Complexul Energetic Oltenia (CEO), unul din cei mai mari producători de energie din țară, și-a planificat pentru acest an investiții de 590 milioane lei (circa 123 milioane euro), din surse proprii, și va demara un program de decarbonizare de aproape 1 miliard de euro, care va dura până în 2025, a declarat, pentru News.ro, directorul general al companiei, Sorin Boza, care subliniază totodată că CEO nu are probleme cu stocurile de cărbune.
"La noi nu sunt probleme cu stocurile de cărbune, avem peste valorile stabilite prin Hotărâre de Guvern. Avem 890.000 tone de cărbune în stocurile CEO, din care în termocentrale 690.000 tone, iar restul în cariere", a declarat, pentru News.ro, Sorin Boza.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acesta a vorbit și de planurile de investiții ale producătorului de energie.
"Pentru 2020, programul de investiții se ridică la 590 milioane lei, din surse proprii. Iar pe lângă acesta, vom începe un program de decarbonizare, conform hotărârii Comisiei Europene. Este un program care se va implementa până în anul 2025 și care, la o primă estimare, va ajunge la 1 miliard de euro. Acest program de decarbonizare este un program decis de Comisia Europeană, de reducere a emisiilor de CO2. Va fi suportat din trei surse de finanțare, din Fondul de Modernizare, din Planul Național de investiții, iar o parte din surse proprii", a precizat Sorin Boza.
Reprezentantul producătorului de energie spune că până în 2025, CEO își propune să rezolve problema emisiilor de dioxid de carbon.
"Azi, CEO respectă toate regulile de mediu impuse de Uniunea Europeană", adaugă el.
CE Oltenia are circa 13.000 de angajați.
Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de afaceri deține 77,15% din acțiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 21,55% din acțiuni. Restul acțiunilor aparțin Electrocentrale Grup (0,84%) și Societății pentru Închiderea – Conservarea Minelor.