OMV Petrom a confirmat știrea Profit.ro, potrivit căreia, în urma retragerii Repsol din proiectul offshore Han Asparuh din Bulgaria, va prelua o participație mai mare, de 42,86%, și nu una de doar 30%, așa cum convenise inițial cu compania mamă OMV, prețul rămânând însă același, de aproximativ 27 milioane de euro.
“Este adevărat, vom prelua întreg pachetul (de 42,86% de la OMV - n.r.) și nu există un plan de modificare a prețului. Acesta a fost stabilit de un consultant independent special angajat în acest sens”, a declarat șeful diviziei upstream a OMV Petrom, Peter Zeilinger, răspunzând unei întrebări Profit.ro.
“Achiziția din Bulgaria este un pas important pentru OMV Petrom, care demonstrează că geologia nu se oprește la granițe”, a adăugat acesta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tranzacția, care depinde și de anumite aprobări ale guvernului bulgar și autorităților de reglementare de la Sofia, ar urma să fie finalizată în a doua jumătate a acestui an.
La finalul anului trecut, OMV Petrom a anunțat că vizează preluarea participației de 30% deținute de OMV Offshore Bulgaria în perimetrul de explorare Han Asparuh din Bulgaria, prin achiziția părților sociale de la OMV Exploration & Production.
La începutul lunii februarie, directorul financiar al principalului producător de petrol și gaze din România, Alina Popa, preciza că OMV Petrom urmează să plătească OMV Exploration & Production aproximativ 27 de milioane de euro pentru achiziționarea părților sociale deținute la OMV Offshore Bulgaria.
La începutul lunii iunie, Guvernul bulgar a aprobat transferul participației de 30% deținute de Repsol, care s-a retras din proiect către ceilalți doi parteneri, Total E&P Bulgaria și OMV Offshore Bulgaria. Totodată, licența de explorare a fost extinsă cu doi ani, urmând a expira pe 15 mai 2022.
În urma aprobării vânzării de către Repsol a participației sale de 30% în proiect, Total E&P Bulgaria, care este și operator, va deține o participație de 57.14%, iar OMV Offshore Bulgaria (implicit OMV Petrom, dacă se va realiza tranzacția cu compania mamă), 42.86%.
Potrivit presei bulgare, cele două companii intenționează să investească 3,3 milioane euro în operațiuni de explorare în următorii doi ani.
Prima sondă de explorare, Polshkov-1, a fost forată de acest joint venture în 2016. A urmat forajul altor două sonde de explorare în 2017 (Rubin 1) și 2018 (Melnik 1). Se vor efectua studii geologice și geofizice cu scopul de a identifica noi ținte pentru forajul de explorare.
OMV Petrom este deja prezent în Bulgaria, prin activitățile de distribuție carburanți sub brandul OMV.
În 2012, Guvernul Bulgariei a acordat licența pentru perimetrul de explorare Han Asparuh aflat în vestul Mării Negre unui consorțiu format din OMV (30%), Total (40%) și Repsol (30%).
Perimetrul este poziționat în apropierea perimetrului Neptun Deep din România și are o suprafață de 14.220 km pătrați și ape cu o adâncime de peste 2.000 de metri.