Reprezentanții Complexului Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din țară, estimează pierderi pe trimestrul al doilea al acestui an, în pofida câștigurilor din luna ianuarie, când prețul energiei a crescut spectaculos pe bursă.
"Mulți au acuzat Complexul Energetic Oltenia că s-ar fi îmbogățit în urma vânzărilor energiei pe bursă, în ianuarie. Dar nu se ține cont de faptul că în trimestrul al II-lea ne scade cota de piață, scade și prețul energiei, dar și consumul, care nu este la un nivel ridicat cum este în lunile de iarnă. Câștigurile din ianuarie nu acoperă pierderile din trimestrul al II-lea", au declarat pentru News.ro reprezentanții companiei.
Prețurile pe piața spot a bursei de energie OPCOM au depășit, în luna ianuarie, aproape zilnic, niveluri record, care au ajuns până la 680 lei/MWh, de peste două ori mai mari decât în primele zile ale anului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Oficialii companiei spun că energia a fost vândută în mod transparent și concurențial, pe toate piețele administrate de către bursa OPCOM.
"Dacă în prima lună a anului prețurile pieței au valori crescute, pentru rezultatul financiar al CE Oltenia la nivelul întregului an acest aspect are un impact nesemnificativ în comparație cu pierderea care se înregistrează în trimestrul II al anului, ca urmare a scăderii consumului, cotei de piață a energiei pe bază de cărbune (până la 15%, față de 30% în perioada de vârf de iarnă), precum și a prețului energiei pe piață", arată un comunicat publicat pe site-ul CE Oltenia.
Oficialii companiei spun că, în trimestrele II și III, producătorii de energie pe bază de cărbune înregistrează pierderi din cauza reducerii prețurilor pe piețe și a creșterii producției hidro și regenerabile.
Reprezentanții producătorului de energie mai afirmă că pentru iarna viitoare sau pentru eventualele situații de secetă compania trebuie să efectueze lucrări de întreținere care să asigure starea tehnică normală de funcționare a grupurilor energetice, în timp ce veniturile necesare programelor de mentenanță și investiții se află la un nivel minimal.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Condițiile pe baza cărora firmele vor primi bani prin “Start-up Nation” au fost schimbate ieri seara, inclusiv la punctajPotrivit datelor transmise recent de societate la solicitarea News.ro, Complexul Energetic Oltenia a încheiat și 2016 pe minus, după pierderile-record, de 961 milioane lei, înregistrate în 2015, în condițiile în care cifra de afaceri a scăzut ușor, iar producția de energie s-a diminuat cu 10%, la 13,5 TWh,. Compania nu a precizat ce valoare au avut pierderile din 2016.
CE Oltenia a realizat în 2016 o producție de energie electrică de circa 13,5 TWh, în scădere față de cea realizată în 2015, de cira 15 TWh.
Din producția de energie electrică livrată în Sistemul Energetic Național, în anul 2016, circa 90% a fost vândută pe bursa OPCOM, la prețurile pieței, spun reprezentanții companiei, tranzacțiile fiind publicate pe site-ul OPCOM, restul reprezentând energie consumată în carierele proprii.
Producătorul de energie are în prezent aproximativ 14.000 de angajați.
Complexul Energetic Oltenia a fost înființat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni și Craiova cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia. Compania se află de mai mulți ani într-o situație financiară dificilă, înregistrând pierderi de 961 milioane lei (213,5 milioane euro) în 2015.