Comisarul UE pentru Energie: Țările și companiile din UE nu ar trebui să semneze noi contracte pentru GNL cu Rusia

Comisarul UE pentru Energie: Țările și companiile din UE nu ar trebui să semneze noi contracte pentru GNL cu Rusia
scris 10 mar 2023

Țările și companiile din Uniunea Europeană nu ar trebui să semneze noi contracte de cumpărare de gaze naturale lichefiate rusești, ca parte a încercării blocului de a pune capăt dependenței energetice de Moscova, a declarat șeful politicii energetice din UE, transmite Reuters.

Rusia a redus livrările de gaze către Europa anul trecut, după invazia sa din Ucraina, provocând o criză de aprovizionare cu energie și prețuri record, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
 Producția de țiței a României a scăzut, importurile au crescut CITEȘTE ȘI Producția de țiței a României a scăzut, importurile au crescut
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

UE a promis că va renunța la combustibilii fosili din Rusia până în 2027 și a înlocuit aproximativ două treimi din gazele rusești anul trecut.

Dar, în timp ce Moscova a redus fluxurile de gaze din conducte, livrările de gaze naturale lichefiate rusești în Europa au crescut anul trecut la 22 de miliarde de metri cubi, de la aproximativ 16 de miliarde de metri cubi în 2021, potrivit unei analize UE văzute de Reuters.

”Putem și ar trebui să scăpăm complet de gazele rusești cât mai curând posibil, ținând totuși cont de securitatea aprovizionării. Încurajez toate statele membre și toate companiile să nu mai cumpere GNL rusesc și să nu semneze noi contracte de gaz cu Rusia odată ce contractele existente au expirat”, a declarat comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, la o întâlnire a parlamentarilor UE de joi.

Simson a adăugat că acest lucru ar putea liniști și pe alți furnizori de gaze pe care Europa încearcă să-i atragă.

Volumul de GNL livrat de Rusia este cu mult mai mic decât cei 155 de miliarde de metri cubi de gaze pe care Moscova i-a trimis Europei în fiecare an înainte de războiul din Ucraina.

Europa a înlocuit majoritatea acestor volume cu GNL de la furnizori alternativi precum Statele Unite, energie regenerabilă și economii de energie.

Pe măsură ce țările UE încep pregătirile pentru asigurarea aprovizionării cu energie pentru iarna viitoare, Simson a spus că Comisia va propune ca țările UE să extindă, până în iarna viitoare, un obiectiv voluntar de reducere a consumului de gaz de iarnă cu 15%.

UE pare pe cale să atingă obiectivul în această iarnă, după ce și-a redus consumul de gaze cu 19,3% din august până în ianuarie, comparativ cu ultimii ani.

În timp ce Europa pare să evite penuria acută de energie în această iarnă, securitatea energetică a continentului rămâne delicată.

ANRE a avizat plata a peste 13,3 miliarde lei către furnizorii de energie CITEȘTE ȘI ANRE a avizat plata a peste 13,3 miliarde lei către furnizorii de energie

Rusia încă trimite niște gaze din conducte în Europa prin Ucraina, suficient pentru a totaliza 20 de miliarde de metri cubi în acest an, dacă fluxurile actuale vor rămâne stabile.

Agenția Internațională pentru Energie a avertizat că, dacă Moscova reduce aceste livrări, China cumpără mai multe GNL de pe piețele globale, iar iarna viitoare va fi neobișnuit de rece, Europa s-ar putea confrunta cu o penurie de combustibil, ceea ce face crucial ca guvernele să continue eforturile de a economisi energie și de a stimula energia regenerabilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
gnl
rusia