Acționarii Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România, controlat de Ministerul Energiei cu peste 77% din capital, au decis într-o AGA extraordinară reluarea negocierilor cu compania Tinmar a omului de afaceri Augustin Oancea pentru înființarea de societăți joint-venture în vederea construirii a 4 parcuri fotovoltaice și a unei centrale pe gaze. Compania de stat a adăugat că vor fi rediscutate condițiile de asociere, după ce Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia a respins prima variantă a acestora.
″Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA) CE Oltenia a decis reluarea dialogului cu Tinmar Energy în vederea constituirii de societăți mixte pe acțiuni pentru implementarea proiectelor privind capacități noi mai puțin poluante, prevăzute în Planul de Restructurare și Decarbonare a CE Oltenia aprobat de Comisia Europeană″, a transmis Complexul Energetic Oltenia.
Potrivit sursei citate, acest lucru este posibil după ce acționarii CE Oltenia au respins atât anularea procedurii de selecție pentru proiectele la care a fost desemnat Tinmar Energy SA “ofertant selectat”, cât și reluarea procedurii de selecție într-un mod accelerat pentru selectarea de investitori în vederea constituirii de societăți mixte pe acțiuni pentru implementarea proiectelor.
Pe 12 octombrie 2022, acționarii CE Oltenia adoptaseră o hotărâre prin care au respins documentele tranzacției negociate cu Tinmar Energy, în urma avizului negativ dat de Consiliul de Supraveghere al CEO. Cu o lună înainte, Autoritate Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) fusese în control inopinat la Tinmar, după apariția unor informații potrivit cărora firma voia să renunțe la o parte din clienții din portofoliu ce beneficiau de prețuri plafonate.
Pe 9 noiembrie, premierul Nicolae Ciucă l-a numit în funcția de secretar general adjunct al Guvernului pe Lucian Rusu, prim-vicepreședintele PNL Iași și fost manager la Tinmar în perioadele iulie 2010 – decembrie 2019 și martie 2021 – noiembrie 2021, cu un interludiu ca secretar de stat la SGG în intervalul decembrie 2019 - martie 2021.
″Prin această decizie a AGEA, demersul de asociere cu Tinmar Energy rămâne deschis și poate continua cu noi negocieri pentru rediscutarea unor termeni și condiții. Societățile pe acțiuni rezultate din asocierea CE Oltenia – Tinmar Energy vor avea ca obiect implementarea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de cca. 280 MW și a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni″, se mai arată în comunicatul CE Oltenia.
Compania de stat susține că avizarea asocierii CE Oltenia – Tinmar Energy în noile condiții ar permite respectarea calendarului asumat în ceea ce privește adăugarea de capacități noi pentru tranziția la surse de energie mai puțin poluante și pentru restabilirea viabilității CE Oltenia, companie cu rol strategic în Sistemul Energetic Național.