Comisia Europeană a atenționat țările membre ale Uniunii Europene că o plafonare generală a prețului gazului ar putea fi dificil de lansat și implică riscuri pentru securitatea energetică, pe fondul apelurilor capitalelor europene către Bruxelles de a lua măsuri privind ținerea sub control a prețurilor carburanților, relatează Reuters.
Ce se va întâmpla cu prețurile la energie în România și care va fi situația la iarnă urmează să fie anunțat la Profit Energy.forum, programat pentru 3 octombrie
Conferința, organizată la Hotel JW Marriott cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom, Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Premier Energy, Vimetco Alro, Complexul Energetic Oltenia, Tinmar Energy, Hidroelectrica și Nova Power&Gas, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
Executivul UE le-a prezentat miercuri statelor membre un document care analizează diferitele opțiuni pe care UE le ia în calcul pentru a reduce prețul gazului, după ce 15 dintre cele 27 de țări membre au solicitat o plafonare la nivelul UE a acestui preț, scrie Agerpres.
Potrivit documentului, consultat de Reuters, lansarea unei plafonări generale a prețurilor pentru toate tranzacțiile cu gaz - acoperind atât livrările de gaz natural lichefiat, cât și pe cele prin conducte - ar putea compromite fluxurile transfrontaliere de gaz între țările UE.
În cazul unei scăderi masive a livrărilor, numeroase țări ar putea atinge plafonul prețului gazului, ceea ce ar însemna că semnalele date de preț nu vor mai putea să ajute la direcționarea fluxurilor către regiuni unde cererea este ridicată sau oferta este scăzută, a explicat Comisia.
Aceasta a sugerat că o asemenea plafonare a prețului ar putea funcționa numai dacă ar fi lansată o nouă entitate care să aloce și să transporte combustibilul deficitar între diferite țări.
În cazul în care UE ar plafona prețul gazului, ea va trebui să găsească și ''resurse financiare semnificative'' pentru a garanta că țările vor putea continua să atragă livrări de gaz de pe piața concurențială globală unde cumpărătorii pot fi dispuși să plătească prețuri peste plafonul UE, a adăugat Comisia Europeană, care însă nu a precizat de unde ar putea proveni aceste resurse.
Între statele UE există divergențe asupra posibilității ca plafonarea prețului gazului să contribuie la eforturile de reducere a dependenței de gazul rusesc, după ce Moscova a redus livrările către țările UE.
Franța, Italia, Spania, Polonia și încă 11 țări membre i-au cerut marți Comisiei Europene să propună o plafonare a prețului asupra tuturor tranzacțiilor cu gaz, în special pentru a ține în frâu inflația.
Germania, Țările de Jos și Danemarca se află printre statele care se opun unei asemenea plafonări.
Discuțiile vor continua vineri la o reuniune a miniștrilor energiei din UE.