Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, se pregătește de elaborarea documentațiilor legale necesare cu care va solicita aprobarea Comisiei Europene pentru mai multe tipuri de ajutoare de stat destinate finanțării investiției în retehnologizarea și prelungirea duratei de viață a unității 1 a centralei, relevă date analizate de Profit.ro.
Unitatea 1, cu putere instalată de peste 700 MW, va fi oprită în perioada decembrie 2026 – octombrie 2029, pentru efectuarea lucrărilor de retubare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Decizia finală de investiție a fost luată de companie în februarie 2022, iar în noiembrie anul trecut, SNN a semnat cu Candu Energy și Canadian Commercial Corporation un contract în valoare de 525 milioane euro pentru lucrări necesare prelungirii duratei de viață a reactorului 1.
Valoarea totală a investiției este estimată la peste 2 miliarde euro.
Pentru finanțarea retehnologizării unității 1, Nuclearelectrica vrea să încheie contract pentru diferență (CfD), să acceseze un grant nerambursabil din Fondul de Modernizare al UE și să primească garanții de stat pentru credite.
″(…) măsurile de ajutor de stat solicitate a fi aprobate de Comisia Europeană sunt: - Contract pentru Diferență; - Finanțare tip grant din Fondul de Modernizare, așa cum este prevăzut de Directiva 2003/87/CE, de Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/2606 și de Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1001; - Garanții de stat pentru creditele accesate de către SNN″, se arată într-un document al companiei.
CITEȘTE ȘI Percheziții ale Parchetului European la București într-un caz de fraudă cu echipamente medicale în perioada pandemiei de COVID-19Guvernul a aprobat luna trecută legislația națională a contractelor de tip CfD, iar aceasta stipulează și nuclearul printre tehnologiile eligibile pentru acest tip de subvenție.
Actul normativ prevede că sprijinul se acordă capacităților noi de producție de energie, însă acestea sunt definite în felul următor: ″capacitate nouă de producere a energiei electrice - capacitate de producere a energiei electrice nou-instalată, care utilizează echipamente noi și care nu au fost puse în funcțiune/date în operare până la data depunerii cererii de finanțare, cu excepția situațiilor în care se prevede altfel în schema CFD și în ordinul de inițiere a licitației CfD, pentru a determina criteriile în baza cărora un proiect să fie calificat drept capacitate nouă de producere a energiei electrice″.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Grupul francez Gameloft închide studioul din Cluj, toți angajații vor fi concediațiRecenta reformă a pieței de energie din UE promovează de asemenea CfD, inclusiv pentru investițiile în noi instalații de producție nucleare. CfD-urile sunt avute în vedere de mai demult de către România și pentru sprijinirea investiției SNN în proiectul noilor unități 3 și 4 ale centralei nucleare Cernavodă.
De asemenea, legislația românească a Fondului de Modernizare, în acord cu cea europeană, enumeră proiectele nucleare printre tipurile de investiții finanțabile.