Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că nu renunță la hidrocentralele de acumulare prin pompaj. Acesta a explicat că avantajele acestor unități de producție constau în faptul că asigură capacități mari de stocare pentru o perioadă mai lungă, de asemenea sunt mai prietenoase cu mediul
„Am avut un prim test reușit în PNRR, pentru că am lansat un apel, Investiția 4, pe stocare, atât stocare în baterii, deci achiziția de capacități de stocare, unde interesul a fost fabulos, cât și producția de baterii și panouri fotovoltaice, unde interesul a fost mai scăzut, fiind vorba și de aplicații mult mai complexe. Datorită acestui interes fenomenal pentru achiziția de baterii noi pregătim o schemă din Fondul pentru Modernizare și ne străduim, într-un ritm nebun, să o putem aproba până în toamnă. Vorbim de jumătate de miliard de euro care vor fi puți la dispoziția beneficiarilor interesați de achiziția de baterii”, a anunțat Sebastian Burduja luni, în cadrul conferinței News.ro „ENERGY ROAD-ENERGIE LA TINE ACASĂ”.
Urmărește-ne și pe Google News
CITEȘTE ȘI Producția de țiței a României a scăzut
Ministrul a precizat că susține ideea ca, în cadrul programului Casa Verde, să fie cerute și capacități de stocare a energiei produse de panourile fotovoltaice.
Acesta a precizat că nu renunță la hidrocentralele de acumulare prin pompaj.
„De asemenea, nu renunț la hidrocentralele de acumulare prin pompaj. Ele asigură capacități mari de stocare pentru o perioadă mai lungă, de asemenea sunt mai prietenoase cu mediul decât câmpuri întregi de baterii pe care nu știm încă exact cum o să le reciclăm pe termen lung și depind de resurse critice, care nu vin întotdeauna din părți facile ale lumii”, a adăugat ministrul.