Forma finală a Legii de aprobare a OUG de compensare pe facturi iarna aceasta a scumpirilor la energie electrică și gaze naturale prevede, pe lângă compensările pentru consumatorii casnici, că populația și o serie de instituții sociale vor beneficia de plafonarea prețurilor finale de furnizare, iar IMM-urile vor fi scutite de la plata tarifelor de transport și distribuție a curentului și gazelor, certificatelor verzi și contribuției de cogenerare. Toate aceste costuri vor trebui recuperate de către industria energetică de la bugetul de stat.
În privința compensărilor pe facturi pentru populație, Legea stipulează că sumele rezultate din aplicarea schemei de sprijin și documentele justificative se comunică de către furnizori Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială în termen de 15 zile de la încheierea lunii calendaristice, în vederea decontării lunare a acestora. Ulterior, decontarea către furnizorii de energie electrică și gaze naturale se realizează în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării de către furnizori a acestor informații, prin plăți directe către furnizori.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Numai că, deocamdată, nu se știe exact cum se vor face toate aceste lucruri.
"Procedura de decontare a sumelor aferente schemei de sprijin, documentele justificative în baza cărora se realizează decontarea, precum și alte măsuri necesare aplicării prevederilor prezentei ordonanțe de urgență se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii și protecției sociale, al ministrului energiei și al ministrului finanțelor, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanțe de urgență", scrie în lege.
Potrivit aceleiași surse, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială va avea sarcina de a verifica corectitudinea întocmirii situațiilor centralizate de plată de către furnizori și, după caz, de a lua măsuri în vederea recuperării de la furnizori a sumelor primite necuvenit.
"Până la data de 31 decembrie 2022, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE – n.r.) verifică corectitudinea întocmirii situațiilor de plată de către furnizori într-un eșantion de minimum 2% și transmite Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială rezultatele verificărilor în vederea dispunerii, după caz, a recuperării de la furnizor a sumelor primite necuvenit", mai prevede actul normativ.
CITEȘTE ȘI FOTO Caricatură pentru promovarea vaccinării, postată de Comisia Europeană în RomâniaAceastă prevedere a fost introdusă după ce ANRE a avertizat că îi este imposibil să verifice în fiecare lună 7 milioane de facturi ale consumatorilor de electricitate și gaze naturale, așa cum ar fi fost obligată în varianta inițială a schemei de compensare.
În privința scutirii IMM-urilor de la plata tarifelor de transport și distribuție a curentului și gazelor, certificatelor verzi și contribuției de cogenerare, legea prevede că sumele rezultate din aplicarea schemei de sprijin pentru IMM-uri, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprideri familiale și documentele justificative se comunică de către furnizorii de energie electrică și gaze naturale Ministerului Energiei în termen de 15 zile de la încheierea lunii calendaristice, în vederea decontării lunare a acestora. Decontarea către furnizorii de energie electrică și gaze naturale se realizează în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării de către furnizori a informațiilor, prin plăți directe către furnizori.
CITEȘTE ȘI DIICOT: Licitații câștigate în România prin camătă și proxenetismÎn privința plafonării prețurilor finale de furnizare la energie și gaze pentru populație, spitale, unități de învățământ, creșe, ONG-uri, furnizori de servicii sociale și unități de cult, actul normativ prevede că diferența între prețul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 și plafoanele de preț la energie și gaze va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziție distinctă de cheltuieli bugetare.
"Documentele justificative ce trebuie prezentate de către furnizorii de energie electrică și gaze naturale în vederea acoperirii diferenței de preț compensate sunt: a) documente justificative privind cantitatea de energie electrică/gaze naturale achiziționată în vederea acoperirii consumului clienților casnici aflați în portofoliu pentru perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență, precum și prețul acesteia; b) documente justificative privind procentul cantității de energie electrică/gaze naturale achiziționate pe întreaga perioadă a aplicării prezentei ordonanțe de urgență din total consum clienți aflați în portofoliu în perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022", scrie în lege.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un startup japonez vrea să atragă cumpărătorii superbogați cu o motocicletă zburătoare de aproape 700.000 de dolariCalculul privind diferențele de preț va fi făcut de către ANRE în termen de 30 de zile de la data depunerii de către furnizori a documentelor justificative, iar Autoritatea va transmite calculele și verificările aferente către Ministerul Energiei, acesta urmând să efectueze plata către furnizori în termen de 5 zile de la data primirii documentelor.
"În vederea regularizării sumelor aferente schemei de sprijin, operatorii de distribuție de energie electrică/gaze naturale au obligația ca, în perioada aprilie-iunie 2022, suplimentar față de citirile stabilite conform reglementărilor în vigoare, să efectueze citirea indexului contorului la clienții finali care au beneficiat de schema de sprijin și să comunice furnizorilor de energie electrică/gaze naturale datele de măsurare ale acestora", mai prevede legea.
CITEȘTE ȘI „Vom avea o problemă cu plata salariilor în luna decembrie”, spune ministrul Educației, dacă nu se va putea face rectificare bugetarăDe asemenea, furnizorii de energie electrică/gaze naturale, precum și operatorii de distribuție care revând energie electrică clienților finali, au obligația să emită clienților finali, până la data de 30 iulie 2022, facturi de regularizare pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, pe baza datelor de măsurare comunicate de către operatorii de distribuție de energie electrică/gaze naturale. Facturile de regularizare emise clienților finali conțin și recuperarea sumelor decontate necuvenit clienților care au depășit limita de consum în perioada de aplicare a OUG.
"Furnizorii de energie electrică/gaze naturale, precum și operatorii de distribuție care revând energie electrică clienților finali, au obligația să determine, până la data de 30 iulie 2022, pe baza datelor de măsurare comunicate de către operatorii de distribuție energie electrică/gaze naturale, valoarea finală aferentă schemei de sprijin pentru perioada 1 noiembrie 2021- 31 martie 2022 și să comunice această valoare Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială. În termen de 30 zile de la comunicarea sumelor, furnizorii de energie electrică/gaze naturale, precum și operatorii de distribuție care revând energie electrică clienților finali, vor returna la/vor primi de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială sumele decontate necuvenit sau nedecontate, după caz", mai stipulează actul normativ.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Împrumuturile Guvernului în perioada PNL au trecut de 280 miliarde lei. Cât a împrumutat PSDCompensările de la bugetul de stat sunt un motiv de îngrijorare pentru industrie.
"O prelungire a termenelor în care se pot recupera banii poate avea consecințe absolut nefaste: furnizorii ar putea avea probleme cu lichiditățile, ceea ce ar putea conduce la imposibilitatea plății facturilor către distribuitorii, transportatorii și producătorii de energie electrică și gaze naturale, precum și către bugetul statului (TVA și accize). Un blocaj financiar în plină iarnă ar fi devastator pentru siguranța sistemului energetic național", a transmis, recent, Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).
CITEȘTE ȘI VIDEO Nou jucător pe piața de livrări rapide și supermarketuri online: compania germană Grovy vine în România promițând livrare în 10 minuteLa rândul său, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a afirmat că o intervenție publică în formarea prețurilor la furnizori este de natură a periclita echilibrul întregului sistem energetic.
"Instituirea unor măsuri precum blocarea reflectării costurilor de achiziție a energiei în prețurile finale va pune companiile de furnizare în imposibilitatea de a susține financiar costurile cu achiziția energiei. Efectul predictibil al unei astfel de măsuri este amânarea sau încetarea plăților către producători, transportatori și distribuitori și, implicit, falimentul furnizorilor. O astfel de situație ar genera perturbări majore în întregul sector energetic, iar falimentul inerent al unor companii de furnizare va atrage după sine creșteri și mai mari de prețuri la consumatoii finali, cărora li se vor aplica prețurile practicate de Furnizorii de Ultimă Instanță (FUI), adică cel mai mare preț din piață. Din aceste considerente, Federația ACUE atrage atenția că orice intervenție care poate duce la punerea în pericol a stabilității financiare a furnizorilor poate avea consecințe critice, generând dezechilibre majore pe piața angro, o presiune și mai mare pe prețurile la consumatorul final, pierderea unor locuri de muncă și, implicit, mai puține venituri la bugetul de stat", se arată într-un comunicat al ACUE.