Europa vrea ca achizițiile comune de gaze să devină ceva permanent

Europa vrea ca achizițiile comune de gaze să devină ceva permanent
scris 17 iul 2023

Uniunea Europeană vrea să facă din achizițiile comune de gaze o măsură de criză destinată să împiedice statele membre să supraliciteze între ele pentru a-și asigura aprovizionarea cu gaze și să devină o caracteristică permanentă a strategiei energetice post-Rusia a blocului comunitar, transmite Bloomberg.

Comisia Europeană a propus prelungirea acestei inițiative pentru a include și achiziționarea de hidrogen și gaze decarbonizate, precum biometanul, potrivit unui document consultat de Bloomberg News. De asemenea, inițiativa ar putea include și alte materii prime energetice sau servicii, precum captarea și stocarea carbonului, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Francezii plătesc un preț record pentru \'\'Coq au Vin\'\' din cauza scumpirii morcovilor CITEȘTE ȘI Francezii plătesc un preț record pentru ''Coq au Vin'' din cauza scumpirii morcovilor
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Participarea la platforma de achiziții comune ar urma să fie voluntară, exceptând situația unei noi crize energetice când blocul ar putea decide să facă obligatorie agregarea cererii. În continuare, însă, gazele naturale rusești vor fi excluse de la participarea la licitațiile organizate de Comisia Europeană.

"Această excludere este motivată de războiul demarat de Rusia și utilizarea energiei ca o armă, iar obiectivul este diversificarea dincolo de combustibilii fosili rusești", se precizează în documentul comunitar.

Aceste măsuri arată că, în opinia Bruxelles-ului, măsura de criză destinată evitării creșterilor mari de prețuri la energie înregistrate anul trecut a avut succes și oferă un model pentru cooperarea viitoare. Cele două licitații pentru achiziții comune de gaze derulate până acum au reușit să aducă laolaltă cumpărători și vânzători pentru o cantitate totală de 23 de miliarde de metri cubi de gaze, echivalentul a 15% din livrările care, înainte de declanșarea războiului din Ucraina, veneau în fiecare an din Rusia.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a evocat posibilitatea ca această platformă să fie utilizată și pentru achiziționarea de hidrogen și de asemenea să fie model pentru achiziționarea de minerale rare necesare pentru tehnologiile verzi.

Propunerea ar urma să fie inclusă în viitorul Pachet de decarbonizare a piețelor hidrogenului și gazelor, care în prezent este negociat de statele membre și Parlamentul European, se menționează în documentul consultat de Bloomberg. Companiile ar urma să fie obligate să dezvăluie anumite informații după negocierile derulate prin intermediul platformei, însă vor trebui să dezvăluie doar volumul, durata și contrapărțile din orice acord. Prețul plătit pentru gazele livrate nu ar urma să fie făcut public. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
ue