Compania elenă PPC, care a cumpărat afacerile Enel din România: Trebuie să accelerăm foarte mult investițiile în rețele electrice, altfel va apărea un decalaj între România și celelalte țări

Compania elenă PPC, care a cumpărat afacerile Enel din România: Trebuie să accelerăm foarte mult investițiile în rețele electrice, altfel va apărea un decalaj între România și celelalte țări
scris 25 mar 2024

Investițiile în rețele electrice trebuie sprijinite și accelerate foarte mult, pentru că altfel se va crea un decalaj și mai mare între România și celelalte țări, a declarat luni Alessio Menegazzo, CEO și country manager al PPC (fostul Enel) în România.

„Știm cu toții că suntem în fața unei schimbări epocale. Tranziția energetică, modul în care consumatorii, cetățenii vor trăi în viitor va fi un mod în care electricitatea va avea un aspect din ce în ce mai relevant.(…) Este nevoie de foarte multe investiții în rețele electrice pentru că acesta este modul în care ne pregătim pentru un viitor mai bun, mai decarbonazit, în care clienții o să aibă foarte multe posibilități pe care astăzi nu le au.(…) Știm că există angajamente ferme din partea Guvernului României, Planul Național de Mediu și Energie, care are niște angajamente. Avem o discuție cu Autoritatea de Reglementare pentru un nou ciclu de reglementare. Sperăm că vom ajunge la o discuție mult mai practică, mult mai pragmatică, în interesul de a digitaliza și de a pune în centrul atenției electrificarea. Restul sunt aspecte care sunt mai puțin relevante, dar avem cu toții un angajament, trebuie să sprijinim și să accelerăm foarte mult investițiile în rețele electrice. Dacă nu facem asta, o se creăm un decalaj între România și celelalte țări. Și acesta este un fapt”, a spus Menegazzo la evenimentul ce a marcat finalizarea modernizării stației de transformare Nord din București, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
România depinde cel mai puțin de importurile de gaze din UE CITEȘTE ȘI România depinde cel mai puțin de importurile de gaze din UE
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La rândul său, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Gabriel Andronache, a subliniat că există un dialog deschis cu operatorii din distribuție și în perioada următoare se va încerca ajungerea la un numitor comun în ceea ce privește a 5-a perioadă de reglementare.

„Știți că avem ușa deschisă și dialogul este deschis în permanență. De aceea, aș vrea să facem lucrurile exact așa cum trebuie. După cum știți, în 2024 trebuia să intrăm în perioada a cincea de reglementare, dar, împreună cu cei din distribuție, am ajuns la concluzia că ar fi bine să amânăm un an, să fie un an de tranziție, pentru că, dacă ne raportăm la ultimii ani, 2023, 2022, niște ani atipici, poate n-am fi luat niște decizii care să fie foarte bune și să răspundă condițiilor actuale. De aceea, în perioada următoare vom intensifica acest dialog. Colegii din distribuție, prin ACUE, au făcut o analiză. De asemenea, și noi am făcut o analiză, și vom încerca în perioada următoare să ajungem la numitorul comun care să răspundă nevoilor din România”, a spus Andronache.

Acesta a precizat că pentru următoarea perioadă de reglementare se caută o formulă astfel încât companiile care realizează investiții din fonduri europene să fie recompensate, să se regăsească o anumită sumă în tarif.

„Putem să ne uităm, de exemplu, la țările din vest, unde există o recunoaștere în tarif care este mult mai mică, dar poate acolo lucrurile sunt deja făcute, unele lucruri sunt făcute și sunt avansate, iar la noi încă mai sunt multe lucruri de făcut. De asemenea, pentru perioada a cincea de reglementare încercăm să recomandăm și să găsim o formulă astfel încât companiile care merg către fondurile europene și realizează investiții din fonduri europene să nu fie penalizate, în ghilimele, și să fie recompensate astfel încât să se găsească o anumită sumă care să apară în tarif, pentru ca acele investiții ulterior să poată să fie susținute”, a explicat vicepreședintele ANRE.

Directorul general Rețele Electrice, Mihai Pește, a menționat că momentan nu există o cifră fixă în ceea ce privește creșterea tarifului de distribuție ci un mix de propuneri, fiind așteptată apariția metodologiei pentru a se putea discuta mai exact.

„Nu avem o valoare fixă sau o cifră fixă cu cât ar trebui să crească tariful de distribuție. Este un mix de propuneri. Tariful de distribuție are multe componente.(…) ANRE a făcut, deocamdată, o propunere. Metodologia încă nu a ieșit. Deci studiile sunt făcute nu neapărat pentru a fi respectate 100%, dar pentru a agrega valoare în discuțiile noastre, astfel încât să ajungem până la urmă nu la numitorul comun, dar la acel numitor care ne oferă până la urmă cadrul de reglementare suficient să facem investițiile viitoare și să reușim să facem tranziția energetică. (…) Acum este foarte mare problema, sincer, de finanțare, iar finanțarea pentru perioada următoare, fiind vorba de volume foarte mari, trebuie discutată și ajuns cu ANRE-ul la niște concluzii foarte clare și exacte. Dar cel puțin în momentul de față, din punctul de vedere al nostru ca distribuitor, cifre exacte nu sunt. Asta abia după ce va apărea o metodologia o să putem discuta mai exact. Următoarea metodologie de reglementare trebuie să fie o metodologie justă, justă pentru operatori, justă pentru comunitate, justă pentru consumator, dar în condițiile de tranziție energetică care urmează, dacă vrem să o facem sau nu. Repet, condițiile actuale nu sunt cele mai propice să facem investiții de dimensiuni incredibile”, a punctat Mihai Pește.

viewscnt
Afla mai multe despre
ppc
retele
alessio menegazzo