Burduja, întrebat dacă România importă de fapt gaz rusesc: Molecula de gaz nu are steag

Energie   
Burduja, întrebat dacă România importă de fapt gaz rusesc: Molecula de gaz nu are steag

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că mulți furnizori de gaze naturale din România care importă volume din afara țării au certificate de origine care atestă că respectivele cantități nu provin din Federația Rusă, însă a adăugat că ″molecula de gaz nu are steag″, deci e greu de spus exact care este sursa de extracție a gazelor importate în țară.

România a importat masiv în ultimele zile și este de așteptat ca situația să continue timp de circa o săptămână, în primul rând din cauza temperaturilor scăzute.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Hidroelectrica a finalizat o etapă majoră la Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier I CITEȘTE ȘI FOTO Hidroelectrica a finalizat o etapă majoră la Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier I

Burduja a fost întrebat dacă este cunoscută originea gazelor pe care România le importă din Ungaria și Bulgaria, întrucât s-a vehiculat în spațiul public că ar putea fi inclusiv gaz rusesc. Cele care intră în țară din Bulgaria tranzitează anterior Turcia.

″Am văzut aceste speculații. Noi, din ceea ce știm de la furnizori, nu este (gaz rusesc – n.r.), și și-au asumat acest lucru, foarte mulți dintre ei au aceste certificate de origine. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) poate să facă această analiză și să vadă exact. Sigur, știți că molecula de gaz nu are steag, iar gazul vine prin Turcia. Turcia consideră că orice moleculă de gaz din Turcia este gaz turcesc. Ei importă și din Azerbaidjan, și din Federația Rusă. Este greu să spunem dacă o moleculă de gaz care ajunge în România provine din Azerbaidjan sau din alte părți.

Sigur că noi ne dorim să creștem producția României, și de aceea facem aceste eforturi, și la Neptun Deep, și la Caragele, ca să nu depindem sub nici o formă de import. Că dacă nu depinzi sub nici o formă de import, este clar că nu vei depinde de Federația Rusă″, a răspuns ministrul Energiei.

Exporturile de gaze naturale din România au crescut cu 50%, după startul livrărilor MET Group destinate Transnistriei, efectuate prin sistemul de conducte al Ucrainei CITEȘTE ȘI Exporturile de gaze naturale din România au crescut cu 50%, după startul livrărilor MET Group destinate Transnistriei, efectuate prin sistemul de conducte al Ucrainei

Este într-adevăr dificil pentru un intermediar care achiziționează de la alt intermediar să garanteze de unde au fost (sau nu au fost) extrase gazele tranzacționate, inclusiv în situația în care o achiziție este efectuată direct de la o companie producătoare, întrucât și aceasta poate vinde gaze cumpărate de la terți.

Pe de altă parte, un răspuns similar cu cel de acum al lui Sebastian Burduja a dat în ianuarie 2023 ministrul Energiei din Bulgaria, Rumen Radev, după ce furnizorul de stat Bulgargaz a încheiat un acord multianual cu turcii de la Botaș pentru achiziții de gaze naturale lichefiate (LNG) prin intermediul terminalelor turcești de profil.

″Toate cantitățile de gaze cumpărate de Bulgaria au certificate de origine. Există o cerință explicită ca gazele să nu provină din Rusia, și este îndeplinită. Certificatele de origine provin de la traderi, nu de la Botaș″, a spus atunci Radev.

ANPC verifică furnizorii de energie termică din întreaga țară - 212 puncte termice verificate, dar și școli și spitale. Neasigurarea agentului termic și a apei calde la valorile de temperatură minime prevăzute de legislație, principala problemă CITEȘTE ȘI ANPC verifică furnizorii de energie termică din întreaga țară - 212 puncte termice verificate, dar și școli și spitale. Neasigurarea agentului termic și a apei calde la valorile de temperatură minime prevăzute de legislație, principala problemă

Certicarea originii non-rusești a gazelor tranzacționate transfrontalier în Europa a fost solicitată public încă de la startul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, în condițiile în care gazele naturale nu au făcut și nu fac obiectul sancțiunilor UE împotriva Federației Ruse.

În toamna anului trecut, cea mai mare companie de utilități din Viena, Wien Energie, care furnizează electricitate, gaze și încălzire pentru două milioane de persoane din zona metropolitană a capitalei Austriei, a anunțat că nu mai achiziționează gaze rusești din 2025. Aceasta a precizat că va continua să cumpere de la hub-ul central-european de la Baumgarten, însă le va cere traderilor certificate de origine non-rusă pentru volumele achiziționate, certificate care să fie protejate față de tentative de falsificare, prin intermediul tehnologiei blockchain.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
gaze
rusia