în noaptea de Anul Nou cu 36 bani/l, iar motorina cu 38 bani/l, așa cum anticipa Profit.ro, în stațiile liderului pieței, OMV Petrom, dar și în cele ale Rompetrol și Mol, în urma deciziei Guvernului de a renunța la reducerea de 50 de bani/l convenită cu companii, dar și a celei a Ministerului de Finanțe de a majora nivelul accizelor stabilite de Parlament la nivelul minim dintr-o directivă UE.

În urma scumpirilor din noaptea de Anul Nou, prețul benzinei standard a crescut de la 5,93-5,99 lei/l la 6,29-6,35 lei/l, iar cel al motorinei standard, de la 7,11-7,14 lei/l la 7,49-7,52 lei/l în stațiile Petrom din capitală, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

O creștere identică s-a înregistrat și în stațiile OMV, unde benzina costă în prima zi a noului an 6,40-6,44 lei/l. iar motorina, 7,57-7,60 lei/l.

ULTIMA ORĂ Termocentrala Mintia a fost vândută. Cumpărătorul arab a plătit marți prețul integral până la 91,23 milioane euro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Termocentrala Mintia a fost vândută. Cumpărătorul arab a plătit marți prețul integral până la 91,23 milioane euro

În stațiile Rompetrol și Mol, dacă în ultima zi a anului trecut, benzina costa 6,03-6,09 lei/l, iar motorina 7,18-7,22 lei/l, începând cu prima oră a anului 2023, prețurile acestora ajunseseră la 6,39-6,45 lei/l, respectiv 7,56-7,60 lei/l.

Mișcări similare de prețuri au efectuat probabil și celelalte companii concurente.

Scumpirile de pe 1 ianuarie au anulat ieftinirile efectuate de companii în ultima lună, prețurile revenind la nivelurile de pe 8 decembrie.

DECIZIE Guvernul a amânat închiderea a două termocentrale pe cărbune inclusiv pentru a ajuta Ucraina, după ce înăsprise discret legislația decarbonării forțat de Bruxelles CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul a amânat închiderea a două termocentrale pe cărbune inclusiv pentru a ajuta Ucraina, după ce înăsprise discret legislația decarbonării forțat de Bruxelles

Actualele prețuri la benzină sunt apropiate de cele de la începutul anului trecut, iar cele la motorină, de cele din martie 2022.

Dacă Ministerul de Finanțe nu modifica nivelul accizelor și-l păstra pe cel mai redus stabilit în Parlament, scumpirile ar fi fost de doar 22 de bani la benzină și de 26 de bani la motorină.

Însă majorările de prețuri la carburanți ar fi putut fi și mai ridicate, duble chiar, de aproximativ 75 de bani/l (50 de bani/l în urma renunțării la reducerea convenită cu companii și 25 de bani/l în urma majorării de accize), dacă Guvernul nu suspenda pentru acest an măsura actualizării nivelului accizei cu rata inflației. În loc de nivelul de 1,633 lei/l la motorină și de 1,776 lei/l la benzină de pe site-ul MFP (și de 1,518 lei/ la motorină și 1,656 lei/l la benzină din legea publicată pe 20 decembrie în MO), accizele ar fi ajuns la 2,04 lei/l, respectiv 2,15 lei/l, în creștere cu peste 0,20 lei pe litru față de nivelul din 2022, de 1,734 lei/l, respectiv 1,894 lei/l.

Profit.ro anticipa că benzina s-ar putea scumpi cu 36 de bani, iar motorina cu 38 de bani pe litru de la 1 ianuarie numai din motive fiscale, Ministerul de Finanțe (MFP) susținând că accizele la benzină și motorină sunt cele minime cuprinse într-o Directivă UE și nu cele mai reduse, din Legea 370 publicată pe 20 decembrie în Monitorul Oficial. Această decizie, coroborată cu cea a Guvernului de a nu mai prelungi perioada de aplicare a reducerii de 50 de bani pe litru convenită cu companii, a condus la majorarea semnificativă a prețurilor în prima zi a anului viitor, mai ales că cei mai importanți distribuitori de carburanți vor fi obligați să achite și „contribuția de solidaritate” de 60% impusă de guvern.

Primăria Cluj va cumpăra un generator de mare capacitate pentru Kiev CITEȘTE ȘI Primăria Cluj va cumpăra un generator de mare capacitate pentru Kiev

Deși tabelul publicat pe 20 decembrie în Monitorul Oficial prevede pentru 2023 o acciză de 1,518 lei pe litrul de motorină și una de 1,656 lei pe litrul de benzină, pe site-ul MFP, pentru anul viitor, apar valori superioare: de 1,633 lei/l, respectiv 1,776 lei/l.

Explicația ministerului: „Având în vedere că nivelul accizelor pentru benzină cu plumb, benzină fără plumb și motorină din anexa nr. 1 (publicată pe 20 decembrie în MO - n.r.) este mai mic decât nivelul minim prevăzut în tabelul A din anexa I la Directiva 2003/96/CE a Consiliului privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității, al cărui echivalent în lei se stabilește utilizând cursul de schimb leu/euro publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în prima zi lucrătoare din luna octombrie a anului 2022, se aplică nivelul minim prevăzut de Directivă”.

Profit.ro a semnalat în prealabil că valorile din tabelul publicat în MO, de 1,656 lei/l în cazul benzinei, și de 1,518 lei pe litru, în cel al motorinei, sunt cele din urmă cu 5 ani și inferioare celor minime stabilite de Directiva UE.

N-ar fi fost prima dată însă când nivelul accizelor din România s-ar fi situat sub cele minime din Directiva UE, acest lucru întâmplându-se și în 2019, când a fost eliminată supra-aciza la carburanți. Iar în actualele condiții, de criză energetică, probabil că obținerea unei derogări de la Comisia Europeană nu ar fi fost extrem de dificilă.

Uniunea Europeană impune un nivel minim al accizelor de 330 euro/mia de litri la motorină, respectiv 359 euro/1000 litri la benzină, nivel calculat la cursul publicat în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a anului precedent. Articolul 13 alin. 1 din Directiva 2003/96/CE prevede că „pentru statele membre care nu au adoptat moneda euro, valoarea euro în monedele naționale care trebuie aplicată valorii ratelor de impozitare se fixează o dată pe an. Ratele de schimb care trebuie aplicate sunt cele obținute în prima zi lucrătoare din luna octombrie și publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și se aplică de la data de 1 ianuarie a anului următor calendaristic".

TRANZACȚIE O companie petrolieră din Abu Dhabi va prelua participația de 24,9% la OMV deținută de fondul Mubadala CITEȘTE ȘI TRANZACȚIE O companie petrolieră din Abu Dhabi va prelua participația de 24,9% la OMV deținută de fondul Mubadala

Cursul la începutul lunii octombrie era de 4,948 lei pentru un euro, ceea ce ar face ca acciza minimă la motorină impusă de UE să fie de 1,633 lei/l și de 1,776 lei/l la benzină, așa cum apare pe site-ul MFP.

Dacă Guvernul (sau Ministerul de Finanțe) decidea să solicite o derogare și să nu aplice nivelul din Directiva UE, eliminarea reducerii de 50 de bani ar fi fost atenuată de o micșorare a presiunii fiscale cu 28 de bani/l la benzină și 24 de bani/l la motorină (reducerea de accize de la nivelurile din 2022, de 1,892 lei pe litrul de benzină și de 1,735 lei pe litrul de motorină, la cele din MO, de 1,656 lei/l, respectiv 1,518 lei/l, plus TVA aferentă).

Cum ministerul a decis să introducă în tabel valorile din directivă, presiunea fiscală a fost redusă doar cu 14 bani pe litrul de benzină și cu 12 bani la motorină.

viewscnt
Afla mai multe despre
benzina
motorina
accize
ue
cod fiscal
scumpiri