Ce ajutoare de stat țintește Nuclearelectrica pentru retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă

Ce ajutoare de stat țintește Nuclearelectrica pentru retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă

Imagine din procesul de retehnologizare a unității 2 a centralei nucleare Candu canadiene Darlington. Sursă foto: https://www.aecon.com/

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 mai 2024

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, se pregătește de elaborarea documentațiilor legale necesare cu care va solicita aprobarea Comisiei Europene pentru mai multe tipuri de ajutoare de stat destinate finanțării investiției în retehnologizarea și prelungirea duratei de viață a unității 1 a centralei, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Unitatea 1, cu putere instalată de peste 700 MW, va fi oprită în perioada decembrie 2026 – octombrie 2029, pentru efectuarea lucrărilor de retubare.

Castelele Peleș și Pelișor și foste închisori comuniste, între obiectivele înscrise în lista indicativă pentru Patrimoniul Mondial UNESCO CITEȘTE ȘI Castelele Peleș și Pelișor și foste închisori comuniste, între obiectivele înscrise în lista indicativă pentru Patrimoniul Mondial UNESCO

Decizia finală de investiție a fost luată de companie în februarie 2022, iar în noiembrie anul trecut, SNN a semnat cu Candu Energy și Canadian Commercial Corporation un contract în valoare de 525 milioane euro pentru lucrări necesare prelungirii duratei de viață a reactorului 1.

Valoarea totală a investiției este estimată la peste 2 miliarde euro.

FOTO Bucureștiul începe construcția unui nou pod rutier peste râul Dâmbovița CITEȘTE ȘI FOTO Bucureștiul începe construcția unui nou pod rutier peste râul Dâmbovița

Pentru finanțarea retehnologizării unității 1, Nuclearelectrica vrea să încheie contract pentru diferență (CfD), să acceseze un grant nerambursabil din Fondul de Modernizare al UE și să primească garanții de stat pentru credite.

″(…) măsurile de ajutor de stat solicitate a fi aprobate de Comisia Europeană sunt: - Contract pentru Diferență; - Finanțare tip grant din Fondul de Modernizare, așa cum este prevăzut de Directiva 2003/87/CE, de Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/2606 și de Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1001; - Garanții de stat pentru creditele accesate de către SNN″, se arată într-un document al companiei.

Percheziții ale Parchetului European la București într-un caz de fraudă cu echipamente medicale în perioada pandemiei de COVID-19 CITEȘTE ȘI Percheziții ale Parchetului European la București într-un caz de fraudă cu echipamente medicale în perioada pandemiei de COVID-19

Guvernul a aprobat luna trecută legislația națională a contractelor de tip CfD, iar aceasta stipulează și nuclearul printre tehnologiile eligibile pentru acest tip de subvenție.

Actul normativ prevede că sprijinul se acordă capacităților noi de producție de energie, însă acestea sunt definite în felul următor: ″capacitate nouă de producere a energiei electrice - capacitate de producere a energiei electrice nou-instalată, care utilizează echipamente noi și care nu au fost puse în funcțiune/date în operare până la data depunerii cererii de finanțare, cu excepția situațiilor în care se prevede altfel în schema CFD și în ordinul de inițiere a licitației CfD, pentru a determina criteriile în baza cărora un proiect să fie calificat drept capacitate nouă de producere a energiei electrice″.

ULTIMA ORĂ Grupul francez Gameloft închide studioul din Cluj, toți angajații vor fi concediați CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Grupul francez Gameloft închide studioul din Cluj, toți angajații vor fi concediați

Recenta reformă a pieței de energie din UE promovează de asemenea CfD, inclusiv pentru investițiile în noi instalații de producție nucleare. CfD-urile sunt avute în vedere de mai demult de către România și pentru sprijinirea investiției SNN în proiectul noilor unități 3 și 4 ale centralei nucleare Cernavodă.

De asemenea, legislația românească a Fondului de Modernizare, în acord cu cea europeană, enumeră proiectele nucleare printre tipurile de investiții finanțabile.

viewscnt
Afla mai multe despre
retehnologizare unitate 1 cernavodă
retehnologizare reactor 1 centrala cernavodă
retubare cernavodă