Comisia Europeană aprobă un ajutor de stat de 390 milioane euro pentru cogenerarea de energie în România

Comisia Europeană aprobă un ajutor de stat de 390 milioane euro pentru cogenerarea de energie în România
scris 30 sep 2022

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutoare notificată de România în valoare de 390 de milioane de euro, puse la dispoziție parțial prin intermediul Mecanismului de redresare și reziliență, pentru a sprijini producerea energiei în instalații de cogenerare de înaltă eficiență conectate la rețelele sistemului centralizat de termoficare.

Ce se va întâmpla cu prețurile la energie în România și care va fi situația la iarnă urmează să fie anunțat la Profit Energy.forum, programat pentru 3 octombrie

Conferința, organizată la Hotel JW Marriott cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Premier Energy, Vimetco Alro, Complexul Energetic Oltenia, Tinmar Energy, Hidroelectrica, Nova Power&Gas, Nuclearelectrica și Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

“România va putea să sprijine construirea unor sisteme centralizate de termoficare mai eficiente, contribuind astfel la înverzirea sectorului. Această măsură de ajutor, care va fi finanțată parțial prin Mecanismul de redresare și reziliență, va susține realizarea obiectivelor Pactului verde european și va sprijini România să își atingă țintele privind reducerea emisiilor, limitând totodată eventualele denaturări ale concurenței”, a declarat vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței.

Urmărește-ne și pe Google News

Măsura notificată de România, care va avea un buget de 390 de milioane de euro, va fi finanțată parțial prin MRR, în urma evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare și reziliență al României și a adoptării acestuia de către Consiliu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Timișoara vrea să cumpere 5.000 de tone de plop, salcâm și deșeuri de lemn pentru încălzire la iarnă CITEȘTE ȘI Timișoara vrea să cumpere 5.000 de tone de plop, salcâm și deșeuri de lemn pentru încălzire la iarnă

Schema, care se va derula până la 30 iunie 2024, are ca scop sprijinirea producției de energie electrică din instalații de cogenerare de înaltă eficiență conectate la rețelele de termoficare din România. În special, măsura vizează promovarea construcției de noi centrale de înaltă eficiență, precum și transformarea centralelor existente pe cărbune în centrale alimentate cu gaze naturale.

Proiectele care vor beneficia de ajutor vor fi selectate pe baza ordinii de primire a cererilor. Pentru a fi eligibile, acestea trebuie să se refere la proiecte privind instalații de cogenerare de înaltă eficiență care să funcționeze cu gaze naturale și să respecte obiectivele stabilite la nivelul UE pentru 2030 și 2050 în materie de neutralitate din punctul de vedere al emisiilor de carbon.

În cadrul schemei, ajutoarele se vor acorda sub formă de granturi directe. Sprijinul se va acorda pentru o perioadă de maximum 3 ani.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
ajutoare de stat energie
cogenerare energie electrica termica
fonduri ue
sisteme centralizate termoficare