Care este principala vulnerabilitate a sistemului energetic al României iarna aceasta

Care este principala vulnerabilitate a sistemului energetic al României iarna aceasta
scris 1 dec 2015

România ar putea fi nevoită să ia măsuri la iarnă pentru a limita excesul de energie intrat în rețeaua sa de transport, pentru a evita dezechilibrarea sistemului energetic național, se arată într-un raport de evaluare întocmit de Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport al Electricității (European Network of Transmission System Operators for Electricity - ENTSO-E), din care face parte și operatorul sistemului energetic național românesc, Transelectrica.

Potrivit sursei citate, excesul de energie din rețea, în raport cu consumul, ar putea fi generat iarna aceasta de producția mare de energie din surse regenerabile, coroborată cu numărul mare de termocentrale cu flexibilitate redusă a producției, a căror oprire și pornire este concomitent lentă, dificilă și costisitoare.

Urmărește-ne și pe Google News

În plus, insuficienta capacitate de interconectare a sistemului energetic românesc cu sistemele energetice ale țărilor vecine limitează posibilitatea evacuării integrale prin exporturi a surplusului de energie care riscă să dezechilibreze rețeaua, astfel încât ar putea fi nevoie să se ia măsuri pentru a se limita excesul de producție de energie, afirmă ENTSO-E.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Din aceleași motive, măsuri similare ar putea fi necesare și în alte state europene, cum ar fi Germania, Polonia sau Spania.

Raportul ENTSO-E mai arată că, în perioada sărbătorilor de iarnă, din cauza reducerii consumului de electricitate, ar putea fi nevoie de diminuarea producției de energie eoliană și solară intrată în rețeaua de transport, pentru menținerea în echilibru a sistemului energetic. Potrivit legislației în vigoare, producția de energie din surse regenerabile este preluată cu prioritate în rețeaua națională de transport.

ENTSO-E mai remarcă faptul că programele de revizie și mentenanță de la hidrocentralele și termocentralele românești au fost derulate în cea mai mare parte în timpul verii, avertizând, totodată, că Hidroelectrica s-ar putea confrunta cu debite reduse, din cauza secetei de anul acesta.

"Perioade critice (pentru sistemul energetic românesc – n.r.) ar putea apărea în cazul în care temperaturi de sub -15 grade s-ar menține timp de mai mult de 5 zile consecutiv", se mai spune în raport.

Noul ministru al Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, recent, că este îngrijorător că nu există încă o hotărâre de guvern de aprobare a programului de aprovizionare cu energie pentru iarna aceasta, arătând că programul ar fi trebuit aprobat încă de la începutul toamnei, adică în mandatul fostului ministru Andrei Gerea, și că sunt probleme cu constituirea stocurilor de cărbune pentru iarnă la Complexul Energetic Hunedoara.

Întrebat dacă proiectul de HG există deja la nivelul ministerului, ministrul a răspuns că sunt deja toate datele și evaluările pe baza cărora va fi elaborat proiectul, dar că va mai dura, deoarece și alte ministere și instituții trebuie să-și dea avizul.

Proiectul de HG pentru aprobarea Programului de iarnă în domeniul energetic pentru asigurarea funcționării în condiții de siguranță și stabilitate a Sistemului Electroenergetic Național în sezonul rece trecut a fost elaborat și publicat încă din luna august 2014.

Potrivit acestuia, consumul de energie electrică și cel de energie termică erau estimate să crească fiecare cu 5,2% în perioada octombrie 2014 - martie 2015, cumparativ cu intervalul similar din anul anterior, iar costurile achiziției de combustibil pentru iarnă ale producătorilor de energie electrică și termică erau estimate în creștere cu 26%, de la 3,597 la 4,532 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie regenerabila
energie eoliana
energie solara
transelectrica
sistemul energetic national