Cele două reactoare nucleare de la Cernavodă au produs de la înființare 168,65 milioane MWh

Cele două reactoare nucleare de la Cernavodă au produs de la înființare 168,65 milioane MWh
scris 2 iul 2018

Nuclearelectrica a produs și livrat în sistemul energetic național, pe durata totală de operare, o cantitate totală de energie de 168,65 milioane MWh, potrivit datelor transmise luni de compania de stat. Reprezentanții SNN spun că, în conformitate cu normele și standardele aplicabile industriei nucleare la nivel internațional, CNE Cernavodă este printre cele mai performante cinci centrale nucleare la nivel internațional.

Unitatea 1 a centralei nucleare din Cernavodă a intrat în exploatare comercială în anul 1996, iar Unitatea 2 în anul 2007, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) sărbătorește luni 20 de ani de la înființarea ca societate națională, ca urmare a reorganizarii fostei societăți de stat Renel, la data de 2 iulie 1998.

“La 20 de ani de la înființare, SNN este una dintre companiile românești cu rezultate remarcabile la nivel internațional, fiind în prezent un reper de profesionalism și nivel de securitate nucleară la nivel global. Sunt foarte mulții factorii tehnici, de operare și de management care conduc la obținerea unui astfel de rezultat, iar eforturile zilnice direct proporționale, dar la bază, indiferent de aria de specializare și zona evaluată, rămâne expertul”, spune directorul general al companiei, Cosmin Ghiță.

Boza, Complexul Energetic Oltenia: Plătim prea mult pe certificatele de CO2, circa 950 milioane lei în acest an CITEȘTE ȘI Boza, Complexul Energetic Oltenia: Plătim prea mult pe certificatele de CO2, circa 950 milioane lei în acest an

SNN deține două sucursale CNE Cernavodă, operatorul centralei nuclearoelectrice, FCN Pitești, fabrica de combustibil nuclear, și, din anul 2014, și filiala Energonuclear, compania de proiect pentru proiectul reactoarelor 3 și 4, pe care statul vrea să le dezvolte în Cernavodă.

Cele două unități de la Cernavodă asigură în prezent aproape 20% din producția totală de electricitate a țării.

”De asemenea, până în prezent, la o producție medie anuală de 10 TWh a ambelor unități, s-a evitat eliberarea în atmosferă a 150 milioane tone de CO2, comparația realizându-se prin raportare la tehnologii de producție a energiei electrice cu emisii semnificative de CO2”, arată compania.

Oficialii SNN spun că, în conformitate cu normele și standardele aplicabile industriei nucleare la nivel internațional, ca rezultat al misiunilor de evaluare internaționale independente, CNE Cernavodă este printre cele mai performante cinci centrale nucleare la nivel internațional.

”Factorii care stau la baza acestor performante sunt investițiile curente în securitate nucleară, programele exhaustive de mentenanță pro-activă și înalta specializare a personalului, SNN având unii dintre cei mai buni experți în industria nucleară la nivel global”, spun oficialii societății.

Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) a fost autorizată în anul 1994 de AECL (deținătorul licenței CANDU) și Zircatec Precision Industries Inc. (Canada) ca producător de combustibil nuclear de tip CANDU 6.

De la înființarea SNN, din anul 1998, FCN Pitești a produs o cantitate de 169.800 de fascicule de combustibil. Pe durata de viață a unui fascicul de combustibil în reactor, în medie un an de zile, acesta produce o energie de 1.115 MWh. Aceeași energie se poate obține arzând combustibili convenționali astfel: 470.000 kg de combustibil convențional cu o putere calorică de 7.000 kcal/kg sau 573.971 kg huilă cu o putere calorică de 5.732 kcal/kg sau 405.172 Nm3 (metri cubi normali) de gaz natural cu o putere calorică de 8.120 kcal/Nm3.

În total, energia produsă prin utilizarea în reactor a 169.800 fascicule de combustibil este echivalentă cu arderea a 79.806 kilotone de combustibil convențional cu o putere calorică de 7.000 de kcal/kg sau 97.460,28 kt de huilă cu o putere calorică de 5.732 kcal/kg sau 68.798,21 x 106 Nm3 de gaz natural cu o putere calorică de  8120 kcal/Nm3.

”SNN este în prezent cel mai mare dezvoltator național de proiecte energetice: retehnologizarea Unității 1 care va conduce la încă 30 de ani de operare în condiții de securitate nucleară a acesteia la un cost al investiției la jumătate din cel pentru un reactor nuclear nou, precum și proiectul Unităților 3 și 4 a cărui producție dincolo de orizontul anilor 2025, pe fondul politicilor energetice europene de decarbonizare și disponibilității viitoare a capacităților interne, este parte a soluției de asigurare a stabilității sistemului energetic național, securității în aprovizionare și îndeplinirii țintelor de mediu simultan”, adaugă reprezentanții producătorului de energie.

Acționarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participație de 82,49%.

Compania are o capitalizare de 2,26 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
cernavoda
reactoare