Prețul energiei termice livrate de către unitățile de producție ale Electrocentrale București (ELCEN) către Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală, a fost majorat cu peste 86% de la 1 noiembrie, de la 176,55 lei/MWh plus TVA la 329,41 lei/MWh plus TVA, potrivit deciziei în acest sens a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Scumpiri similare au fost aprobate aproape în întreaga țară.
ELCEN a solicitat această majorare după ce prețul cu care Romgaz îi livrează gaze naturale s-a dublat de la 1 octombrie, la 151 lei/MWh, dar și ca urmare a scumpirii ample a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pe care compania este obligată să le cumpere.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru restul centralelor de producție de energie termică din țară, ANRE a aprobat majorări de prețuri între 77% și aproape 95%. Excepțiile sunt CE Oltenia, CET Govora și centrala de termoficare din Motru, unde sunt scumpirile sunt de sub 23%.
"Aceste creșteri se datorează unei creșteri medii a prețului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din rețeaua de distribuție, de +140% a prețului gazelor naturale livrate din rețeaua de transport și cu circa +23 % a prețului cărbunelui, față de valorile luate în calcul pentru bonusul și prețurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021. De asemenea, prețul certificatelor de CO2 care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% față de prețul luat în calcul la ultima ajustare de bonus și preț al energiei termice", a transmis ANRE.
Sursă: ANRE
De ce este important: Gazele reprezintă principalul cost al centralelor care produc energie termică și, de asemenea, cea mai importantă componentă a prețului agentului termic vândut de producători operatorilor sistemelor centralizate de transport și distribuție precum Termoenergetica, urmașa falimentarului RADET.
Mai departe, operatorii de transport și distribuție trebuie să decidă dacă își permit să absoarbă scumpirea sau o transferă în prețul gigacaloriei practicat de ele. În această privință, decizia finală aparține primăriilor și consiliilor locale, care controlează acești operatori.
CITEȘTE ȘI Speedwell, susținut de multimilionari din Belgia, a obținut autorizația de construire și începe lucrările pentru primul proiect industrial al companiei în RomâniaDacă decid să aprobe majorări de tarife pentru RADET-uri, autoritățile locale au de luat ulterior o decizie și mai importantă: dacă acceptă ca aceste majorări să se reflecte în prețul final de facturare plătit de populație sau majorează și subvențiile plătite operatorilor de la bugetele locale, pentru compensarea sau limitarea scumpirilor de pe facturile consumatorilor casnici.
"Facem precizarea că prețurile de livrare a energiei termice din centralele de cogenerare aprobate NU SUNT PREȚURILE DE FURNIZARE A ENERGIE TERMICE LA POPULAȚIE. Prețul de livrare a energiei termice din centrale de cogenerare este luat în considerare la formarea prețului local al energiei termice livrate de operatorul SACET, care înglobează pe lângă acest preț și prețul de producere în centralele termice ale operatorului SACET (altele decât cele pentru care s-a emis decizia de preț astăzi), precum și tarifele de transport și distribuție a energiei termice. Acest preț local se transmite spre avizare la ANRE, după care se APROBĂ de Consiliul local al UAT. De asemenea, Consiliul local al UAT are în atribuții și aprobarea prețului local pentru populație, rezultat prin diminuarea prețului local cu valoarea subvenției acordate în funcție de posibilitățile bugetului local, potrivit legii", precizează ANRE.
CITEȘTE ȘI Bitcoin coboară sub 60.000 dolari și trage piața în jos. “Ucigașul” Dogecoin, criptomoneda Shiba Inu, atinge noi maximePrețul final al gigacaloriei în sistemul centralizat de termoficare din Capitală operat de Compania Municipală Termoenergetica "nu mai este în concordanță cu realitatea", în condițiile "creșterii explozive a prețului gazelor naturale", a declarat, recent, șeful companiei, Claudiu Crețu.
Și primarul Nicușor Dan a anticipat scumpirea masivă a gigacaloriei, precizând că CGMB va decide cât din această scumpire va fi suportată de către municipalitate prin subvenție.
CITEȘTE ȘI Lumea cumpără cantități record de grâu european, România devansează Rusia pe piața din EgiptPlenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de Cameră decizională, proiectul Legii de aprobare a OUG de compensare pe facturi în această iarnă a scumpirilor galopante din ultima perioadă la energie electrică și gaze naturale, care prevede că, "Pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh".
După cum a relatat Profit.ro, taxa pe valoarea adăugată (TVA) aplicată căldurii și apei calde livrate de sistemele centralizate de termoficare consumatorilor casnici urmează să scadă de la 19% în prezent la 5% din 13 ianuarie anul viitor. Raportat la prețurile de facturare a gigacaloriei datorate efectiv de populație la acel moment, asta ar însemna o ieftinire cu aproape 12% (11,76%).