Societăți dezvoltatoare controlate de 2 dintre cei 21 de câștigători ai primei licitații organizate de Ministerul Energiei pentru selectarea investitorilor în eoliene și fotovoltaice ce vor primi subvenții prin intermediul așa-numitelor contracte pentru diferență (CfD), finanțate printr-un grant european nerambursabil, au semnat astăzi cu ministerul contracte de finanțare nerambursabilă UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru proiecte de stocare de energie electrică.
Cei doi dezvoltatori au semnat pentru a primi ajutoare de stat în valoare totală de circa 22,5 milioane euro.
RPower Bess – Two SRL primește aproape 15 milioane euro pentru proiectul unei unități de stocare cu capacitate de 245 MWh, iar Teiuș Solar SRL – circa 7,6 milioane euro pentru o viitoare instalație de stocare de aproape 117 MWh.
Primul dintre beneficiari este controlat de polonezii de la R.Power, care, prin alte firme locale ale lor, și-au adjudecat ieri contracte CfD pentru 5 proiecte de construire de parcuri fotovoltaice, după cum a relatat Profit.ro.
Al doilea este deținut de compania Eurowind Energy din Danemarca, câștigătoare (tot prin alte societăți locale) de contracte CfD pentru 2 proiecte de parcuri eoliene.
Legislația contractelor pentru diferență stipulează că ″Ajutorul de exploatare acordat în cadrul acestei scheme CfD nu poate fi cumulat cu niciun alt ajutor de stat primit de același beneficiar″. Însă dat fiind că firmele beneficiare de schemă CfD, respectiv de finanțare PNRR, sunt diferite (deși controlate de aceiași acționari), norma este respectată.
CITEȘTE ȘI FOTO Antreprenor român de 20 ani investește în făina de greieriPrin acest apel de proiecte PNRR, cu buget total de aproape 80 milioane euro, s-au semnat 11 contracte de finanțare nerambursabilă, în valoare totală de 78,3 milioane euro. Proiectele subvenționate au un necesar total de investiții de peste 603 milioane euro și vor genera o capacitate operațională de stocare de 1.546 MWh.
″Prin acest apel din PNRR, cu mai puțin de 80 de milioane de euro, am finanțat contracte de investiții care acoperă un sfert din necesarul de stocare în sistemul energetic național. Mai ales la vârfurile de consum, vom putea beneficia de energia stocată în baterii. Mai multă energie disponibilă atunci când avem nevoie de ea, ceea ce va însemna reducerea prețurilor pe piață și facturi mai mici pentru români și companiile românești. Este un nou jalon PNRR îndeplinit″, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.