Ministerul Energiei vrea ca Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), desprinsă din Electrica SA și controlată integral de minister, să atace în justiția franceză decizia din mai a Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț Internațională (ICC) de la Paris care a dat câștig de cauză grupului italian de energie și utilități Enel în ultimul litigiu cu SAPE, decizie despre care Profit.ro a relatat în exclusivitate la acea dată.
Astfel, ministerul a decis în iunie ca SAPE să achiziționeze "servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică, având ca obiect emiterea unei opinii legale din partea unui avocat/casă de avocatură din jurisdicția franceză, cu privire la posibilele căi de atac prevăzute de legislația franceză în ceea ce privește Decizia emisă de către Tribunalul Arbitral în dosarul nr. 21889/MHM, precum și consultanță, asistență și reprezentare juridică a SAPE SA, în situația în care din opinia de mai sus rezultă posibilitatea formulării unei/unor căi de atac cu privire la Decizia emisă de către Tribunalul Arbitral în dosarul nr. 21889/MHM", potrivit unui document analizat de Profit.ro.
Decizia ministerului s-a bazat inclusiv pe analiza deciziei defavorabile a ICC Paris efectuate de avocații firmei Cunescu, Balaciu și Asociații, care au reprezentat SAPE în acest litigiu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Arbitrajul finalizat în mai anul acesta prin respingerea pretențiilor SAPE a făcut parte din seria de litigii deschise de România împotriva Enel în urma privatizării fostei companii de stat Electrica Muntenia Sud.
Ulterior, în 2017, SAPE și-a reformulat pretențiile și a cerut Enel și profitul distribuibil al E-Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia pentru anii financiari 2013, 2014, 2015, 2016, adică în total peste 518 milioane lei.
În mai anul acesta, ICC Paris a dat câștig de cauză Enel, respingând pretențiile SAPE. Nici una dintre cele două părți nu a dorit să comenteze decizia Tribunalului Arbitral.
CITEȘTE ȘI Versace își cere scuze din cauza unor tricouri criticate aspru în China pentru că identificau Hong Kong și Macao ca fiind țăriÎn schimb, statul român profită în continuare de singurul arbitraj câștigat la Paris cu Enel, cel din 2017, în urma căruia italienii au plătit SAPE peste 400 milioane euro.
Astfel, tot în iunie, Ministerul Energiei, acționarul unic al SAPE, a decis ca societatea să aplice prevederea din OUG nr. 114/2018 conform căreia companiile de stat trebuie să dea ca dividende anul acesta 35% din sumele înregistrate în contul "Alte rezerve", dacă acestea nu sunt alocate deja unor proiecte de investiții, și, în consecință, să îi vireze sub formă de dividende suplimentare suma de 235,38 milioane lei (circa 50 milioane euro).
Anul trecut, tot ca urmare a arbitrajului cu Enel câștigat în 2017, SAPE a plătit Ministerului Energiei dividende în valoare totală de peste 1,1 miliarde lei.