Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a fost finalizată o nouă reuniune a Comandamentului energetic, convocat pentru pregătirea sistemului energetic național în contextul condițiilor meteorologice deosebite anunțate de meteorologi și hidrologi.
″Apreciez faptul că Dispecerul Energetic Național, împreună cu operatorii de transport și distribuție, s-au mobilizat exemplar pentru a face față situațiilor care vor apărea pe parcursul acestor zile. Operatorii de distribuție au echipe suplimentare de intervenție, stocuri de materiale pregătite (inclusivi stâlpi pentru eventuale înlocuiri), operatori adiționali de call center - totul pentru a putea răspunde cat mai rapid la provocările apărute și pentru a restabili în timpul cel mai scurt alimentarea cu energie electrică și gaze a gospodăriilor″, a declarat ministrul.
Potrivit ministrului, vestea bună este că, deocamdată, nu sunt probleme de funcționare a sistemului, nici la nivelul rețelei de transport, nici la nivelul rețelelor de distribuție, nici la nivelul marilor producători. Există doar câteva incidente și deranjamente pe liniile de medie și de joasă tensiune, în limitele unei zile obișnuite de lucru, iar situația este monitorizată prin comandamente constituite la nivelul fiecărei entități.
″Ne pregătim în mod special pentru provocările care vor apărea din nou, din păcate, în zona Galați. Electrica (DEER) a luat măsuri speciale pentru protejarea stației de la Pechea, care a mai fost afectată și la precedentele inundații″, a spus Burduja.
Autoritățile din județul Galați au dispus, duminică, evacuarea tuturor persoanelor care locuiesc în apropiere de albia râurilor și în zonele expuse la inundații, acestea urmând să fie duse în locuri sigure, inclusiv în tabăra amenajată la Slobozia Conachi, în timp ce o alta urmează să fie amplasată la Pechea. Luni, cursurile școlare vor fi suspendate în 22 de localități din județul Galați.
”Județul Galați se va afla, începând cu ora 20:00, sub avertizare hidrologică și meteorologică de Cod Portocaliu, iar de la ora 00:00 și până pe data de 30 septembrie, ora 9:00, sub avertizare COD ROȘU de ploi, cât și de inundații. În acest context, prefectul județului Galați, doamna Andreea-Anamaria Naggar, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) pentru a adopta noi măsuri preventive, menite să protejeze, în primul rând, viețile cetățenilor din zonele cu risc ridicat, precum și bunurile acestora. Astfel, prin hotărârea CJSU, s-a dispus evacuarea preventivă a tuturor persoanelor care locuiesc pe albia râurilor și în zonele cu potențial de risc la inundații”, a anunțat, duminică după-amiază, Prefectura Galați.
CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Garsonieră cât un balcon, de vânzare în BucureștiMinistrul Energiei a atras atenția autorităților locale, la solicitarea operatorilor de distribuție, asupra importanței toaletării la timp a copacilor.
″Avem multe situații semnalate, mai ales în zonele urbane, în care lipsa îngrijirii arborilor în proximitatea rețelelor electrice cauzează incidente și avarii semnificative la nivelul liniilor de joasă și de medie tensiune. În mod evident, aceste acțiuni trebuie întreprinse din timp, preventiv. În perioada imediat următoare, vom realiza o situație la nivel național cu zonele și localitățile cele mai expuse unor astfel de riscuri și o vom prezenta public″, a conchis ministrul.
CITEȘTE ȘI UE va vota pe 4 octombrie pentru a finaliza tarifele vamale pentru vehiculele electrice produse în ChinaHidrologii au emis o avertizare Cod roșu de inundații, începând de la miezul nopții de duminică spre luni, pentru râuri din județele Vaslui și Galați. De duminică la prânz, este în vigoare un Cod portocaliu pe râuri din bazinele hidrografice Mureș, Râul Negru, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Prahova și Buzău, iar de duminică seară va viza și râuri din bazinele Prut, Jijia, Bârlad, Siret și râurile din Dobrogea.
Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), hidrologii au instituit Codul Roșu, care este valabil începând de luni, de la miezul nopții, până marți, la ora 10:00. Acesta vizează râuri din bazinelre hidrografice Bârlad, Prut și Siret, în județele Vaslui și Galați.
De asemenea, începând de duminică, de la ora 12:00, până luni, la ora 23:00, este în vigoare Codul Portocaliu, care va afecta râuri din bazinele hidrografice: Mureș, Râul Negru, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Prahova și Buzău. Acest cod este activ de duminică, ora 20:00, până marți, la ora 18:00, pe râuri din bazinele hidrografice: Prut, Jijia, Bârlad, Siret și râurile din Dobrogea.
Totodată, începând de duminică, de la ora 12:00, până luni, la aceeași oră, se află sub incidența Codului Galben râuri din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Lăpuș, Tur, Someșul Mare, Someșul Mic, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Arieș, Bega și Timiș. Același cod este valabil de duminică, de la ora 12:00, până marți, la ora 23:00, pe anumite sectoare de râuri din zonele Transilvaniei, Banatului, Olteniei, Munteniei, Bucovinei, Moldovei și Dobrogei.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Proiect de interzicere a cumulului de joburi plătite de la bugetul stat. Listă lungă de excepții”Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri, existând probabilitatea depășirii cotelor de apărare”, au transmis hidrologii.
Potrivit acestora, avertizarea Cod Roșu presupune risc de inundații majore, care poate necesita adoptarea unor măsuri deosebite pentru evacuarea oamenilor și bunurilor, impunerea de restricții la folosirea podurilor și căilor de transport și exploatarea construcțiilor hidrotehnice.
De asemenea, in secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale cotelor de pericol/ Fazei a III-a de apărare (mai mari de 20-30 cm).
”Din cauza intensității majore a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate exista un risc semnificativ pentru viața oamenilor”, au atenționat specialiștii.