Complexul Energetic Hunedoara - 7 oferte de cumpărare a termocentralei Mintia, dar și 10 cereri de faliment. Tranzacție și dare în plată pentru salvarea Paroșeni

Complexul Energetic Hunedoara - 7 oferte de cumpărare a termocentralei Mintia, dar și 10 cereri de faliment. Tranzacție și dare în plată pentru salvarea Paroșeni
scris 7 sep 2021

Un număr de șapte potențiali investitori și-au manifestat până în prezent interesul de a cumpăra activele Sucursalei Electrocentrale (SE) Deva din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), producătorul de energie pe bază de cărbune insolvent controlat integral de statul român prin Ministerul Energiei, principalul activ al sucursalei fiind termocentrala Mintia, cu putere instalată totală de 1.285 MW, închisă la finalul lunii iulie.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"(…) până în prezent, un număr de șapte investitori au semnat acorduri de confidențialitate în vederea continuării demersurilor de cumpărare a activelor sucursalei. Administratorul judiciar urmează să convoace adunarea creditorilor pentru a stabili prețul de pornire în vederea materializării tranzacției având ca obiect activele SE Deva", se arată într-un document al CEH analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi

Activele Sucursalei Electrocentrale Deva a CEH au fost evaluate oficial la o valoare de piață de 100,88 milioane euro și una de lichidare de peste 61 milioane euro.

Datele disponibile indică faptul că printre companiile interesate de cumpărarea Mintia se numără GSP Power a omului de afaceri constănțean Gabriel Comănescu, sucursala românească a Turboenergy Power din Republica Moldova, o firmă românească, fără activitate, înființată în 2018, Optimus-Rredac, având ca asociat și administrator unic o persoană fizică din Republica Moldova, precum și două companii "mari" din Coreea de Sud și Israel, conform declarațiilor ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Prefectura Hunedoara a anunțat că un grup de firme din Coreea de Sud, format din companiile AKEDA, Hyunday- Power Systems și BKB, intenționează să cumpere și să investească la termocentrala Mintia. Cei de la BKB și partenerii lor sunt interesați și de proiectul Tarnița, precum și de Complexul Energetic Oltenia.

Federația Patronatelor din Turismul Românesc și Organizația Patronală Mamaia Constanța atacă - plângere penală împotriva ministrului Claudiu Năsui și a altor funcționari din Ministerul Economiei CITEȘTE ȘI Federația Patronatelor din Turismul Românesc și Organizația Patronală Mamaia Constanța atacă - plângere penală împotriva ministrului Claudiu Năsui și a altor funcționari din Ministerul Economiei

Și producătorul de gaze controlat de stat Romgaz are planuri cu un teren de la Mintia, aflat în proprietatea CEH, vrând să construiască acolo o nouă centrală de producție de energie pe gaze în ciclu combinat, cu putere instalată de peste 400 MW, investiție estimate la circa 300 milioane euro.

CEH are de asemenea în pregătire încheierea unei tranzacții cu producătorul francez de echipamente industriale CNIM Groupe (fost Constructions Industrielles de la Mediterranee) în vederea eliminării gajului deținut de acesta pe activele termocentralei Paroșeni, astfel încât acestea să poată fi preluate de către Ministerul Energiei în schimbul ștergerii unei părți din datoriile bugetare ale Complexului. Unitatea de la Paroșeni are o putere instalată de 150 MW.

Italia ar putea deveni prima țară din Europa care impune obligativitatea vaccinării antiCovid pentru populație CITEȘTE ȘI Italia ar putea deveni prima țară din Europa care impune obligativitatea vaccinării antiCovid pentru populație

Francezii dețin această garanție în contul datoriilor Complexului Energetic Hunedoara pentru lucrările efectuate de CNIM la construcția și montarea noii instalații de desulfurare a gazelor de la Paroșeni și la schimbarea tehnologiei de evacuare a zgurii și cenușei. 

Inițial, se intenționa ca și termocentrala Mintia, care asigură inclusiv încălzirea centralizată a municipiului Deva, să se numere printre activele CEH date în plată către stat contra ștergerii datoriilor bugetare ale companiei, avându-se în vedere darea în administrare a unității de producție către Consiliul Județean Hunedoara. Ideea a căzut, însă, inclusiv din cauza faptului că 2 dintre grupurile energetice de la Mintia fac obiectul unei proceduri de infringement a Comisiei Europene din cauza lipsei autorizației integrate de mediu.

„Operațiunea London Bridge”: Protocolul prevăzut pentru moartea reginei Elizabeth a II-a, dezvăluit CITEȘTE ȘI „Operațiunea London Bridge”: Protocolul prevăzut pentru moartea reginei Elizabeth a II-a, dezvăluit

Pe de altă parte, numărul creditorilor CEH care au cerut la tribunal intrarea în faliment a companiei de stat a crescut de la 7 la 10, aceștia fiind Remarul 16 Februarie SA, Axa Company SRL, EDG Edil Pitești SRL, Explo Mining Coal SRL, Mecanex SA, Iulian Transfor SRL, Iulică Trans SRL, Vega Chemicals SRL, Centrul de Calcul Info 98 SA și Messystec SRL. Următorul termen în procesul de faliment este programat săptămâna aceasta.

În primele 6 luni din 2021, CEH a înregistrat venituri de circa 250 milioane lei, cheltuielile fiind mai mult decât duble, de peste 512 milioane lei. La finalul lunii iunie, compania avea datorii curente, acumulate după intrarea în insolvență, de 201,5 milioane lei la bugetul de stat și de 79,2 milioane lei la furnizori, precum și creanțe de recuperat de peste 134 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara insolventa
vanzare termocentrala mintia
termocentrala mintia inchisa