Cei doi mari producători de gaze din România, OMV Petrom și Romgaz, au anunțat că au luat o decizie finală favorabilă de investiție în exploatarea gazelor naturale din cea mai mare concesiune offshore din Marea Neagră românească, Neptun Deep, așa cum a anunțat în exclusivitate Profit.ro. În urma declanșării producției, programată pentru 2027, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE și un exportator net de gaze naturale, consolidând securitatea în aprovizionare.
Cele două companii estimează că proiectul Neptun Deep va furniza un volum brut total de 100 mld. metri cubi de gaze naturale, care va fi împărțit în mod egal între cei doi parteneri, iar investițiile de dezvoltare ale proiectului necesare declanșării producției în 2027 se vor situa la aproximativ 4 miliarde euro.
Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud din perimetrul offshore Neptun Deep, adoptat de cele 2 companii, este înaintat spre confirmare Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).
CITEȘTE ȘI FOTO Avertisment: Atacuri de tip phishing/scam ce vizează TranselectricaOMV Petrom anticipează că proiectul va contribui la creșterea cu 50% a profitului din exploatare al companiei în 2030.
În urmă cu numai 2 zile, luni, 19 iunie, CEO-ul OMV, Alfred Stern, căruia marți i-a fost prelungit mandatul cu 2 ani, și șefa OMV Petrom, Christina Verchere, s-au întâlnit cu premierul Marcel Ciolacu.
"Odată cu decizia finală de investiție pentru proiectul Neptun Deep, întrăm în faza de dezvoltare a primului proiect offshore în ape de mare adâncime din România împreună cu partenerul nostru, Romgaz. Acesta este un important pas înainte în execuția Strategiei 2030 a companiei și va aduce o schimbare semnificativă în portofoliul nostru. Propunerea noastră față de acționari rămâne creșterea investițiilor, creșterea profitabilității și a dividendelor - toate acestea asigurând în același timp o afacere sustenabilă pe termen lung pe parcursul tranziției noastre energetice”, susține Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
„Proiectul Neptun Deep intră astăzi într-o nouă fază, decizia de a investi în dezvoltarea zăcămintelor din acest perimetru este una istorică pentru toate părțile interesate și care va aduce beneficii incontestabile securității și independenței energetice a României. Rămânem angajați în atingerea obiectivelor acestui proiect și suntem încrezători că Agenția Națională pentru Resurse Minerale va confirma, cât mai curând posibil, planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep, moment de la care va începe efectiv etapa de dezvoltare a acestor zăcăminte”, a declarat directorul general adjunct al Romgaz, Aristotel Jude.
CITEȘTE ȘI Mesaj de la fostul ministru al Energiei: România își va atinge, în viitorul apropiat, ținta asumată la nivel european de înmagazinare a gazelor naturaleInfrastructură necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include zece sonde, trei sisteme de producție submarine și conductele colectoare asociate, o platforma offshore, conducta principala de gaze naturale către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor naturale. Platforma își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Întreagă infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acest lucru permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performanței noastre de mediu, prin eficientizarea consumului de energie electrică și reducerea emisiilor.
Aspecte-cheie estimate privind proiectul Neptun Deep (100%):
· Investițiile totale pentru dezvoltare sunt estimate până la 4 mld. EUR, urmând a fi cheltuite în cea mai mare parte în perioada 2024-2026
· Prima producție este așteptată în 2027
· Producția de platou este estimată la aproximativ 140 mii bep/zi timp de aproape 10 ani
· Volumele recuperabile estimate sunt în prezent de aproximativ 100 mld. metri cubi (700 mil. bep)
· Costul unitar de producție, care exclude redevențele, taxarea suplimentară, deprecierea și cheltuielile de explorare, este estimat la o medie de 3 $/bep (1,76 $/MWh) pentru durata de viață a zăcământului
· HSSE: se estimează că amprenta de carbon va fi mai bună decât valoarea de referință a industriei (la producția de platou, amprenta de carbon de aproximativ 2,2 kg CO2/bep, semnificativ sub media industriei de 16,7 kg CO2/bep conform IOGP). Tehnologia și expertiză de ultima generație urmează să fie utilizate pentru a produce gazul natural în condiții de siguranță și într-un mod prietenos față de mediul înconjurător.
Cu mai puțin de o săptămână înainte, pe 16 iunie, s-a semnat ordinul de începere a lucrărilor de construire a conductei Tuzla-Podișor, prin care vor fi transportate gazele ce vor fi extrase din Neptun Deep.
CITEȘTE ȘI Programul de guvernare - Guvernul Ciolacu își propune ca România să redobândească statutul de ”exportator agroalimentar” și să exporte și energie verde de 1 miliard euro anual, cu ajutorul AustrieiPotrivit documentației proiectului, se estimează că, la capacitate maximă, perimetrul Neptun Deep va produce în medie 19 milioane metri cubi de gaze pe zi, adică aproape 7 miliarde metri cubi pe an, în condițiile în care, anul trecut, România a produs în total cam 9 miliarde metri cubi.