ULTIMA ORĂ Polonezii de la Ciech Soda amenință că opresc producția la fabrica din România. Grupul dă vina pe CET Govora

ULTIMA ORĂ Polonezii de la Ciech Soda amenință că opresc producția la fabrica din România. Grupul dă vina pe CET Govora
scris 9 aug 2019

Ciech Soda România (fosta Uzinele Sodice Govora), subsidiara românească a grupului polonez din industria chimică Ciech, controlat de fondul de investiții Kulczyk Investments, anunță că este forțată să înceapă procesul de oprire a producției la uzina sa din Râmnicu Vâlcea, începând cu 18 septembrie 2019.

Grupul spune că oprește producția pe termen scurt, dar analizează și sistarea activității pe termen lung dacă nu găsește soluții.

Urmărește-ne și pe Google News

Fabrica a fost preluată în 2006.

Principala cauză invocată acestei măsuri o reprezintă creșterile succesive ale prețului la principala materie primă a fabricii, aburul industrial – cu aproximativ 135% mai mare față de 2018 (cu certificatele CO2 incluse).

În martie, Profit.ro a prezentat un document care avertiza că scumpirea cu 166% a certificatelor CO2 aruncă în aer CET Govora, cu riscuri și pentru Oltchim, Ciech Soda și încălzirea centralizată a vâlcenilor, și în care erau avansate măsuri excepționale.

“CIECH Soda România, parte a Grupului CIECH - lider în industria europeană de profil și unul dintre cei mai mari investitori polonezi de pe piața locală - se află în imposibilitatea de a-și continua operațiunile din cauza problemelor pe care le are cu unicul său furnizor de abur. Cu mare dezamăgire trebuie să anunțăm demararea procesului de oprire a producției noastre. E o veste tristă pentru noi, pentru oamenii noștri, pentru multe alte mii de persoane care ar putea fi afectate, însă nu ne pierdem speranța că încă mai putem găsi, la cel mai înalt nivel, sprijinul de care avem atâta nevoie pentru a continua business-ul nostru. În ultimul timp, am lucrat continuu la găsirea unor soluții pentru rezolvarea tuturor acestor probleme și pentru a salva CIECH Soda România.  Nu ne vom da bătuți!”, a declarat Witold Urbanowski, CEO CIECH Soda România.

Primăria din Bruxelles va impune amenzi pentru trotinetele electrice și bicicletele lăsate pe trotuar CITEȘTE ȘI Primăria din Bruxelles va impune amenzi pentru trotinetele electrice și bicicletele lăsate pe trotuar

CIECH caută acum mai multe soluții pentru CIECH Soda România, una dintre acestea fiind dezvoltarea unui plan pentru obținerea aburului dintr-o nouă sursă, eficientă din punctul de vedere al costurilor, în cooperare cu parteneri externi.

"Aflată în insolvență încă din 2016 și afectată de recenta alunecare de teren de la mina Alunu, CET Govora a denunțat în mod unilateral, în 18 iunie, contractul pentru livrarea aburului industrial către CIECH Soda România. Asta în condițiile în care prețul actual abia fusese stabilit pe 1 aprilie și trebuia să fie valabil până la 31 decembrie 2020. Conform noilor condiții, este impusă o nouă creștere a prețului aburului, a doua din acest an – cu aproape 135% mai mult față anul trecut (incluzând certificatele CO2).

Grupul CIECH a avut în permanență o atitudine deschisă spre cooperare și a solicitat de asemenea sprijinul autorităților până la cel mai înalt nivel pentru a încerca să ajungă la o înțelegere cu CET Govora. Cu toate acestea, acceptarea noului preț de către CIECH Soda România ar însemna mari pierderi financiare pentru companie. CIECH caută cea mai bună soluție, printre opțiunile disponibile fiind dezvoltarea unui plan pentru obținerea aburului dintr-o nouă sursă eficientă din punctul de vedere al costurilor, în cooperare cu parteneri externi. CSR rămâne deschisă negocierilor cu CET dar în același timp derulează o analiză profundă și în detaliu a conservării fabricii din România, în vederea unei posibile reluări a producției în viitor. Deciziile privind aceste aspecte vor fi luate până la sfârșitul acestui an", este mesajul companiei.

În cazul în care va fi necesară oprirea producției pe termen lung, CIECH Soda România spune că va fi nevoită să înceteze contractele de muncă pentru 500 dintre cei 600 de angajați ai săi. O parte vor rămâne în uzină pentru mentenanța instalațiilor, astfel încât să poată fi reluată producția la momentul potrivit. Pentru circa 100 de angajați va fi oferită posibilitatea unei relocări la fabricile din Polonia sau Germania ale Grupului.

Salariaților li se va acorda o ofertă de plecări voluntare, având asigurat un pachet compensatoriu cuprinzător. Suplimentar ofertei, ei vor putea cere sprijin companiei pentru găsirea de noi joburi, datorită unui program special de plasare a forței de muncă (consiliere în carieră, dezvoltarea competențelor / recalificare profesională, asistență în găsirea de oferte de muncă).

În luna martie, compania a anunțat că va disponibiliza până la 95 de angajați, echivalentul a 16% din personalul existent, începând din luna mai, după ce CET Govora a majorat prețul aburului industrial furnizat companiei și a anunțat restricționarea livrărilor.

Grupul polonez, care produce, în România, sodă calcinată și alte derivate din sodă, a decis să lanseze procedurile de disponibilizare colectivă la subsidiara locală pentru a-și reduce costurile fixe, urmare a creșterii prețului aburului industrial de la 1 ianuarie 2019 și a riscurilor asupra producției generate de scăderea livrărilor de abur cu circa 20% între 15 mai 2019 și începutul următorului sezon de încălzire, măsură anunțată anterior de CET Govora.

CET Govora, furnizor de energie, căldură și abur industrial deținut integral de Consiliul Județean Vâlcea, aflat în insolvență, este unic furnizor de abur industrial pentru Ciech Soda România.

La finele anului 2016, CET Govora și Ciech au semnat un contract pe zece ani pentru furnizarea aburului industrial, în valoare de 360 milioane euro, după ce contractul încheiat anterior fusese denunțat de administratorul judiciar al CET Govora, cu argumentul că producătorul de energie livra abur industrial la un preț cu mult sub costul de producție.

ULTIMA ORĂ Guvernul introduce, prin ordonanță de urgență, pedeapsa cu închisoarea pe viață CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul introduce, prin ordonanță de urgență, pedeapsa cu închisoarea pe viață

"Euro Insol a obținut pentru CET Govora o creștere de preț de peste 35% pentru aburul industrial, de la prețul de 79 lei/Gcal din contractul denuntat în august 2016, la o medie de 108 lei/Gcal – 106 lei/Gcal pentru aburul de 6 și 13 bari și 110 lei/Gcal pentru aburul de 35 bari”, a transmis atunci Euro Insol, administratorul CET Govora.

Prețurile stabilite la semnarea contractului au fost valabile până la finele anului 2018, cele două părți angajându-se să negocieze o nouă formulă de preț începând cu 2019, care să includă costurile de producție înregistrate de CET Govora, potrivit Euro Insol.

Ciech Group, fondat în 1945 la Lodz, este unul dintre cei mai mari jucători din industria chimică la nivel european. Grupul deține 8 uzine, în Polonia, România și Germania, având aproximativ 3.700 de angajați.

Din 2014, acționarul majoritar al grupului este Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de fostul miliardarul polonez Jan Kulczyk, care a decedat în 2015. Kulczyk Investments este condus în prezent de fiul lui Jan Kulczyk, Sebastian, creditat cu o avere de peste 3 miliarde de euro.

Subsidiara din România, achiziționată în 2006, a încheiat anul 2017 cu afaceri de aproape 390 de milioane lei și un profit de 15,6 milioane lei, în scădere de la circa 35,9 milioane lei în anul precedent.

Anul trecut, afacerile au urcat la 420,1 milioane lei, cu un profit de 24,5 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciech soda romania
uzinele sodice govora
concedieri
disponibilizari
cet govora
abur industrial
majorare pret
angajati
kulczyk investments