Cazul E.ON: Cum vrea să răscumpere statul, prin companiile sale, ce a privatizat în urmă cu 20 de ani

Cazul E.ON: Cum vrea să răscumpere statul, prin companiile sale, ce a privatizat în urmă cu 20 de ani
scris 26 mar 2024

E.ON România dorește să vândă afacerea legată de furnizare gaze și electricitate, iar acest lucru face parte din strategia grupului german care urmărește să se concentreze pe zona de distribuție. Oficial, E.ON nu comentează nimic legat de posibile înțelegeri cu potențiali cumpărători ai furnizorului E.ON Energie, însă există interes cert din partea statului român să redevină, prin companiile sale, proprietarul acestuia.

Romgaz este interesat de furnizarea de la E.ON România, însă ar mai exista o companie de stat care dorește să intre în această afacere: Hidroelectrica, arată Hotnews.

Urmărește-ne și pe Google News

Practic, două companii de stat, cel mai mare producător de gaze (Romgaz) și cel mai mare producător de energie electrică (Hidroelectrica), sunt interesate să preia unul dintre cei mai mari furnizori din România.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
CONFIRMARE Grecii de la PPC, cumpărătorii Enel România, preiau și parcul eolian românesc al rușilor de la Lukoil. Amplasat în regiunea cu cele mai bune condiții de vânt din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Grecii de la PPC, cumpărătorii Enel România, preiau și parcul eolian românesc al rușilor de la Lukoil. Amplasat în regiunea cu cele mai bune condiții de vânt din România

Cum s-ar întoarce la stat o afacere privată, chiar la prima companie-mamă

E.ON este fostul SC Distrigaz Nord SA Targu-Mureș, care a luat ființă în 2000, după o restructurare a Romgaz. Statul a fost acționarul acestei companii până când în 21 octombrie 2004 a fost semnat cu E.ON Ruhrgas contractul de privatizare. Transferul efectiv de acțiuni a avut loc în 28 iunie 2005.

Conform contractului de privatizare, prețul pentru pachetul de acțiuni cumpărat reprezentând 30% din capitalul social al societății a fost de 125 milioane euro, iar pentru majorarea de capital social a fost de 178 milioane euro, astfel încât E.ON să poate dețină 51% din capitalul social majorat. Mai exact, a fost o privatizare făcută pentru puțin peste 300 milioane de euro.

Ulterior, pentru a fi respectate directivele europene de unbundling, a fost separată activitatea de furnizare de cea de distribuție, formându-se mai multe societăți sub umbrela E.ON România, controlată în totalitate de grupul german E.ON. Compania de furnizare E.ON Energie România are ca acționari E.ON România SA, cu 68,18%, și Ministerul Energiei, cu 31,82%.

 E.ON dorește să vândă doar partea de furnizare, adică E.ON Energie, nu și cea de distribuție. E.ON Energie a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 13,7 miliarde de lei și o pierdere de 358,8 milioane lei.

CONFIRMARE Grecii de la PPC, cumpărătorii Enel România, preiau și parcul eolian românesc al rușilor de la Lukoil. Amplasat în regiunea cu cele mai bune condiții de vânt din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Grecii de la PPC, cumpărătorii Enel România, preiau și parcul eolian românesc al rușilor de la Lukoil. Amplasat în regiunea cu cele mai bune condiții de vânt din România

Statul vrea să răscumpere ce a privatizat, dar a pus ochii și pe profiturile Romgaz și Hidroelectrica

Romgaz și Hidroelectrica sunt două companii de stat foarte profitabile. Romgaz a încheiat anul 2023 cu un profit net de 2,8 miliarde de lei. Hidroelectrica stă chiar și mai bine, cu un profit net record în 2023: 6,3 miliarde lei.

Însă, Ministerul Finanțelor a cerut ca aceste companii de stat să alimenteze bugetul statului prin alocarea a minimum 90% din profit sub formă de dividende. Adică, în loc să ajungă la investiții, profiturile companiilor de stat sunt direcționate către umplerea găurilor bugetare.

Romgaz încearcă să păstreze cât mai mult pentru investiții, dar sunt foarte mici șansele să reușească. Conducerea companiei a cerut acționarilor ca doar 20% din profit să fie alocat sub formă de dividende, pentru a fi evitată îndatorarea peste măsură a companiei și diminuarea profiturilor viitoare. Sursele HotNews.ro spun că în ședința AGA din 25 aprilie va fi o decizie strict politică legată de sumele care vor fi distribuite acționarilor.

Șeful Romgaz: Prospectăm piața

Romgaz prospectează piața în vederea achiziționării de active din zona furnizării de gaze și electricitate, a afirmat Răzvan Popescu, directorul general al companiei, contactat de HotNews.ro. Acesta a mai spus că vor fi făcute analize de tip due-diligence. (Aceasta presupune o analiză amănunțită a situațiilor financiare, activităților și a riscurilor pe care le-ar prezenta companiile țintite pentru achiziționare).

Întrebat despre posibilitatea de a achiziționa furnizarea de la E.ON, Popescu a afirmat că „nu este exlusă nicio posibilitate”. Popescu susține că nu există în acest moment vreo înțelegere cu E.ON.

Cert este că Romgaz dorește să câștige o cotă cât mai mare pe zona de furnizare și să-și mărească semnificativ portofoliul de clienți, iar în prezent este analizată modalitatea în care poate fi atinsă această țintă. E.ON are deja o cotă de piață de peste 10%, fiind unul dintre cei mai importanți furnizori atât de gaze naturale, cât și de energie electrică.

viewscnt
Afla mai multe despre
e.on
romgaz