Câți bani au făcut rușii de la Lukoil importând gaze în România

Câți bani au făcut rușii de la Lukoil importând gaze în România
scris 21 iul 2023

O firmă de trading și furnizare din România, controlată 100% de una bulgărească deținută de Litasco, divizia de comerț cu mărfuri a gigantului petrolier rus Lukoil, a făcut în 2022 profit de peste 30 milioane lei din import și revânzare de gaze naturale în România, relevă date analizate de Profit.ro.

Compania, Sustainable Energy Supply North SRL, a terminat anul trecut, primul complet de activitate, cu profit net de 31,24 milioane lei, la venituri totale de 350,52 milioane lei. La 31 decembrie 2022, firma avea 22,5 milioane lei în conturi, creanțe de 14,8 milioane lei, datorii de 11,3 milioane lei și capitaluri totale de 31,5 milioane lei, plus 2 angajați.

Urmărește-ne și pe Google News

VIDEO Solicitare inedită. Un român s-a dus cu trei teancuri de bancnote arse la BNR CITEȘTE ȘI VIDEO Solicitare inedită. Un român s-a dus cu trei teancuri de bancnote arse la BNR

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Importurile au fost efectuate prin punctul de interconectare Kardam-Negru Vodă dintre sistemele naționale de transport de gaze naturale ale României și Bulgariei.

După cum a relatat Profit.ro, Sustainable Energy Supply North SRL a fost înființată în octombrie 2021 și a primit licență de furnizare pe piața românească de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în luna următoare.

Colosseumul din Italia, arena biletelor cu preț umflat pentru turiști. Autoritățile au deschis o anchetă CITEȘTE ȘI Colosseumul din Italia, arena biletelor cu preț umflat pentru turiști. Autoritățile au deschis o anchetă

Firma îl are ca administrator pe bulgarul Valentin Zlatev, fost director general al operațiunilor din Bulgaria ale Lukoil, inclusiv al rafinăriei Neftochim de la Burgas a rușilor, timp de 20 de ani, între 1999 și 2019.

Litasco, din grupul rus Lukoil, controlează Sustainable Energy Supply North SRL prin intermediul companiei bulgărești Sustainable Energy Supply EOOD, denumită inițial Energiko Trading Bulgaria. Aceasta a obținut în vara trecută licență de trader de la autoritatea de reglementare în energie din Bulgaria, devenind și furnizor de gaze al rafinăriei bulgărești Neftochim a Lukoil.

CONFIRMARE Sacha Dragic, fondatorul Superbet, intră pe piața de capital CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Sacha Dragic, fondatorul Superbet, intră pe piața de capital

Sustainable Energy Supply North SRL a înregistrat cea mai mare cotă de piață în rândul importatorilor de gaze din România în august anul trecut, de aproape 5%, potrivit datelor ANRE.

În luna respectivă, prețul mediu al gazelor din import a fost de 889 lei/MWh, iar România a importat în total o cantitate de 2,27 milioane MWh. Prin comparație, conform celor mai recente date agregate ale Autorității, în martie 2023, importul a fost de numai 963.000 MWh, la un preț mediu de 272 lei/MWh, iar firma controlată de Lukoil a avut o cotă de piață de 2,78%.

Dacia a vândut mai multe mașini în prima jumătate de an, dar se confruntă cu scăderea pieței auto în Europa. Cotă record pe piața de retail, în premieră locul 1 în Italia. Cele mai vândute modele CITEȘTE ȘI Dacia a vândut mai multe mașini în prima jumătate de an, dar se confruntă cu scăderea pieței auto în Europa. Cotă record pe piața de retail, în premieră locul 1 în Italia. Cele mai vândute modele

Grupul Lukoil deține în România rafinăria Petrotel Ploiești, o rețea națională de benzinării, precum și concesiunea unui perimetru offshore de gaze naturale din Marea Neagră, pe aceasta din urmă în parteneriat cu compania românească de stat Romgaz.

Datele publice disponibile arată că cel mai mare acționar al grupului Lukoil, listat la bursă, este magnatul rus Vagit Alekperov, cu 28,3% din capital, urmat de Leonid Fedun, cu 9,32%. Dețineri semnificative au și companiile americane de asset management Vanguard Group - 1,66%, și BlackRock Fund Advisors - 1,1%.

viewscnt
Afla mai multe despre
import gaze naturale
import gaze rusești
lukoil import gaze romania
lukoil romania